Ще излекуват ли Балканите европейската рана?

България полека урежда своите конфликти със съседите си
16 май 2018 10:15, Петя Славова
13

61% от българите подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и смятат, че България има интерес те да станат част от европейското семейство. Това сочат резултатите от последното проучване на изследователски център "Тренд", проведено в контекста на един от приоритетите на българското европредседателство и срещата на върха Западни Балкани - ЕС на 17 май в София.

Какви са очакванията от форума и защо мнозина определиха тази среща като историческа?

Още по темата

Според Асен Агов срещата на върха между евролидерите определено ще остане в историята на Балканите, защото това място винаги е раздирано от войни и жертви.

"Европейската рана трябва да бъде излекувана. Подписите в документите не са толкова важни. Картината, която ще видим на 17 май, ще бъде достатъчно красноречива. Определено това е голям успех за страната ни - да бъде домакини на такъв голям форум", категоричен бе Агов в "България сутрин".

Той е на мнение, че България лека-полека урежда своите конфликти със своите съседки, а най-категорично уредихме проблемите си с Македония.

"Индиректно със своите действия България подейства стимулиращо в спора за името на Македония. Без да се тупаме в гърдите, ние си вършим работата. За първи път виждам възможност цялото историческо бреме да бъде веднъж завинаги преодоляно", допълни журналистът.

По думите на журналиста Валерий Тодоров събирането в пакет на толкова държави в София е едно голямо събитие.

"Декларацията, което е готова да се подпише на 17 май в София, не е декларация за намерения. Вижда се, че има готовност за диалог. Добре е, че е преодолян скептицизмът и всички евролидери идват в България", отбеляза Тородов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ние не може да бъдем лидери на Европа, но може да играем ролята на посредници между ЕС и Западните Балкани.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската държава не може да бъде посредник . Престанете да ни предлагате на международния пазар за жълти стотинки .
12
0
 
24
 
! Отговори
π=3.14 преди 3 години
Агов=3.14 -дал !
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да се скрие в миша дупка, този КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР има наглостта да говори глупости!
10
0
 
24
 
! Отговори
А преди 3 години
АГОВ КАЖИ НЕЩО ЗА МОСТА ДО КРИМ,ТИ НА ВРЕМЕТО БЕШЕ МАЙСТОР ПО ЛЕКЦИИТЕ НА РУСКАТА ПОЛИТИКА
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът се е молил да работи в ДС. Баща ми е висш офицер от ДС. СДС в фалшива опозиция, създадена от комунистите. Няма отърване пт червената секта.
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои лица от прехода са толкова противни, че е добре никога да не се показват публично.
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поколения български държавници и дипломати съдействаха с Гърция да имаме перфектни отношения днес. Още от 60-те години започва разумна политика и днес са пример тези отношения и берем плодовете посяти някога!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е "потомствен болшевик", а потомствен гъ.олизец! СДС - Ура!!! Те виеха по време на кризата в Югославия и лижеха .... на НАТО !
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек не е ли потомствен болшевик?
4
0
 
31
 
! Отговори
А преди 3 години
КРИЯТ СЕ И СЕ ПОКАЗВАТ,НЕ СИ ЗНАЯТ ПАРИТЕ И ПАК ПЛЕЩЯТ,ЗАДМИНАХА НАВРЕМЕТО ПАРТИЗАНИТЕ,ТЕ ПОНЕ САМО ПО ЕДИН АПАРТАМЕНТ ВЗЕХА,ЧОВЕК НЯМА НАЯЖДАНЕНАВРЕМЕТО МИ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ ЗА КОМУНИЗМА..
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
61 %...Човек освен да се изсмее на тези проценти.То в България сигурно толкова са процентите за излизане от ЕС.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уверявам Ви , лицемерни господине , че нямя да я излекуват , затова защото това не е физическа рана , а духовна и душевна рана . Лек за такава рана е само и единствено ракията . Но откъде толкова много ракия .
1
1
 
42
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 3 години
От къде го измъкнахте този? От скрина с нафталина?