В новата глобална игра: Европа играч, или пионка!

Доналд Туск: Или сме заедно, или въобще няма да ни има
16 май 2018 19:05, Красимир Ангелов
18
В новата глобална игра: Европа играч, или пионка!
Снимка: БТА

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега", посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление в НДК преди утрешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Още по темата
Или сме заедно, или няма въобще да ни има, подчерта Туск, цитиран от БТА.
 
Той информира, че неформалната вечеря днес ще започне с обсъждане на иновациите и дигиталната икономика. "Европа изостава от основните икономики от гледна точка на иновациите, иновациите влияят върху нашия живот, създавайки и надежди, но и повдигайки етически въпроси", посочи той.

По думите на Туск тази вечер ще зададе два въпроса на лидерите на ЕС - какво искат да правят на европейско ниво, за да създадат съвременни иновации, и как искат ЕС да стане основен играч в обработването на големите данни.

Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран има нужда от обединен европейски фронт. "Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея", коментира той. По думите му сделката е добра за европейската глобална сигурност.

Според Туск друга тема тази вечер ще е търговията. САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той.

"Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност", заяви той.

Туск бе категоричен, че няма нито една обективна причина Европа да има комплекси. "Да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени", коментира Туск.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само като видя каква омраза от целия народ се лее към ГЕРБ и ги псуват,повече няма какво да говорим!
Некадърници!Насила хубост не става!И с фалшифициране на избори не става,хората не могат да ви гледат!
16
1
 
1
 
! Отговори
kukla преди 7 месеца
Като са изтъпанили тоя индивид с неговата умна физиономия, просто ти се отщява да му слушаш приказките. Европа е умряло понятие. Бъдещето й се решава в Афганистан и Либия. Тия дни германците са в несвяст. Разпространява се една снимка, където се прегръщат Ердоган с героите на днешния германски футбол Йозил и Гюндоган. Германските спонсори на тия футболисти пикаят газ и реват като ущипани госпожици, но двамата горди германски футболисти се прегръщат още по-силно с Ердоган. Това е бъдещето.
15
1
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 месеца
Бъдещето е на Китай, Русия, Япония, Корея, Индия. Тюрлюгювеча САЩ и по малкото имамбаялдъ ЕС ще се сгромолясат по начин невиждан досега. Това падането на Рим ще е детска игра. Койнидиот си мисли че събери чарк може да устои на времето. За справка СССР! Хем имаха обща идеология, армия, език и прочее. Ае моля ви се.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС никога не изглеждал толкова безпомощен и жалък както сега . Прекаленото поклоничество пред САЩ за сметка на собственните ни интереси го доведоха до това , в момента да е безгласна буква в световната геополитика.
Основната вина е на Юнкер и шайката послушковциоколо него.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще разбера че ЕС се променя , когато свали санкциите от РУСИЯ І
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм "ЗА" ЕС,но не в този му вид.А за една Европа,като самостоятелен,силен играч,а не Меркел унизително да се кланя на Ердоган,а той да изнудва Европа и турските шпиони да се разкарват из цяла Европа като у дома си!
И да не ни казват с кой да търгуваме или да не търгуваме,с кой да имаме отношения и с кой да нямаме!Нали тези печалби и приходи не само ще подпомогнат населението,но и ще влязат в ЕС.
Защо Европа работи против себе си,за да угоди на някой друг?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега ли се сетихте,бе умници?Източно и централноевропейските държави са сто пъти по-умни от вас,но какво направихте?
Унищожихте стабилността там,унищожихте промишлеността,добре обучените кадри на световно ниво,икономиката,човешкия ресурс.........и т.н.,ограбихте ги,вместо да ги използвате и развиете в своя полза.
Банковата криза през 2008 година допълнително срина южна Европа,а и не само,неконтролирано приемахте бежанци без паспорти,а европейските бюрократи загубиха връзка с реалността
10
8
 
3
 
! Отговори
Футуролог-пояснение преди 7 месеца
Ердоган наистина е като светец за християните на Балканите

Ердоган още вярва в добрия стар американски глобализъм и като такъв много яко го нашамариха в Западна Европа казвайки му че това минава само на Балканите

Е са

Човека немож се въздаржи да не си направи паралелен Османско-балкански съюз но затуй е виновна т"ъпотията на Бойко Борисов,Заев и прочие от проклятието на България наречено ВМРО

Истина Ви казвам

Албанците са бивши гърци
християните на Балканите са пионки
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Офицер или пешка . Играч или пионка . Лидери без пешки и пионки . Без господствуваща идеология нищо не става . Ако имаше такава не бихте си мълчали като риби и пионки .
8
8
 
9
 
! Отговори
Футуролог-100% факт преди 7 месеца
До преди 70 г. почти цяло Косово е било със Сръбско население а албанското малцинство е било колкото българското

Мюсюлманите винаги ще раждат повече от християните така че от Косово може да дойде унищожението на цяла Европа

Албанците всъщност са гърците на Епирския Деспод Теодор Комнин искащи да възстановят Византия и победени от Цар Иван Асен 2 които умишлено дава това право на съюзника си Никея

Заев поголовно уволнява македонци и назначава на техни места турци и албанци

Ердоган е светец
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа никога повече няма да е значим играч. Меркелите, Юнкерите, тусковете, Макроните... видяха окончателно сметката на Европа. Тази *** отхвърли хилядолетните европейски ценности и ги замени с америкавска чалга.
6
4
 
7
 
! Отговори
К преди 7 месеца
Пионка разбирасе
5
24
 
5
 
! Отговори
Убеден Еврогей преди 7 месеца
Европа без САЩ не може. Кой ще я пази от мечока Вова? Затова ние трябва да сме по смирени относно политиката на американците. Янките и евреитв са богоизбрани и всички народи трябва да се съобразяват с тях!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа ако тръгне цялата на някъде ...жална им майка на всички.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сети ли се бе тапунгер .
2
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа е прогнила от корупция джендърска кочина. Как може да е играч, когато немската фондация Ханс Зайдел ни наложи Герп, т.е. има страни-членки и бананови страни?
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС е застаряващ играч плейбой.