Балканите в ЕС – някога! А дотогава ще се наливат пари срещу реформи

Евролидерите подписаха декларация от срещата си в София
Обновена: 17 май 2018 19:30 | 17 май 2018 16:00, Камелия Цветанова
34
Балканите в ЕС – някога! А дотогава ще се наливат пари срещу реформи
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от ЕС, както и тези на държавите от Западните Балкани подписаха декларация, в която отбелязват, че Съюзът приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи, както и за визията за силна, стабилна и обединена Европа.

Макар че в документа споменават конкретни дати за покана за старт на преговори за членството на балканските страни в ЕС, лидерите на ЕС декларират и подкрепата си за продължаващите реформи.

Още по темата

"Спомняйки си срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация", се посочва в декларацията.

ЕС е решен да засили и засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.

ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение, се казва още в документа.

Изграждането на гъста мрежа от връзки и възможности в региона и с ЕС е от жизненоважно значение за приближаването на нашите граждани и икономики и за засилване на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие.

Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионалните инициативи, се ангажираме да подобрим съществено връзката във всичките си измерения: транспорт, енергетика, цифрова, икономическа и човешка дейност.

ЕС се съгласява да насърчава пазарна и инвестиционна среда в Западните Балкани да се движи по-бързо към цифрова икономика и устойчиво развиващи се общества, благоприятстващи климата, в съответствие с Парижкото споразумение.

Енергийната сигурност ще бъде приоритизирана, включително чрез подобряване на енергийната ефективност, по-добрата трансгранична намеса- свързване, разнообразяване на източниците и маршрутите, както и по-добро интегриране на възобновяемата енергия.

Партньорите на ЕС и страните от Западните Балкани отчитата, че борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и завръщането на чуждестранни терористи, изисква засилено сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
есперкт преди 5 години
До warning с паритеТова, че ЕС по никакъв начин не контролира източването на еврофондовете и не ги спира въпреки огромния брой документирани нарушения, доказва истинското им предназначение - подкупване на правителствата и заробването на населението.Още едно доказателство е и това, че фондовете се спират не заради нарушенията, а заради непослушание на някое правителство.
32
5
 
10
 
! Отговори
warning с парите преди 5 години
Никой не налива пари в България от Брюксел обратно нагли престъпници на власт в София ограбват десетки милиарди от бедния народ за ненужни нагло престъпни европроекти.ПИАР терористи внушават че милиардите били ограбени от други евро народи и дадени на Борисов за корупционни обекти.
31
4
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
ЕС още ли е жив?
30
4
 
16
 
! Отговори
банановата република преди 5 години
ЕС първо ще корумпира с тези фондовете правителствата и после ще ги вкарат в съюза като бананови републики на бели роби.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ЩЕ НАЛИВА ПАРИ В ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, АМА ЩЕ НАМАЛИ НАШИТЕ
28
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един куп руски алабуги се опитват да шантажират ЕС,Борисов даже се опитва да рекетира и лобира за влизане на про руските държави в ЕС,така Русия може да си разиграва коня в ЕС и да налага вето след вето.Лидерите на ЕС няма да допуснат това докато не видят ДЕПУТИНИЗАЦИЯ
27
1
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Dokato ne stanem hora shte trqbva mnogo da se reformirame, chak togava shte stanem pulnopravni chlenove bez dvoen standart...
26
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада ще налива да се разширява.Русия ще налива за да пречи
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямаме политици с топки, за това ни използват от европа за кофа за *** им
24
3
 
23
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Ще се наливат пари при султан Ердоган, това е най-сигурно! А какви реформи ни очакват нас специално тепърва предстои да разберем! Всичко останало е пушилка и пиар акция!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиренеце за мишлето,а после "Щрак!' в капана.
22
1
 
25
 
! Отговори
тангра преди 5 години
Какъв красив изказ, за да ти кажат, че ще ти купят колело ама друг път.
21
4
 
22
 
! Отговори
seira преди 5 години
БЪДЕЩЕТО НА "ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ", КАКТО И НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Е НЕМИСЛИМО БЕЗ:1. ДЕАМЕРИКАНИЗАЦИЯ2. ДЕМЮСЮЛМАНИЗАЦИЯ3. РАЗВИТИЕТО НА ЕС, КАТО СЪЮЗ НА РАВНОПРАВНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ 4. РАЗШИРЕНИЕТО НА ЕС "ОТ АТЛАНТИКА ДО ВЛАДИВОСТОК" (С ВКЛЮЧВАНЕ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ)!!!
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те ще са следващата кофа за некачествени и скъпи стоки, както сме ние, освен ако политиците им са изстински политици и не разрешат такава гнусна схема!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заглавието няма нищо общо със съдържанието на статията
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от Западните балкани викат:" *** вие приехте България, дето е по-пропаднала от нас и вече 10 години краде от еврофондовете, искаме и ние..." Така че има надежда....
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС ами няма да е в РФ. Те се чудят как да се махнат от там... по-големите успяха ама малките няма мърдане.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън, дрън - та пляс. Празни приказки и харчене на пари и НИЩО!
15
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Ми да вместо да отидат при русия където всичко цъфти и връзва те в ЕС... пфу
14
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що така никой не драпа към русия? :((