Борисов за Балканите: Ще строим, вместо да пускаме бомби!

"Ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи"
Обновена: 18 май 2018 13:13 | 18 май 2018 13:00,
143

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов призова лидерите и хората на Балканите да живеят в мир, "защото
ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи".

На Виенския икономически форум, който се провежда в София, министър-председателят ни настоя пред лидери от Балканските страни, че ЕС ще ги приеме, но само заедно ако решат споровете, които ги разделят.

Още по темата

Той обясни, че на Балканите има исторически и религиозни спорове, но "мирът ще ни направи строителна площадка. Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи", настоя Борисов.

Той даде за пример Словакия, която също е била под комунистически режим и е имала териториални спорове, но е избрала пътя на мира.

"За всички нас е срамно, че шесте страни имат по-малък брутен вътрешен продукт от Словакия", пресметна премиерът ни и допълни, че Чехословакия се е разделила на две – Чехия и Словакия, "но не се избиха".

"Да си научим урока и разумът да ни води. Така както ми се подиграваха за темата Западни Балкани, така се видя, че сега всички големи играчи са обърнали поглед към тях. Нека се подиграват още", каза още Борисов.

"И Зоран Заев вчера все едно папа избрахме. Имаме новина, ще се разберем за името. Всички пляскат. Беше доста приятно. Това е най-големият успех. Как вече всички се познават, екипите се познават. Как те изненадаха вчера и Меркел и Макрон и всичките", обърна се премиерът ни към своя македонски колега.

"Голяма чест", отвърна му Зоран Заев.

За финал министър-председателят ни настоя, че Турция и Русия са важни за Балканите.

"Те имат своето влияние в региона. Не трябва да има конфликти, а да се градят мостове за приятелство с двете държави", заключи Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари