Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...

Различията са в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните
18 май 2018 15:00,
64
Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...
Снимка: архив, Reuters

Шоколад, газирани напитки, бульони, адаптирано мляко на прах за малки деца, багети, моцарела... все продукти, при които е открит т. нар. двоен стандарт и има различия в качеството на храните на българския и европейския пазар.

В изследваните продукти са открити различия в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните. Това показват данните от последното проучване за "двойния стандарт", цитирани от земеделския министър Румен Порожанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изследването показва, че в 21 продукта от общо 53, закупени от европейския /Германия, Австрия, Италия и Чехия/ и българския пазар, има различия.

Още по темата

Така например в суха смес за палачинки съставките са съвсем различни, както и опаковките на продукта. В българския има глюкозен сироп, яйчен прах, сгъстител гума гуар /Е412, а в продукта от ЕС - сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели. Има и различие във вида и качеството на опаковките на двата аналога.

В адаптирано мляко на прах в България като съставка в най-голямо количество са растителните мазнини, а в европейския продукт - обезмасленото мляко на прах.

При сирене "моцарела" има разлика в цвета и вкуса на продуктите. Има отклонения и в обявените грамажи, сочи изследването.

При изследването на млечен шоколад в българския аналог не е вложено масло, а в европейския има. И съдържанието на какао е с около 5% по-ниско.

В разтворим зелечуков бульон има значителна разлика в количеството и вида на изсушените зеленчуци. В продукта от България има хидролизиран растителен протеин, а в този от ЕС такава съставка не е посочена. В бульона у нас е вложена и повече сол.

При газирана напитка с вкус на портокал също има разлики в състава, степента на газираност и енергийната стойност. В българския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5%, а в европейския - 5,3%.

В замразени багети у нас за вложени 41% по-малко колбас и 50% по-малко сирене, а съдържат повече чушки и доматено пюре, показва още проучването.

Министър Порожанов обяснява, че за да могат да се налагат санкции за подобни нелоялни практики, първо трябва да се променят няколко евродирективи.

Първата крачка вече е направена, тъй като от Европейската комисия чрез Съвместния изследователски център е разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни, уточнява той и допълва, че България ще продължава да участва в инициативите за елиминиране на "двойния стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: двоен стандартхраниЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мое ли да ми обЯсните кво е тва животно багета със сирене и колбас щото живея във Франция от много години и такова нЯщо още не съм виждал.Та от къде тогава и да дойде този двоен стандарт след като в Западна Европа такива лаЙ..на не ядат???
34
0
 
16
 
! Отговори
селчо преди 5 години
До Анонимен 37 а бе, човек, че ти не знаеш ли ,че в България откакто се изкла през 90 те години ,защото били комунизма поголовието от всякакви животни, които даваха мляко месо ,вълна яйца сирене. Ти вече не ядеш НИЩО българско производство- само вносни ***! можеш да си сигурен само в това което ти си произведеш ,но ....ако живееш на село иначе се тровиш купувайки от големите магазини!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лОтвратителен е щото сме пуснали безгръбначни да ни пазят интересите ! А левите в европарламента са още по-големи мекотели от наще, *** лобито си е сопа и половина а ние сопа да ги стегнем нямаме.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя двоен стандарт го дъвчете от Памтивека и никой нищо не предприема.Багетата, бульона и др. такива глупости не ми ги пишете, мога и без тях.Пишете за чистото месо, сиренето, каймата, колбасите, прясното мляко, киселото мляко...Месо дълбоко замразено, престояло десетилетия във фризери, го размразяват и ми го продават като охладено на 20-25 лв/кг. Какво да кажем за деликатесите по 35-40лв/кг? Това месо ли е, злато ли е или част от Панагюрското златно съкровище, или картина на Рембранд?
31
0
 
27
 
! Отговори
Глас народен... преди 5 години
Драскачите,стига сте пускали през няколко дена неща който не са тайна за никого.През седмица публикация за двоен стандарт за храни и цени,за демографски срив и т.н. за отвличане на вниманието за да не се разбуди заспалото стадо.Защо не пишете през седмица за Гинка дали събра парите за ЧЕЗ или за новите по-високи цени на ток,вода или пък какво прави полицията да залави 2-та избягали затворнищи например?
30
0
 
23
 
! Отговори
До Потребителско преди 5 години
Във Фантастико дори ми се накараха, защото съм забелязал, че пише, че чесънът е с произход Гърция, а той си беше в китайска опаковка и пишеше "Made in China". Какво значение имало това? Нали е чесън!
29
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За робите толкова...
28
9
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
До Анонимен 20To остави багетите с колбас ами да си видял суха смес за палачинки с фруктозно-захарен сироп вътре????? Скоро такива глупости не бях чел.
27
1
 
49
 
! Отговори
Българин преди 5 години
36лв.млякото адаптирано в цяла България!В Англия 8 паунда В Германия 8 евро
26
2
 
52
 
! Отговори
Българин преди 5 години
37лв.детски36лв.адаптирано мляко В Европа е 8 евро същото мляко 60 лв.памперсите А Бат бойко сваля звезди на МеркелЕ как да не като пълним гушите на Евро капиталисти и Баце им сваля звезди!
25
8
 
42
 
! Отговори
SS преди 5 години
Щом са посегнали и на детските храни, за мен това тотални гадове, с които не желая да имам нищо общо ! Вставай, страна огромная !
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ще ни очернят имиджа за корупция и престъпност /щото къде ги няма в ЕС, че и повече от нас/, а ние ще им разкриваме двойните стандарти в храните и шенегена. И всичко заради пустите пари, че им е скъпо да ни интегрират. Прав е бате за Западните Балкани- да не си правят тънките бакалски сметчици за по- евтинко, че къщичката ни е обща...
23
3
 
47
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Нашето европредседателство беше лебедова песен за ЕС. Всеки се спасява поединично, пишат закони в полза на иран щото големите фирми реват, а това че от 27 държави 5 имат визи за сащ никой нищо не пише. Тоя съюз е скапан и ше става все по скапан, юдеите го довършиха с май муните от африка и бл изток
22
25
 
13
 
! Отговори
Тучо преди 5 години
Сега е демокрация, никой не ви е вързал в ТКЗС, отивайте, работете нивите на дяда си и се хранете и живейте екологичен живот! Греха на комунистите е, че Ви изведоха от кошарите и Ви заведоха при хората!!! Белки малко се очовечите! Факт!
21
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продават такива стоки, защото могат, а никой не ги контролира или контрола е корупция. Отворете си няколко купени кисели млека, оставете ги на 20 градуса температура и след ден те пак няма да бъде "кисели", защото са някакви нишестета с есенция.
20
7
 
25
 
! Отговори
Потребителско преди 5 години
Никога не съм пазарувал в Кауфланд,Отдавна спрях Лидъл в който съм пазарувал не-повече от 4-5пъти, а сега вече твърдо отказвам и Била!
19
5
 
37
 
! Отговори
Човек второ качество преди 5 години
По -голямо доказателство от това има ли ,че братята ни европейци ни смятат за второ качество хора?Същевременно ни унищожиха местните сортове зеленчуци като непродуктивни. И внасяне тяхното вредно и безвкусно ГМО .
18
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 айде стига с тези потоци и Беленета. Научи реално нещата. Немския няма нищо общо в нашите истории. Там се спазват директивите. А при нас беше 22 г да плащаме тръба на руснака и отделно 5 пъти повече газ от потреблението ни на двойна цена. Ние нормалните не сме богати като вас русофилите да пълним руските каси!!!!
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В замразени багети у нас за вложени 41% по-малко колбас..." За пръв пъ чувам да има багети с колбас. Василия, ти откъде преписа тази глупост бре моето момиче? За правописните грешки няма да говорим, те са запазена марка на този сайт.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сараАми голяма част от храните, които са по евтини според теб са дори по-скъпи или на сходна цена.