Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...

Различията са в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните
18 май 2018 15:00,
64
Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...
Снимка: архив, Reuters

Шоколад, газирани напитки, бульони, адаптирано мляко на прах за малки деца, багети, моцарела... все продукти, при които е открит т. нар. двоен стандарт и има различия в качеството на храните на българския и европейския пазар.

В изследваните продукти са открити различия в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните. Това показват данните от последното проучване за "двойния стандарт", цитирани от земеделския министър Румен Порожанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изследването показва, че в 21 продукта от общо 53, закупени от европейския /Германия, Австрия, Италия и Чехия/ и българския пазар, има различия.

Още по темата

Така например в суха смес за палачинки съставките са съвсем различни, както и опаковките на продукта. В българския има глюкозен сироп, яйчен прах, сгъстител гума гуар /Е412, а в продукта от ЕС - сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели. Има и различие във вида и качеството на опаковките на двата аналога.

В адаптирано мляко на прах в България като съставка в най-голямо количество са растителните мазнини, а в европейския продукт - обезмасленото мляко на прах.

При сирене "моцарела" има разлика в цвета и вкуса на продуктите. Има отклонения и в обявените грамажи, сочи изследването.

При изследването на млечен шоколад в българския аналог не е вложено масло, а в европейския има. И съдържанието на какао е с около 5% по-ниско.

В разтворим зелечуков бульон има значителна разлика в количеството и вида на изсушените зеленчуци. В продукта от България има хидролизиран растителен протеин, а в този от ЕС такава съставка не е посочена. В бульона у нас е вложена и повече сол.

При газирана напитка с вкус на портокал също има разлики в състава, степента на газираност и енергийната стойност. В българския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5%, а в европейския - 5,3%.

В замразени багети у нас за вложени 41% по-малко колбас и 50% по-малко сирене, а съдържат повече чушки и доматено пюре, показва още проучването.

Министър Порожанов обяснява, че за да могат да се налагат санкции за подобни нелоялни практики, първо трябва да се променят няколко евродирективи.

Първата крачка вече е направена, тъй като от Европейската комисия чрез Съвместния изследователски център е разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни, уточнява той и допълва, че България ще продължава да участва в инициативите за елиминиране на "двойния стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: двоен стандартхраниЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари