Има ли полза за българина от еврошефството ни?

Иран, САЩ, Западни Балкани... но какво договорихме за България
Обновена: 18 май 2018 11:25 | 18 май 2018 11:15, Петя Славова
68

4722 гледания   |  Още видео

Лидерите на страните от ЕС, както и тези на държавите от Западните Балкани подписаха декларация, в която отбелязват, че Съюзът приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи, както и за визията за силна, стабилна и обединена Европа.

Макар че в документа споменават конкретни дати за покана за старт на преговори за членството на балканските страни в ЕС, лидерите на ЕС декларират и подкрепата си за продължаващите реформи.

"По темата за Западните Балкани срещата постигна възможното и като участние, и като окончателен резултат. От тази гледна точка тя безспорно беше успешна. Съдържателно документът, който бе подписан обаче бе по-скоро крачка назад от постигнатото през последните месеци", коментира в студиото на "България сутрин" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

Още по темата

По думите му той представлява единствено потвърждаване на европейската перспектива.

"Спомняйки си срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация", се посочва в декларацията.

ЕС има амбицията да засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.

Докога Европа ще гледа на държавите от Балканите като на страни втора ръка, попита пред Bulgaria ON AIR журналистът Нора Стоичкова.

"Резултатът от тази среща за мен е много двусмислен. Не виждам каква е ползата от нея за обикновените българи. В крайна това, че сме домакин поставя добре България на европейската карта, но въпросът е какво договори със своите партньори правителството", отбеляза Нора Стоичкова.

ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение, се казва още в документа.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
адолфина преди 7 месеца
ползата беше за миризливото лили показа си чантите от истанбул и стана ясно на всички у нас колко пъти са я онаждали у задния двор
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма полза за България.................само за мафията има полза :)
62
0
 
5
 
! Отговори
10 преди 7 месеца
Категорично НЕ!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че от ЕС каква ни е ползата та, че и от еврошефството да имаме такава? Ползата е за големците.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
58- ЕХ КАКЪВ РАЙ БЕШЕ ПРЕДИ 30 Г- А СЕГА КАКЪВ КОФТАК Е, А? ПРАЗНИ МАГАЗИНИ, ФАЛИРАЛИ БАНКИ, ФАЛИРАЛИ ЗАВОДИ, КУПОНИ И ОГРОМНИ ОПАШКИ ЗА КАКВОТО СЕ СЕТИШ, ВЪШЛЯСАЛИ ПОДАНИЦИ И ДОМАШНО ОПЛЕТЕНИ ПУЛОВЕРЧЕТА, А ПОСЛЕ КАТО ХВЪРЛИХА ПУЛОВЕРЧЕТАТА ЧЕ КАТО ИМ ХАРЕСА ДА СА КАПИТАЛИСТИ- ОВЛАДЯХА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ И ФАЛИРАТ АКО НЕ ГЛАСУВА НАРОДА ПРАВИЛНО- ДА ДЕ АМА НАШИЯТ СОЦИАЛИСТ МАСОВО Е ЕДЪР КАПИТАЛИСТ МИЛИОНЕР ДО ЕДИН С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ, НО ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ КАПИТАЛИЗМА ИСТОРИЧЕСКИ.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НИКАКВА
58
1
 
11
 
! Отговори
к преди 7 месеца
До к

макар че, като се замисля, те шенгенците така ни разработиха халките за последните 30 години "демокрация", че веке не се налага да ни го начукват, сега просто ни го насипват отзад и ние кат добри овчици всичко поемаме, всичкото юнашко мляко си изгълтваме, че и за още питаме
57
0
 
15
 
! Отговори
к преди 7 месеца
"Има ли полза за българина от еврошефството ни?"

кяр и берекет се изсипа над раята,
зурни и тюмбелеци огласят всенародните веселия по случай еврошефството ни !

димукрация хайвелим !
56
0
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 7 месеца
Дай пример какви възможности печелим! Конкретно! Без общи приказки и балалайки!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 46
Пфу!
Това някакво ученическо есе ли е?!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има ли полза от българина изобщо?
53
2
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 7 месеца
До До 45 46 Приятелю , не са напъвай да обесняваш на № 45 .Няма смисъл. Човека е с каскет, промишленик.
52
3
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До Анонимен 35 Още ли не си разбрар че икономиката и заводите са работа на бизнеса ,а не на държавата. Мъчно ти е за Кремиковци и Радомир ,но така е при капитализма.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква полза има като сме на загуба .Похарчени милиони за ремонти , обзавеждане и гощавки , угоди . Пари , нужни за лечение на тежко болни и нищожни пенсии . При необходимост просим от хората за животоспасяващи операции , а там с лека ръка се хвърлят милиони . Лесно похарчени , когато не са лично твои .На гол тумбак , чифте пищови , както е казал преди нас народът .
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе хора, защото сте толкова долни и жалки .... Ще има ли полза ?!
Бас давам, еп е имало 1000 бани, търговци и Ен знам си какви, който са предлагали на евродепутатите храни, килимчета, питали, иконки и прочие ....
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 месеца
Ами то ние няма какво да предложиме за да искаме нещо...?! Освен да изпросим пореден заем... не виждам политическата класа да може повече или да е активна в други направления...?! Освен това без прозрачна съдебна система и реална ефективност на вътрешните органи, няма как да дойдат инвестиции !!!
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 46
От Еврошефството какви дивиденти извлякоха нашите политици за българския народ??? Нищо конкретно! Дори за по-човешки условия на труд за шофьорите ни в Европа и по-достойни заплати се опъват и отхвърлят нашите. За общата валута много сме далеч с тази корупция, липса на правосъдие и бедност. За инфраструктурата колкото и пари да ни наливат, те потъват някъде в нечии джобове и само една магистрала имаме до сега.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За българският народ европредседателството на България е: Много шум за нищо.
46
16
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 7 месеца
Като си необразован започвай да се образоваш! Щом страните от западните Балкани влязат в ЕС, ще можем да пътуваме бързо и удобно, ще важат еднакви стандарти, в перспектива обща валута и т.н., От икономическа гледна точка ползите ще са най-големи, общ пазар, оживена търговия, по-добра бизнес среда и т.н. Но не, няма да има пари на калпак, ползите ще бъдат в повече за онези които положат усилия възползат от открилите се възможности, а неграмотници и мързели ще смучат социални помощи.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 43
Възможности - какви възможности. Това е една празна дума. Дай по-конкретно за по-необразованите....