Заплатите ни източни, а плащаме западни цени! Защо е така?

Как да се обяснят разликите в заплащането на Изток и на Запад?
18 май 2018 16:30, Елка Василева
242
Заплатите ни източни, а плащаме западни цени! Защо е така?
Снимка: архив, Reuters

Източноевропейците се чувстват експлоатирани. И наистина - никак не е лесно да се обяснят огромните разлики в заплащането на Изток и на Запад, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Вече близо три десетилетия известната чешка марка "Шкода" е част от германския концерн "Фолксваген". Но чехите могат само да си мечтаят за заплати като германските, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг" и дава пример с 23-те хиляди служители на „Шкода" в Млада Болеслав, които изкарват средно по 12 евро на час, докато колегите им от германските предприятия на "Фолксваген" получават поне три пъти повече. В тази връзка изданието пояснява, че производителността на чешките заводи не е по-ниска от тази в Германия. Точно обратното: дори е по-висока заради по-дългото работно време в Чехия.

Защо плащат на източноевропейците по-малко пари?

Случаят „Шкода" е показателен. И дава обяснение защо темата толкова силно занимава източноевропейските страни-членки на ЕС, посочва швейцарското издание и продължава: "Макар че страните от бившия Източен блок междувременно наваксаха в икономически план, там цари недоволство, а много от хората се чувстват експлоатирани от западните концерни. Първо, защото те изтеглят навън големи печалби, натрупани в страни като Чехия, Полша или Унгария. И второ, защото заплатите там са все още много по-ниски, отколкото на Запад. В Чехия това предизвиква особено силно недоволство - местните синдикални дейци говорят за „Желязна завеса" по отношение на заплащането, а социалдемократите настояват да се сложи "край на евтиния труд".

Дори либерални икономисти проявяват разбиране за това недоволство, пише по-нататък швейцарското издание. „Трудно е да се приеме фактът, че при една и съща производителност на труда някои получават само една трета от обичайното заплащане", е цитиран да казва Ян Швейнар, един от водещите експерти по темата за икономическото развитие на страните в преход.

Разликите в заплащането на Изток и на Запад действително изправят икономистите пред загадка. Лесно може да се обясни защо един фризьор в Прага получава по-малко от колегите си във Франкфурт или в Цюрих - подобни услуги не се търгуват трансгранично и затова заплатите се ориентират по производителността на местната икономика. А тя все още значително изостава в сравнение с германската например. Но с този аргумент не може да се обясни по-ниското заплащане на работниците от "Шкода", с чийто труд се произвежда чиста проба експортна стока. Какво е обяснението тогава?

Възможните причини

Изданието предлага няколко възможни причини: на първо място различната покупателна способност на населението, поради която с едно евро в Чехия могат да се купят повече стоки и услуги, отколкото в Германия. Но това е слаба утеха за източноевропейците, които също купуват произведени навън стоки - например германски автомобили, италианско вино или айфони. За всички тези неща те заплащат цените на световния пазар. Затова в региона често казват: "Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени".

Друга причина за по-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се търси в обстоятелството, че дълги години след краха на социализма в тези страни имаше висока безработица. Така работодателите разполагаха с много налична работна ръка, което на свой ред ограничи повишаването на заплатите, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

По-нататък вестникът се пита дали в контекста на дебата за по-ниското заплащане на Изток действително може да се говори за експлоатация от страна на западните концерни. Според изданието на този въпрос следва да се отговори отрицателно. "Нойе Цюрхер Цайтунг" цитира в тази връзка изследвания, от които става ясно, че западните концерни в Източна Европа плащат значително по-високи заплати от местните фирми.

По-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се обясни и с недостатъчното влияние на местните синдикални организации. Тъй като играят по-скоро второстепенна роля, те не са в състояние да се преборят за такава закрила на работните места и за такива повишения на заплатите, каквито има в Западна Европа.

Не на последно място роля играе и този факт: в повечето случаи същинската конкуренция на източноевропейските производители се намира не в Германия например, а в развиващи се страни като Китай или Индия. А това ограничава потенциала за покачване на заплатите в Централна и в Източна Европа, коментира в заключение „Нойе Цюрхер Цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: ИзтокзаплатиЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
27
 
! Отговори
Пари Сен Жермен преди 5 години
"Но чехите могат само да си мечтаят за заплати като германските"А пък българите могат да си мечтаят за заплати като чешките.
135
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На народа изобщо не се даде думата.Само овластените намазаха от разграбването на България.Освен това,са им спуснали директиви отгоре,от запада какво точно трябва да правят.И нашите правят всичко,без да искат нещо насреща,по големи папи от папата излязоха. Такива като чехите например,не си унищожиха всички производства,а други чешки фирми направиха съвместно фирми с немците или други чужденци.
134
1
 
19
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
2017 ТОДИНА ЕС ОТПУСНА 500 000 000 ЗА ДА СПРЕМ МЛЕКОПРОИЗВОДСТВОТО СИ ! ЗАБРАНИХА ИЗНОСА НА СВИНСКО, ОЩЕ Е ЗАБРАНЕН ПОД ПРЕДЛОГ ЗА НЯКАКВА БОЛЕСТ, УНИЩОЖИХА ВСИЧКО ОТВЪН ЗА ДА МОЖЕМ ДА ИМ ИЗКУПУВАМЕ ТЕХНИТЕ УЖ ЕВТИНИ НО СЕ ОКАЗА СКЪПИ ОТРОВИ ! ЗА ТОВА НЕ ИСКАТ И ДОХОДИТЕ ДА НИ СЕ ВДИГНАТ, ЗАЩОТО АКО ИМАМЕ ПАРИ ТЕХНИТЕ ХИМИИ НЯМА ДА ВЪРВЯТ. ЕДНО ЧЕ НИ ТРОВЯТ С ГМО И ОТРОВИ, ХИМИИ И ПАЛМОВО МАСЛО, ДРУГО ЧЕ НИ ЛЕКУВАТ С ТЕХНИТЕ ЛЕКАРСТВА, ЗАЩОТО С АНАЛГИН И ПАРАЦЕТАМОЛ НЕ СТАВА САМО. КОНСУМАТОРИ ИМ
133
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТНикакви криви краставици няма тука.Свалиха цените на зеленчуците,за да се откажат производителите от производство,спомням си този период.Първо фалираха заводите и селското стопанство умишлено,след това източиха парите от банките или направиха финансови пирамиди,за да източат парите на населението,след това нямаше пари за бизнес,но дори и някой да се опита да направи фирма и бизнес - идваха бухалките за рекет и им съсипваха бизнеса,някои имоти се дадоха на "точните" хора и други няма
132
5
 
16
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
КОЙ ВИ ЗАБРАНИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КРАСТАВИЦИ ПОД ПРЕДЛОГ ЧЕ СА КРИВИ ? КОЙ ЗАБРАНИ БЪЛГАРСКИЯ ДОМАТ ? КОЙ ОТПУСНА ЕВРОФОНДОВЕ ДА СПРЕМ МЛЕКОПРОИЗВОДСТВОТО СИ ? ДА УНИЩОЖИМ ВСИЧКИ ЗАВОДИ ? ВСЯКО ПРОИЗВОДСТВО ? КОЙ КОМУНИСТИТЕ ЛИ ? А СЕГА СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО НЯМАТЕ. НЕ СТИГА ЧЕ ЕС И ФАЩ ВИ Е... М... НО СЕГА ПАК КОМУНИСТИТЕ ИМ ВИНОВНИ ! И *** ВЯРВА... ЧОВЕК СНИСЪК ИНТЕЛЕКТ, ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРА. А КОЙ ВИ УНИЩОЖИ АРМИЯТА И ОГОЛИ ДУ.ЕТАТА ? КОМУНИСТИТЕ ЛИ ПАК ? ААААХ М.......
131
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарите никога не са били мързелив народ,в Гърция има една стара поговорка "работи като българин",което означава,че е "много работлив".На запад също работят много.А и през соца нямаше хора да не работят,дори ромите работеха,да не говорим,че много българи работят и през уикенда.Работят,когато знаят за какво работят и ако са заплатени добре,при добри условия.Само чиновниците ни са мързеливи и некомпетентни.
130
1
 
14
 
! Отговори
чехите са прави преди 5 години
На всичкото отгоре новите шкоди се изравниха по цени с фолксвагените,нищо че работниците бачкат за 1/3 от заплатата.Ерго,Фолксваген печели най-много от Шкода!
129
3
 
23
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
СТАНДАРТА НА ЖИВОТ В АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ Е ТАКЪВ ЗАЩОТО ВСЕ ОЩЕ ИЗПИВАТ КРЪВЧИЦАТА НА ОСТАНАЛИТЕ ПО СЛАБИ И МАЛКИ СТРАНИ КАТО НАШАТА ! ЕВН Е АВСТРИЙСКА КОМПАНИЯ, ЧЕЗ Е ЧЕШКА, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИТЕ КОМПАНИИ СА ЧУЖДИ, ТЕЦОВЕТЕ СА ЧУЖДИ, ВЕЦОВЕТЕ СЪЩО, ЗЛАТОТО ГО ИЗТОЧВА ЧУЖДА КОМПАНИЯ, ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕРИГИ СА ЧУЖДИ, ВСИЧКИ МОНОПОЛИ СА ЧУЖДИ, БАНКИТЕ СА ЧУЖДИ ..... КОМУНИСТИТЕ ЛИ ВИ СА ВИНОВНИ ? ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ПО ГОРЕ КОМУНИСТИ ЛИ СА ? ТОВА ВЪРВИ САМО ПРЕД МАЛО...ЦИ ВЕЧЕ
128
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако източноевропейците се чувстват експлоатирани то ние трябва да имаме усещането че сме роби.
127
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива са правилата на колониалната система. Все едно да питаме британците и испанците, защо не са плащали на индианците, или защо е имало робство в САЩ.
126
2
 
23
 
! Отговори
Маркс преди 5 години
Ако работник получава само 1/4, а капиталистът 3/4 от цената на продукта или от неговата стойност, безразлично как се разпределя по-нататък тая плячка между капиталиста и реститута и т. н. Така че по това пресмятане незаплатеният труд на работника се отнася към неговия необходим труд както 3 : 1, т. е. степента на експлоатация е 300% и колкото е по-голяма разлика между цена на продукта на труда и заплатата на работника, експлоатацията ще е по-висока.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ph
124
10
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЪОБЩЕ НЕ Е МЪРЗЕЛИВ ! БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ДОКАЗАЛ ЧЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ И ПРОИЗВЕЖДА, ДА ТВОРИ ! НЕ СЛУШАЙТЕ ЕСТРОЛОВЕТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ***. ДО 89ТА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ С МОЩНА ИКОНОМИКА И АРМИЯ, ПРОИЗВЕЖДАХМЕ, ПЕЧЕЛИХМЕ И ИЗНАСЯХМЕ
123
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе умнико,"руския" газ и нефт е скъп,защото не е руски и ни го препродават западни фирми.Затова и не плащат данъци,затова и никой не е способен да ги накара да плащат данъци.Голяма грешка беше,че изтървахме южен поток,голяма!Защото от евтините ресурси,горива зависи производството,домакинствата,държавата,учрежденията.Същото е и с електроенергията,която не е в български ръце.
122
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията казва доста интересни и верни неща от икономическа гледна точка. Коментиралите тук, някои от тях поне, също.Има сфери, в които българите сме доста производителни, но като цяло забелязвам, че сме мързелив народ и със сведена до земя глава. На Запад има синдикати, има трудово право, защото са го платили с кръвта си, историята не бива да се забравя...а ние в БГ...нищо, свикнали сме да ни тъпчат. Сами сме си виновни
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 92ГЛYПАВ ЛИ СИ ИЛИ ДА?
120
7
 
2
 
! Отговори
Tuba преди 5 години
До до 96Къде пък точно ти си по-добър? Вие на приказки всичките сте много големи, ама като опре до работа-еми това не знам, онова не знам, не мога да поемам отговорност, не мога да върша това...По-малко приказки, повече работа и не се мислете за много големи. Запдняка за до получава тази заплата и да има такъв стандарт е учил, трудил се е. Нищо не идва на готово. И този пример с Шкода е неуместен. Ако чежите бяха толкова велики, да си бяха направили тази марка на това ниво, на което е.
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТАми напечатайте си собствени пари и излезте от валутния борд,но тогава с какви пари ще си купим техника за производство и високи технологии?Нали ще искат валута или злато,а ние сме си дали златото на чужда небългарска фирма.Откъде?Освен от валутата която внасят гастербайтерите и от търговия,износ.Или да крадем технологии?А и в наука,лаборатории,експерименти трябва да се налеят пари.Ако вземем заем от арабска банка,защото те не налагат лихви,ще трябва нещо да дадем насреща.
118
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при нас са ниски заплатите, защото неуки хора без никакви компетенции ни управляват.
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо германци отиват да работят в САЩ Юи Швейцария? Отговор: За по-големи заплати.