Живите свидетели изчезват! Разкаянието на германците за нацизма под въпрос

Как в страната да се налага културата "никога повече"?
Обновена: 19 май 2018 14:16 | 19 май 2018 14:16, Елка Василева
189
Живите свидетели изчезват! Разкаянието на германците за нацизма под въпрос
Снимка: архив, Reuters

След десетилетия на образцова работа по запазване на спомените за нацисткото минало Германия си задава въпроса как да преподава политиката на разкаяние на младото поколение в момент, когато оцелелите от нацизма изчезват и крайната десница се възражда, пише Франс прес.

В библиотеката на франкфуртския колеж Либих младежите се трупат около Ралф Данхайсер, който през 1940 г. е избягал в последния момент от антисемитските преследвания заедно с родителите си - за разлика от останалата част от семейството му.

"Майка ми никога не преживя убийството на родителите й и брат й. Аз също усещах голяма празнота, защото израснах без баба и дядо, без чичовци, лели и племенници", обяснява 80-годишният старец.

Емоцията сред зрителите му е видима. "Това е наистина много подробно, подобни неща не се учат в училище. В очите му се четеше какво е преживял, това са немислими неща за ученик, дете като мен", признава 15-годишният Ронан Шоле-Рикар.

Ралф Данхайсер също казва, че е впечатлен: "Те задаваха интелигентни въпроси, това вдъхва надежда".

Подобни срещи се организират в германските училища от години. Те са едно от средствата за опознаване на историята, предвид че в германските семейства мълчанието, съучастието или ентусиазма на предците им към режима на Адолф Хитлер остава тема табу.

"Важно е докато сме тук, да разкажем историите си, за да запазим спомена жив", подчертава Данхайсер.

Но как да продължи тази работа с подрастващите, докато свидетелите на епохата изчезват все по-бързо?

"Колкото повече се отдалечаваме от Холокоста, от Втората световна война, толкова по-спешно се налага да намерим нови средства за предаване на всичко това", смята Щефан Петерс, преподавател по история в колежа от 1992 г. насам.

Завой на 180 градуса

"Въпросът дали можем да запазим живо това чувство на тъга и произтичащото от него чувство на отговорност", добавя той.

Предизвикателството изглежда по-сложно, отколкото мнозина си представяха, след десетилетия на изграждане на национална идентичност, основаваща се на разкаянието, на общество, базиращо се на основните права и на политическа система, ограничаваща произвола на властта.

Защото през септември миналата година, подкрепяна от общите притеснения, дължащи се на притока на стотици хиляди бежанци, крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) постигна исторически резултат на парламентарните избори. Тя спечели близо стотина депутати, което е първият подобен успех на крайнодясна партия от основаването на Федерална република Германия през 1949 година.

Освен ислямофобските си изявления АзГ се обяви и за хералд на германското величие, поставяйки под въпрос политиката на запазване на спомените за нацисткото минало и заявявайки, че е дошъл моментът германците да не се самоопределят чрез престъпленията от миналото.

Една от водещите фигури в АзГ Бьорн Хьоке се отличи миналата година, определяйки мемориала на Холокоста в Берлин като "паметник на срама" и поиска да се направи "завой на 180 градуса" по отношение на политиката на запазване на спомените за нацисткото минало. Според него преподаването на германската история е прекалено негативно.

Лидерът на АзГ Александер Гауланд подчерта тези искания, призовавайки германците да имат "правото да бъдат горди с постиженията на войниците ни през двете световни войни".

Курс по усъвършенстване

Друго неотдавна появило се предизвикателство е възходът на нов антисемитизъм с притока на стотици хиляди търсещи убежище, произлизащи от страни, където омразата към евреите беше подхранвана от десетилетията на израелско-палестинския конфликт.

Едно решение за налагане на културата "никога повече" минава през посещенията на местата, където са извършвани такива престъпления. Някои политици дори искат тези образователни посещения да станат задължителни.

Но тези места често се оказват пълни. "На границата на капацитета си сме, имаме повече ученически групи, отколкото можем да посрещнем и ни се налага да отказваме искания", обяснява Щефани Билиб, представителка на мемориала на концентрационния лагер Берген-Белзен.

За нея с изчезването на свидетелите отговорността се пада на всички: "Всички ние ще трябва да говорим много по-категорично" по отношение на престъпленията, извършени от поколението на прадедите на днешните тийнейджъри.

Освен това се налага да се противодейства на всички форми на отричане или омаловажаване. Двама рапъри, Фарид Бенг и Колега, както и организаторите на основните германски музикални награди "Ехо", наскоро усетиха това.

Обвинени в антисемитски или най-малкото много противоречиви изрази в рап-албум, който стана най-продавания в Германия за тази година, музикантите бяха освиркани, губейки договори, а наградите "Ехо" бяха разпуснати, след като отличиха двамата рапъри.

Заместник-председателят на Международния комитет за Аушвиц Кристоф Хойбнер покани двамата нашумели рапъри да посетят едноименния концентрационен лагер, където са били убити 1,1 милиона евреи.

"Посещението ще е нещо като курс за усъвършенстване по отношение на човечността", заяви той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Салвини в... преди 5 години
Италия, който е новият Мусолини. След Салвини на Апенинския п-в, в Германия в най-скоро време ще се появи новият Адолф Хитлер! А след това няма и помен да остане от плявата, която избуя там през последните 73 г.
151
0
 
4
 
! Отговори
Deutschland преди 5 години
Изчезват, ама младите са толкова промити от медиите, че са комплексирани до н-та степен. Тези имат чувство за вина до девето коляно. Имам познати, които приемат по 19 афгана вкъщи, че онези нямало къде да си готвят?! Децата на същите обарват после щерките им в градския и се подиграват със старите им майки и бащи. Пълна трагедия са тези и няма изглед да се освестят.
150
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До AlexОтделя се централно внимание и на Русия по въпросните канали, но явно ти си изпуснал избирателно разни епизоди.
149
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Е тя информацията я има стига да има кой да чете.Няколко компании от типа на Круп и други предоставят заеми и оръжия на хитлер, сталин и великобритания по едно и също време :)Колкото по дълго се джавкат печалбата е тройна.
148
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 5 години
Защо представените като освободители на планетета американци не се намесват още в началото,а съвсем накрая,под страх,че Червената армия ще спре чак на ламанша и тогава нямаше да има Берлинска стена?? *** е ,че на масите не им се мисли и чакат на готово от "телевизора" да им снесат информация,която е достоверна и 100% истина.
147
1
 
5
 
! Отговори
Alex преди 5 години
До i'mПравилно мислиш,както и доста други хора. Само дето на световните кукловоди не им трябва силна Германия,а мекушава либерална маса,чувстваща вина за чужди престъпления.Защо са иначе всички тези предавания по Дискавъри,Нешънал Джиографик,Хистори и т.н. ? Защо също така там нито дума не се обелва за основната роля на Русия в разгрома на Хитлеровия режим? Все едно Русия не е участвала във войната....
146
1
 
9
 
! Отговори
с нацизъм или преди 5 години
без нацизъм в Германистан скоро ще се говори основно арабски и турски
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че започвам да мисля, че някои идеи не са били чак толкова неправилни.
144
0
 
22
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Както Путин каза в едно интервю "...Никой няма право да вменява вина на руския народ заради Сталин", така и е крайно време да спрат да втълпяват на германците, че са виновни заради Хитлер. Особено пък поколенията след войната, които дори не са били родени по това време. А италианците трябва ли да носят морална отговорност и вина заради Римската империя, и разпъването на кръст, и всички изрощини в онези времена?
143
0
 
1
 
! Отговори
Етиопия преди 5 години
И ако не си съгласен с мен да решим спора на ММеи двубой
142
3
 
3
 
! Отговори
Етиопия преди 5 години
ей Назист Света е тръгнал от Етиопия
141
1
 
6
 
! Отговори
Spiros! преди 5 години
Ще ти се наложи в най-скоро време да се върнеш в катакомбите на твоите предци в Етиопия, защото Германия ще ви издуха този път завинаги от наглото ви присъствие на Балканския полуостров! Та кого ще съдиш ти бе?
140
0
 
17
 
! Отговори
BG преди 5 години
До пехотинецВ грашка си както и много други. Германия е загубила войната, но Русия не я е спечелила. Печелившите са САЩ и Англия. Русия е само прецаканият войник на фронта - Пирова победа.
139
3
 
8
 
! Отговори
-|_ преди 5 години
До Реалист,В тази връзка, преди време чух следния виц:Германия, 2000 - и Н-тата година:Полицаи спират автомобил на пътя. Водачът подава документите си и единия полицай възкликва към колегата си:- Абе Ахмед, я го виж тоя какво странно име има - казва се Гюнтер!
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете ги на курсове при разБойко, той знае как да пренапише историята по толерантен начин! Ако остане на власт още един или два мандата нищо чудно децата в България да учат как българите са поробили османската гад!
137
5
 
25
 
! Отговори
bbbbbb преди 5 години
Промиват мозъците на младите германчета, за да забравят, колко прави са били дедите им.....
136
1
 
6
 
! Отговори
парашутист преди 5 години
Пехотинка, доста плоско. Удобно ли пропускаш милионите турци и милионите "бежанци", дето баба ти ги докара? Много соросоидно.
135
25
 
20
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Загубилата войната Германия е най-могъщата икономика в ЕС. Спечелилата войната Русия е клоака с нулев жизнен стандарт, алкохолизирани мъже, развратни жени и пожизнен диктатор. Германците няма за какво да се притесняват.Руснаците, те не са излизали от алкохолният облак дълги десетилетия и дори не знаят що е туй притеснение.
134
9
 
41
 
! Отговори
пито-платено преди 5 години
Днешните германци не дължат извинение никому , така както днешните българи не дължат благодарности никому.
133
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Prof. Giannis SpirosСегашните гърци са северно африкански роми ,които изместили елините и са толкова гърци , колкото арабите са египтяни. Затова никой не иска да има отношение с гърци-те са подли,алчни ,нечестни и жестоки ,грозни ,трътлести и дебе логъ зи .