ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки

Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки
Обновена: 20 май 2018 17:23 | 20 май 2018 12:50,
90
ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки
Снимка: Flickr

Европейският съюз официално състави списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Списъкът е предаден на Световната търговска организация, която го публикува. Ответните мита ще носят 1,6 млрд. д. годишно, твърди документът. Сумата се равнява на стойността на американските мита.

Още по темата

Списъкът включва селскостопански продукти като царевица, ориз, фъстъчено масло и портокалов сок. Уиски, тютюневи изделия и дънки също ще бъдат облагани с допълнителни тарифи. Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки.

Повечето продукти в списъка ще бъдат обложени с 25% мито.

Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20 юни, ако в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Доналд Тръмп въведе наказателни мита. Те са в сила от 23 март в размер на 25% върху стомана и 10% върху алуминий, но до 1 юни ЕС остава извън ограничителните мерки.

В Брюксел все още се изчисляват щетите за европейската икономика в случай, че Вашингтон все пак наложи наказателните мита върху европейския внос на стомана и алуминий.

На срещата на върха в София на 17 май лидерите на ЕС се обединиха около четири точки, по които биха водили търговски преговори със Съединените щати. Ако Вашингтон се откаже от ограничителните мерки, Брюксел е готов на компромис за реформата на Световната търговска организация, реципрочност при пазарния достъп на индустриални стоки и участието в обществени поръчки, и възможност за американски доставки на втечнен газ за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
19
 
12
 
! Отговори
и още преди 5 години
САЩ са една от най големите държави в света и една от най богатите на природни суровини.Не са решили да почнат да помпят петрол и газ и ще залеят света.Я прочети малка за географията и територията на САЩ.
54
7
 
14
 
! Отговори
до хм преди 5 години
Стига е спец,доларите били фалшиви,щото са напечатани.А другите валути от къде идват,от дървета и лозички ли.В САЩ хората не работят ли,има ли нещо което САЩ не произвеждат-селско стопанство,машини,от една гайка,да тежкотоварни машини,култура,технологии,дрехи и квото си представяш.САЩ правят един блокбъстър и само за една седмица е събрал половин милиард по света.В САЩ се бачка здраво както никъде по света.Това което прави сега Китай,американците са го правели преди 100 години.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХмИнтересно кой плаща с ненапечатани пари ?
52
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 5 години
"Излиза,че всички са на печалба от търговията със САЩ"Формално изглежда точно така,с една малка подробност-САЩ плащат не с ИЗРАБОТЕНИ от самите тях пари,а с НАПЕЧАТАНИ(т.е. фалшиви по същността си)!На практика САЩ са супер важно и в същото време напълно излишно зъбно колело в механизма на световната икономика.Пара.зитно,както се казва.
51
15
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Няма как САЩ да е с ЕС и да помпа Иран.САЩ са демократична държава пълни с евреи учени артисти спортисти.А ЕС е пълен с ислямски от.епки и е нормално да е с Иран.Всеки трети жител на ЕС е арабин.А че евреите ще размажат хъхрещите е повече от дигурно.ЕС залага на куци коне и това си е негов проблем!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 15За 30 рубли в Русия можеш да си купиш един хляб(500гр.) или 1.5 литра минерална вода.-----Троловете по толкова изкарват на ден.
49
4
 
6
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Китай и Русия ще гледа и ще се смеят само.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хаКво излезе накрая като Тръмп изкара цифрите-всички са на печалба от търговията със САЩ......Чак сега ли загряхте ? За какво Европа слуша Сащ ?А ние като слушаме Русия нищо не печелим а само губим твърда валута за нефт и газ :)
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Голата истинаИстина е че Литва вече внасят комресиран газ от Сащ. Ей това ти е голата истина...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждате ли чюгуни че и Америка страда !
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен.
44
2
 
20
 
! Отговори
Голата истина преди 5 години
Какво значи възможност за внос на компресиран газ?Възможноста я има и винаги я е имало.Обаче няма капацитет и цена.САЩ искат ЕС с парите на данъкоплатците да се построят терминали за прием - то такива си има в доста страни от ЕС.Но искат с пари на ЕС да се построят и терминали за втечняване в САЩ които скъпи и прескъпи.Искат от нас и да плащаме по 500 долара при положение че Газпром ни го дава по 300-350.Аферата с американския газ е просто една бутафория.САЩ първо себе си да обезпечи.
43
16
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Айде сега Сащ да шибнат мито на немските ваген заводи и мирцидиес и да закриваме немската *** как си му е редът.
42
4
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Любимото ми...фастъчено масло,ние в Кривунделово само...такова ядем.А за дънките,ако не са...хамерикански,ги мятаме в кофите за смет.Пак ни удариха...яко и то на голо.Дано ЕС ни...защити;веервам в Боко,Меркел и Туск,на тях...разчитаме.
41
2
 
1
 
! Отговори
До 15-ти с измамата преди 5 години
Измамата е, че си написал нещо а зад него няма нищо вярно. Вярно ли разкрих измамата?
40
4
 
15
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
Време беше ЕС да се осъзнае и да не е *** на Америка.Браво, сега е нужно постоянство,да не вземат да се огънат.Крайно време беше да се каже, че Европа е единна и никой не може да се възползва от нея.Браво!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ е селскостопанска страна. Няма какво да се внася. Малко соя, малко царевичка, говеждо и пуешко на стероиди.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп беше избран с конкретна изборна програма. И последните му действия също са част от нея. Ама досега беше общоприето да се говори всякакъв популизъм по време на предизборната кампания, а след спечелването на изборите да се действа "сдържано, национално-отговорно, държавнически" и това се очакваше от него. А тоя изненада целия свяг като взе да си изпълнява предизборната програма точка по точка. Не казвам, че програмата му ми харесва, но поне е последователен, а това дразни много хора, в САЩ.
37
3
 
9
 
! Отговори
Anonimko 33 преди 5 години
Да прав си, тръмполина тържи тоягата - моята тояга бухахахахахах. Къде ще идва тоя лепилар в Европа ве? Та него го е страх близо до КНДР да припари бухахахахаха :)))) бегай
36
6
 
13
 
! Отговори
ха преди 5 години
Кво излезе накрая като Тръмп изкара цифрите-всички са на печалба от търговията със САЩ.Пропагандата в нета,че САЩ експлоатирали всички стана на кайма.Друго интересен факт от случващото се е ,че ЕС започва да поема една лидерска роля в света и на балансьор между великите сили.