ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки

Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки
Обновена: 20 май 2018 17:23 | 20 май 2018 12:50,
90
ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки
Снимка: Flickr

Европейският съюз официално състави списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Списъкът е предаден на Световната търговска организация, която го публикува. Ответните мита ще носят 1,6 млрд. д. годишно, твърди документът. Сумата се равнява на стойността на американските мита.

Още по темата

Списъкът включва селскостопански продукти като царевица, ориз, фъстъчено масло и портокалов сок. Уиски, тютюневи изделия и дънки също ще бъдат облагани с допълнителни тарифи. Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки.

Повечето продукти в списъка ще бъдат обложени с 25% мито.

Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20 юни, ако в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Доналд Тръмп въведе наказателни мита. Те са в сила от 23 март в размер на 25% върху стомана и 10% върху алуминий, но до 1 юни ЕС остава извън ограничителните мерки.

В Брюксел все още се изчисляват щетите за европейската икономика в случай, че Вашингтон все пак наложи наказателните мита върху европейския внос на стомана и алуминий.

На срещата на върха в София на 17 май лидерите на ЕС се обединиха около четири точки, по които биха водили търговски преговори със Съединените щати. Ако Вашингтон се откаже от ограничителните мерки, Брюксел е готов на компромис за реформата на Световната търговска организация, реципрочност при пазарния достъп на индустриални стоки и участието в обществени поръчки, и възможност за американски доставки на втечнен газ за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще минаваме на Джин това лято :)) Кво да правиш във военно време всичко е позволено хахахах. Голяма чашка сламка и газ.
14
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 9Днешния свят е много парадоксален, сега на грубо. 1 долар се обменя за около 30 рубли с 1 долар в САЩ не мога да си купя нищо с 30 рубли в Русия мога да си купя 2 кила салам. Така, че обменен курс и покупатална способност на една и съща сума пари спрямо долара се разминава драстично или долара е надут поне 30 пъти и с 1 долар не можеш да си купиш почти нищо в същото време. Отдалеч си личи някаква грандиозна измама.
13
1
 
30
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"Нашето уиски "Цар Киро", не е под санкции, напротив с това мито за американското, "Цар Киро", ще пробие успешно на европейския пазар"... Най-вече произвежданата от цар Киро водка "Цар Самуил" (наречена така, щото на 100 човека остава по един с едно око да води останалите 99).
12
7
 
32
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Че кой купува американски стоки? Даже айфоните се правят в Китай.
11
4
 
21
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Браво много точно си го написал митата ще бъдат включени в цената на стоката и ще се заплаща от обикновените потребители.Алуминия и стоманата САЩ я използват най вече от оръжейните заводи .
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КорнелияНикакъв "Фейсбук" и "Макдоналдс"!Ще бъдат заменени с "В контакте" и "Сръбска скара".Американските сериали вече успешно са заменени с турски, остава да заменим Холивуд с Боливуд.
9
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС здраво се наайдака да облагат с мито храни и дрехи. Тръмп облага алумин, дрехи и храна всеки купува ама алумин не се купува всеки ден и от всеки, сега за европейците цените ще скочат Юнкер трябва да бъде обесен и въобще как Юнкер е избран за шеф на ЕС завършва право влиза в политиката и няма и един ден стаж като юрист и си е назначил навсякъде родата на важни постове.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитевНашето уиски "Цар Киро", не е под санкции, напротив с това мито за американското, "Цар Киро", ще пробие успешно на европейския пазар
7
22
 
8
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
само не пипайте фейсбука и МакДоналдс...:)
6
0
 
49
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До МитевНема страшно. Ще караме на ирландско.
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така, никаква милост и отстъпки пред Терористите..
4
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
клоуна с перчема трябва да бъде свален и разследван, съден и в затвора
3
6
 
39
 
! Отговори
големи усти преди 5 години
Глупости,докато Европа вкл.и ни я сме окупирани от десетки бази на САЩ,нищо няма да стане това е прах в очите на Европейците.
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е тва е резултата като сложиш изкуфял *** начело на usa
1
20
 
11
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Сакън. Не пипайте уискито!!!