Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!

Според 47% от българите ЕС върви в правилната посока
23 май 2018 15:45, Елка Василева
69
Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!
Снимка: архив, Reuters

Над половината българи (54 на сто) са на мнение, че принадлежността към ЕС е нещо добро. Това сочат резултати от проучване, представено днес от Европейския парламент - точно година преди изборите за евродепутати.

Средно в ЕС 60 на сто от гражданите споделят същото мнение. За 12 на сто от българите и за осем на сто от останалите европейци членството в ЕС е нещо лошо.

Според 32 на сто от европейците и 47 на сто от българите ЕС върви в правилна посока. На обратното мнение са 42 на сто от европейците и 25 на сто от българите, показват данните.

Мненията са разделени поравно между отговорилите, че гласът им в ЕС се чува и онези, които се чувстват нечути (над 40 на сто).

Мнозинството от участниците в проучването (41 на сто у нас и 49 на сто в ЕС) мислят, че изборите за ЕП са много важни, за 33-34 на сто този въпрос е от известна важност, докато 17 на сто в ЕС и 22 на сто у нас определят въпроса като маловажен.

Над половината българи (52 на сто) и 46 на сто от останалите в ЕС са доволни от демокрацията в Общността. Общо 42 на сто от хората в ЕС и 28 на сто от българите са изцяло недоволни.

За българите е най-важно да се обсъждат въпросите за икономическия растеж (57 на сто), както и борбата с тероризма (49 на сто), социалната закрила (47 на сто), борбата с безработицата (44 на сто).

Останалите в ЕС поставят на първо място противодействието на тероризма (49 на сто), следват борбата с безработицата (48 на сто), имиграцията (45 на сто), икономическият растеж (42 на сто).

Мнозинството участници в допитването (47 на сто) са заявили, че гласуването на изборите за ЕП е задължение. Всеки трети европеец (31 на сто) и почти всеки втори българин (46 на сто) е казал, че гласува.

Мнозинството от отговорилите в ЕС (60 на сто) и у нас (56 на сто) са заявили, че хората не гласуват, защото не вярват, че това би довело до промяна. Близо половината (48-49 на сто) изразяват недоверие в политическата система. 

/БТА/


69
Още по темата: избориЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 7 месеца
Каквото и да говорите, българите подкрепят членството ни. Vive la France! Най-великата и най-значимата страна от времето на Рим насам! Горд съм, че сме в един съюз с Вечната Франция!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Естествено, че е добре да си в ЕС, но може да бъде и по- добре ако се говори открито и аргументирано за проблемите, а не се замитат под килима. Знаем си много добре в какво ни упрекват, че сме бедни и корумпирани, но не можем ние добре да формулираме нашите искания. Еврото и шенген- просто няма да ни допуснат и интеграцията приключи- следователно трябва нови идеи като на Макрон, но и да са в наша полза. ЕС е борба на идеи и влияние, а ние там сме зле- идеи нямаме и гледаме тъпо.
63
0
 
1
 
! Отговори
онуфри преди 7 месеца
Абе стига сте се карали бе! Баба ми беше по умна от всички вас.
Тя казваше, че всички управляващи пърдят в една кратуна.
62
4
 
5
 
! Отговори
ШМАТКА преди 7 месеца
Не ми се четат лъжите на ЕС!
61
5
 
3
 
! Отговори
муспи преди 7 месеца
Тези проучвания може да се публикуват без цензура - демокрация е на двора! Не е тайна че 87% от българите одобряват подаряването на златното находище на Задокеанските азербайджанци, одобряват преминаването на България към турция - като тука против са само турците и ромите, - одобряват че е имало Холокост, в който българите са убили 60 милиона азербайджанци и най настойчиво одобряват да поемат компенсациите, както го направи Германия. България няма толкоз валута, но може да предложи територия.
60
6
 
7
 
! Отговори
Трак преди 7 месеца
За русофила силна икономика е да изнасяш домати и зарзават за Русия.Кога ще се образовате поне малко и ще разберете от какво се вдига дохода на народа.Това , че само от селска работа разбирате е добре , но защо не копате на село , а се мъчите да мислите в града.Вие сте родени за лопатата , не се мъчете с книгата.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
57 на каква дрога си? Всичко описано от теб се случи през 90-те години и беше ръководено от все бивши кремълски възпитаници- Луканов, Лилов, Виденов, Първанов и т.н. Много пбичата русофилите са слагате помията , която ни сипаха вашите убавци, копирайки изцяло приватизацията на другарите от КГБ в Русия , а да я слагате на Европа. Не сме склерозясали. Точно Рашка ни спираше износа, а 85г го спря нацяло и Живкова България официално ФАЛИРА. После Луканов пак ни фалира нарочно. Виденов пак фалит.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Коя половина от българите е доволна,НЕ ПОЗНА ДРУГАРЮ,ПО-ОБРАЗОВАНАТА,ПРЕДПРИЕМЧИВАТА,НЕМЪРЗЕЛИВАТА а пък най-доволни са тия дето ходат за ДЕЦКИ,какъв ти е проблема,всички са доволни И КОРНЕЛА,ТАШКО И СЕРГО СЪЩО,ако не вярваш само се опитай да ги бъзнеш и да видиш как ще застанат на абразурата да бранят ЕС!!!!Излъгани болшевишки камилчета НЕМА ВЕЧЕ СССР И ВАРШАВСКИ ДОГОВОР!!
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нагласена анкета. Рядко чувам българин да е доволен е вземането ни в ЕС. ЕС зни закри заводи, селско стопанство, останаха хилади хора без работа, върнаха земята но върнаха ли ни пазарите или те са там. Какво произвежда и изнася България. Изнася ефтина прислуга за ЕС. Да произвежда нещо друго за износ - изнасяме ли домати, консерви, плодове. Не - внасяме.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Коя половина от българите? По-черничката, която пътува безвизово, краде и проси или по- беличката, която работи и изкарва за помощите на по-черничката?
55
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
До Анонимен

Нема значение важното е да участват в извиването на немското крехко вратле!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДО ФАКТ.
Каква Италия, бе?
Там проруска партия взе властта.
53
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми кой ръководи Борисов да съсипва България. Брюксел.
Забраниха ни всякакъв износ освен лютеницата. Това ако не е подигравка Баце да каже какво е.
Пробуват ни храна, която те не биха хапнали, но за аборигените може. И Борисов е съгласен. Чупки в кръста и хилене. Много го умее.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

"Ние сме за ЕС,но без диктатурата на ГЕРБ!Те погребаха България!"

Само дето от ЕС много тачат бочето, и можеш да си сигурен че почти всичките му действия са координирани от там. И щедро му заплащат за вярната служба.

Да сме в ЕС значи такива като него да управляват.
51
15
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
Скоро ще има масови бунтове срещу самозабравилият се немски диктат от страна на Франция и Италия които ще бъдат подкрепени от великата Американска държава след като германия се обърна към Русия и започна да строи Северен поток 2 което е пречка пред американският план за възпиране на руският башибозук в Европа.Против това са и Полша както и балтииските страни.Ясно е че разпасаните немци трябва да бъдат спряни и че са проруски наемници.
50
7
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
ЕС ке се разпадне и тва е почти сигурно.Франция и Италия не издържат повече на освирепелият немски башибозук а американците са им набрали защото немците само ги използват и американската икономика не може да издържи повече да храни германия.
49
3
 
7
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 7 месеца
Меркел на посещение на Китайската Комунистическа Партия в Пекин - вижда се на къде я влече Меркел и ЕС, при това дни след като беше и в Русия. Ама, така е като Вашингтон най-сетне ти ритне задника и ти каже, че Брюксел е тоталитаризъм!!
48
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние сме за ЕС,но без диктатурата на ГЕРБ!Те погребаха България!
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
29 не си само ти. Тези, които са за Русия са все неграмотни и неможещи са мисля. Те са като зомбита дето не могат да съберат 1 и 1. Родителите ми са над 60 г но само като чуят Русия и коминизъм и настръхват. Но все пак са хора с висше образование. Младите не искат да чуят за нещо извън ЕС. И е нормално.
46
1
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
Добре,че още първото изречение казва кой плаща-Европарламентът.
Това ми спести много четене на нагласена "статистика"