От Запада: Хората от Изтока са грабители в клуба на Евросъюза!

Западняците носят своя дял от отговорността за мъките на Европа
23 май 2018 21:52, Елка Василева
315
От Запада: Хората от Изтока са грабители в клуба на Евросъюза!
Снимка: архив, Reuters

Ние в Западна Европа удобно пренебрегваме собствените си недостатъци и не проявяваме особено съчувствие към трудното минало на своите съседи.

В Европа сега има все по-силно усещане, че една конкретна категория общества или граждани заслужава презрение или снизходително съжаление. Тази категория е географски определена: тя е на изток. В Брюксел, Париж, Берлин и на други места в западната част на континента става почти общоприета мъдрост твърдението, че "хората от Изтока" са грабители в клуба на ЕС. Справедливо ли е това?

Миналата седмица Еманюел Макрон, европейското олицетворение на либералната демокрация, изглежда повтори това доста покровителствено западно виждане: "Последните 15 години показват път, който отслабва Европа, като постоянно се мисли, че тя би трябвало да се разширява", каза той. Възходът на популизма в страните от бившия комунистически блок подхранва представата, че ако не беше Централна и Източна Европа, нещата в ЕС щяха да вървят много по-гладко. Навярно е време да развенчаем някои стереотипи, пише Натали Нугеред, в. "Гардиън".

Това не означава да отричаме, че има сериозни проблеми. Европейската комисия започна процедури за нарушаване на върховенството на закона срещу свръхконсервативното националистическо правителство на Полша. Въведената от Виктор Орбан "нелиберална демокрация" в Унгария предизвиква доста неприятности.

Догодина ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от революциите през 1989 г., които позволиха обединението на Европа. Но сега изглежда, че по всяка вероятност годишнината ще бъде помрачена от неприязън и напрежение. "Изтокът" придобива един вид статут на парий. Според тази логика централно- и източноевропейците "просто не разбират" европейския проект: те участват в него само за пари, не сътрудничат на Брюксел, както би трябвало, създават проблеми, настроени са ксенофобски и копнеят за авторитаризъм - колко успешен би бил клубът без тях!

Не забравяме ли обаче нещо? Погледнете изхода от неотдавнашните избори в Италия: настроени срещу имиграцията популисти и крайнодесни екстремисти сега са на път да съставят следващото правителство в третата по големина икономика в еврозоната. А какво да кажем за Австрия, където крайнодясната Австрийска партия на свободата държи три ключови министерства? В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" не само има 92 места в Бундестага (за първи път екстремистка партия постига това от Втората световна война), но нейната идеология сега изглежда оказва въздействие върху начина, по който управляващата в Бавария партия Християнсоциален съюз се подготвя за изборите през есента в тази влиятелна провинция. Нито пък може да се каже, че Франция въпреки поражението на Марин Льо Пен се е отървала от ксенофобските и антимюсюлманските настроения.

Да се приписват всички неволи на Европа на източната й част е прекалено опростено и в немалка степен неискрено. Не само това, но "четенето" на Европа по линията изток-запад заплашва да подхрани именно тези разделения, които проевропейците казват, че искат да преодолеят или да поправят. Отправянето на взаимни нападки е широко разпространено и съществуват множество исторически комплекси, а влиянието на Германия е очевиден източник на недоволство.

Разкриването на истината за тревожните характеристики и грешки на самата Западна Европа може да помогне отново да се породи усещане за общо усилие, което, изглежда, жестоко липсва в днешно време. Нека да си спомним, че още през 2005 г. именно френските и холандските граждани (които гласуваха на референдуми), а не новоприетите източноевропейци, нанесоха тежък удар на плановете за по-нататъшна европейска интеграция, като отхвърлиха предложената нова конституция на ЕС. Нито пък Централна и Източна Европа представлява еднороден блок. Словакия е ентусиазиран член на еврозоната. А някои източноевропейци, в частност в балтийските държави, подкрепят общи отбранителни проекти на ЕС.

Отношенията изток-запад в ЕС сега са толкова измъчени, че става изкушаващо да се изразява оплакване от последиците от обединението на Европа, вместо то да се възхвалява като значително постижение за човешкото достойнство и свободата на нациите да избират собствената си съдба, в сърцето на континент, опустошен от война и тоталитаризъм през 20-и век.

Популистите в Източна Европа са подхранвани от реални съвременни разочарования. (Заплатите са много по-ниски, затова догонването на запада изглежда като безкраен процес.) Те също така се възползват от дълбоки исторически недоволства: разбираемо чувство, че са били изоставени след Втората световна война, и представата, че ако Западна Европа се е развила толкова добре през втората половина на миналия век, това е станало, защото нейната по-бедна източна половина е била оставена да страда под диктатура - накратко казано, била е пожертвана.

Западноевропейците мислеха, че запълването на психологическите празнини, произтичащи от различията в историческия опит, ще бъде по-лесно. На изток обаче преодоляването на все още съществуващата травма от това, че си бил част от "кървавите земи" на Европа, където престъпленията на нацизма и сталинизма са се събирали в една точка, продължава да е неизпълнена задача. Това е нещо, което западняците не могат да схванат напълно, просто защото тяхната памет е различна.

Това не означава да си затваряме очите за отстъплението от демокрацията: ЕС трябва да защитава своите принципи, ако иска да оцелее. Но признаването на бремето и страданията, понесени от нашите източни съседи, и почитането на наследството на народната сила от 1989 г. може много да помогне за разрешаване на някои от днешните спорове.

Наскоро се срещнах в Братислава с писателя Федор Гал - един от героите на въстанието през 1989 г. в Чехословакия. Когато го попитах за напреженията между Изтока и Запада в днешна Европа, той каза следното за своя регион: "Ние все още не сме разбрали, че Европа е път, а не просто източник на доходи." Ако искаме да намерим начин да се свържем помежду си, а не само да се разправяме за квоти или пари, е необходимо да покажем, че сме наясно с историята. Изобличаването на лошото поведение, когато то се появява, е необходимо, но не е достатъчно. Ние западняците носим своя дял от отговорността за мъките на Европа. Трябва да признаем, че и за нас европейският проект е път.
 

/БТА/
 


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Ами добре бе западняци - ще ви обложим с 20-30% мито стоките и ще ви обложим със 70% данък компаниите и накрая ще видим кой кого? Ние тук сме свикнали на мизерия, но като си загубите най-печелившите пазари ще настане такава криза при вас, че свят ще ви се завие. Освен това кой ще работи най-гадната ви работа, като виждам как европейците вървят само по перваза - никой не ще да учи инженерна специалност, всеки иска на хляба мекото - адвокат, консултант, и т.н.
164
0
 
9
 
! Отговори
13372 преди 7 месеца
Западна Европа източи и продължава да черпи от ресурсите на Източната, Така лиши нашите страни от възможността да напреднем. С активната намеса на запада в нашите страни се въртят корумпирани политици, които способстват грабежът да продължава. Най-ясно това се вижда в България. Поради тази причина българите са най-обезкуражените и най-бедните. поради това те напускат родината и успяват в чужбина, т.е. дават приноса си за растежа на запада.Тях не ни връщат, а необразованите роми. Какво повече?
163
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От държава на 27 място в света и високообразовани кадри,производство,нулева бедност,безплатно здравеопазване и образование,къде сме сега?
Живеем във фашистко-сталинистка дикатура,чалга,наркомани,бедност, престъпници,убийци.
162
5
 
3
 
! Отговори
хахо преди 7 месеца
независимо каква е темата едни и същи платени драсла4и русофили. абе нещастници като не ви харесва европа из4езваите в любимимата ви русия . защо децата ви у4ат в европа а не в бедната и жалка русия. европа ви била ограбила. ограбиха ни 4ервените комунисти ,но вие сте безнадеждно слепи и никога няма да прогледнте.
161
0
 
6
 
! Отговори
10 преди 7 месеца
Не,разделението и изоставането на Изтока започна,когато княз Собиески разби турците под Виена и западняците ни оставиха в пределите на османската империя векове.Англия и Франция бяха най-големите й пддръжници."45 години са само един незначителен щрих в дългата история на отношенията Изток-Запад,който спекулативно се използва от политически мошеници и полуграмотни "демократи"!
160
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западът е тих и спокоен само когато има възможност свободно да смуче материални и трудови ресурси на безценица, за да увеличава богатството си. Ако някой се опита да им се противопостави тогава показват демонстративно злобата си.
159
1
 
11
 
! Отговори
Тато преди 7 месеца
Евро гейчетата за нищо не стават,това което могат е да ближат американските задници,това го разбра и най-загубения източноевропеец, това е едно раздирано от противоречия общество, егоистично и вече изостанало от модерния свят на далечния изток, само едно фалшиво самочуствие и лицемерие им остана.Пак не случихме на началници!
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе щом са толкова ощетени,що не вземат да махнат всички чужди граждани? А кой ще им работи тогава ?
157
1
 
8
 
! Отговори
до ДАНЕВ преди 7 месеца
Това дали живееш добре или зле е въпрос на вътрешно усещане,а не на притежание на материални блага.Д асега нямам режим на тока ама и преди да сме честни не беше през всички години а само през 2.Освен това сега няма кой да харчи ток - нямаме заводи и 2 млн. население.За бирата - светло непастюризирано и без стабилизатори /което пюеш,че е веро/,сега е хит в рекламите.Да сега можеш да пътуваш навсякъде ако имаш пари-някои не са виждали море.А инициативата - как те спъват сега,не е приказка .
156
1
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 7 месеца
Айде кой от къде е!
155
1
 
21
 
! Отговори
хах преди 7 месеца
Посочете ми една западна държава, която да не е имала колония, т.е. да е паратизирала яко.
154
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Забележете, че не говорят за арабите тоя път... говорят за нас, като боклуци в двора има, а *** у нас са готови едва ли не да умрат във война за някаква Европа срещу някакви мигранти, които минават оттук. Както се казва, ти го плюеш, то си мисли, че дъжд го вали
153
0
 
3
 
! Отговори
ао преди 7 месеца
До Данев

То и през социализма имаше такива хора, и кво от това
152
1
 
29
 
! Отговори
КРАДЕЦЪТ ВИКА... преди 7 месеца
"хората от Изтока" са грабители в клуба на ЕС.
Точно обратното - Западът доста добре се развива, от части на гърба на Изтока. Как ли..ами:
-източване на 100% от закупените от западни компании БГ предприятия (инвестиции на многократно завишени цени, прескъпи консултантски договори).
-банки - БГ банковата система е собственост на Запани акционери. И колосалната печалба (поради високите лихви и евтиния труд) се източва.
-потребителските стоки
-аутсорсинг
-ниски субсидии за земеделие
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До ей,хора

След като не ти е ясно защо трябва да празнуваме днес и си готов(а) да теглиш една м... по адрес на този празник, тогава едно е сигурно - никой и нищо не може да ти помогне. Цял живот ще мрънкаш и ще чакаш някой друг да ти уреди живота. Но не си само ти с такава нагласа, за съжаление.
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ей я без език на омразата!-от двайсет години на култура ви уча западняци...
И ние знаем едно друго за вас. Не ядем доматите с колчетата. Ваще олигарси ни окрадоха, ние връщаме стотинки обратно в родината си...
149
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зададох простичък въпрос: "С какво сме ограбили Европа?"- и коментарът ми беше изтрит. Да попитам триещият постове- на какъв принцип трие?
148
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Свидетели сме на превръщането на развитите страните от Запада в бананови републики.Нормално е да не сме съгласни с всичко което те са.А и това не е наш проблем,ние нямаме бивши колонии.
147
3
 
13
 
! Отговори
Дребни Проблеми преди 7 месеца
ЗАПАДНА ЕВРОПА И АНГЛИЯ са ОКУПИРАНИ от ИСляма територии.

Источна ЕВропа е прочистена от малцинствени групи вкл опасни за 21 век.
НАркоманите на власт в ЗАПАДНА ЕВРОПА Подкрепят нагли престъпници на власт в ИСточна Европа.
Ограбените републики с разрушена индустрия с е принуждават да харчат десетки милиарди само за НЕНУЖНИ ВРЕДНИ ЕВРОПРОЕКТИ..Строят ги само сОГРАБЕНИ МИЛИАРДИ ОТ ИСточна Европа.
146
5
 
32
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Като сме грабители да ни изключат от ЕС. Хайде де. Защо не го направят, не само че не го правят, ами дават зор и страните от западните Балкани да влизат. ЗАЩО??? Нали сме грабители. Да, ама си изнасят насам боклуците. Ай сиктир, искам референдум за оставане в ЕС!!!