54% доволни от ЕС, 44% вярват, че сме влиятелни в Брюксел

Проучване: Българите отворени към нови партии, чакат промяна
24 май 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
106
54% доволни от ЕС, 44% вярват, че сме влиятелни в Брюксел
Снимка: архив, Ройтерс

Очакването за влизането на нови играчи в политиката е силно в България, сочи проучване на Европейския парламент, направено в 28-те държави членки.

Според изследването едва 20 процента от българите се опасяват, че новите партии могат да застрашат демокрацията, което е най-ниският резултат, регистриран в ЕС. Германия и Швеция са на другия полюс с абсолютно мнозинство от анкетираните, виждащи в новите партии риск за демокрацията.

57 на сто от българите разчитат на нови партии да донесат промяната. 53 на сто гледат позитивно на поява на политически новаци. 52 на сто вярват че те ще предложат решение на старите проблеми, а само един от четирима не би им се доверил да опитат.

Близо половината българи изказват готовност да гласуват в изборите за Европейски парламент през май 2019 г, докато 17% отсега са решили, че няма да ходят до урните. Водещите мотиви на склонните да гласуват са гражданският дълг и навикът да участват в избори. Между 30 и 36 на сто гледат на вота си като на подкрепа за ЕС.

Икономическите теми са посочени от българите като най-интересни в предизборната кампания. В същата група са още Румъния, Литва и Латвия. В Западна Европа са вълнуват най-вече от борбата с тероризма, в Централна и Южна от миграцията, а в Скандинавия - от социалната закрила, показва допитването. Други теми от интерес за българите са безопасността на храните, социалната закрила, защитата на външните граници и на личните данни, показва изследването.

Българите продължават да дават по-голямо одобрение на европейските дела, отколкото на националното управление. Всеки втори (47%) харесва посоката, в която се развива в ЕС, а един от трима (33%) е доволен от дереджето у нас. България е една от общо 10 европейски държави, в които хората виждат ЕС в по-добра светлина.

Най-силни предпочитанията за ЕС за сметка на националното управление са сред литовците и румънците, следвани от българите. В групата са още Латвия, Словакия, Словения, Словакия, Италия, Испания и Гърция. Като цяло гърците са най-скептично настроени както към ЕС, така им към собствените си политици. Девет на сто запитаните намират, че нещата вървят на добре в Гърция и 15 на сто - в Европа.

Според анализаторите обяснението е в разбирането на хората, че те нямат добри перспективи в страната си, че разликите в доходите са твърде големи или безработицата е висока. Авторите на изследването твърдят, че колкото е по-висока безработицата в една страна, толкова нагласите са по-негативни.

Повече от половината българи (56%) смятат, че страната е спечелила от влизането си в ЕС, а на обратното мнение са 21 на сто. В ЕС в ползите от членството вярват средно 67%. Най-категорични в избора си са малтийците и ирландците, където съответно 97 и 93 на сто от анкетираните виждат ползите от от ЕС. 54% от българите са доволни, че България е член на ЕС.

44 на сто от българите са на мнение, че София е влиятелна в Брюксел, което е близо до средните стойности в ЕС. Датчаните, шведите, холандците и германците са убедени, че думата на техните министри се чува силно в ЕС, докато прибалтийците и гърците се чувстват пренебрегнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44% вярвали.... А един професор каза че са 80%.
62
3
 
6
 
! Отговори
Рая преди 5 години
Раята вярва, щом пишат че сме приятели на ЕС значи е вярно.България е толкова влиятелна в ЕС колкото бълха на овчарка. Толкова сме заплеснати и *** че даже е смешно.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много интересен прочит на факта, че българите не се припознват с никоя от сегашните партии
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярвали, че сме " влиятелни в Брюксел" :DСлед време ще вярват и че помагат на полицейско разследване като хвърлят пари от балконите...
59
0
 
3
 
! Отговори
НЕ сме добре преди 5 години
Следим внимателно важен регион засичаме готвено ограбване на 42 000 000 от народа за тн"воден цикъл.Нужни з а пълно пречистване на отпадни води около 0.3 милиона - похарчени са ограбени от народа за исключително опасна станция 25 000 000..Градчето има няма 3000 човека предимно пенсионери и деца..Не може д а плати тока .
58
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите чакали нова партия да ги оправи. Дрън дрън дрън.Българите ясно казаха че не ги интересуват партии - интересуват ги мажоритарни избори за парламента - ОБАЧЕ партиите не ги искат че им се разваля схемата.
57
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
България е "влиятелна" в ЕС някой го вярва. На нас се гледа като на социално слаби на помощи. От нас се иска да слушаме, да мълчим и да лаем като ни кажат Меркел и Брюксел. Щом това е влителност.
56
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
"Българите...чакат промяна" - Е точно това ни е грешката, че чакаме, все чакаме някой друг да направи промяна, да дойде някой да ни "оправи". Докато не разберем, че промяната трябва да си я направим ние, а не да я чакаме от някъде и то някого, нищо няма да се промени. Ще си останем с едното чакане.
55
0
 
8
 
! Отговори
И???? преди 5 години
И КАКВО Е СПЕЧЕЛИЛА : ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ?? ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ?? ДОСТОЙНИ ПЕНСИИ ЗА ГОДИНИТЕ КОИТО Е РАБОТИЛ ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР??? ХУБАВИ ПЪТИЩА ПО ГРАДОВЕТЕ И СЕЛАТА??? /ДУПКА ДО ДУПКА/ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ ОБРАЗОВАНИ МЛАДЕЖИ?? ИИИИ МНОООГО ОЩЕ......ИНТЕРЕСНО КОГО СТЕ ПИТАЛИ ЧЕ ТОЛКОВА Е ДОВОЛЕН ИЛИ СИ НАПИСАХТЕ ТАЗИ ЦИФРА ПОНЕЖЕ НЯКОЙ ВЛИЯТЕЛЕН ВИ Е КАЗАЛ ТАКА
54
0
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Замаааалко да повярвам на стъкмистиката, че българите масово вярвали в светлото бъдеще на еврог.е.йският съюз...
53
0
 
5
 
! Отговори
Пай от тиква преди 5 години
*** и простия народ. Имам чувството, че живея в друг свят.
52
6
 
2
 
! Отговори
Пак Ани преди 5 години
Русия не губи нищо, защото Козлодуй вече беше платен от България.Продължаване на ядреното производство означава закупуване на нови ядрени мощности от Русия. Далавера а?България плаща, закрива и пак плаща. Русия само взема.За да ни "убедят" да закриваме даже дигнаха цената на съхранение на ядреното гориво от 600 на 1100 долара на тон. По времето на Жан Виденов!Да са ни честити БСП русофилите!
51
9
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Ядрените проекти Козлодуй и Белене бяха спрени от Русия чрез подставени лица в Германия. Жената на Шрьодер /прочетете къде работи бившия канцлер на Германия/ беше активист на Зелените в Германия.Русия използва Зелените за да направи газовите проекти печеливши.По тази причина под претекст Чернобил и ядрената безопасност бяха затворени четирите ядрени реактора в Козлодуй и не беше допуснато продължаването на Белене.
50
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм чувал, а ти сам обясни отново, че Южен поток не е спрян от ЕС, а комунистите просто си връткат схеми. Та е хубаво да го обясниш на колегите русофили дрънкащи аамо измислици. Белене сам си го написа какво размотаване е. Брежнев го знаем кога управляваше СССР. 50 години никой не го построи това Белене. Точно Европа е виновна:)))
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Колега,нали знаеш,че отварянето на проект не означава моментално започване на строителство,а са необходими поне 10-ина години до започване на същинското изграждане? Да ти напомня,че този проект беше "отворен" по времето на Брежнев и се очакваше да бъде изпълнен с помощтта на СССР,но нещата след 82-ра рязко се промениха и наистина си остана само един проект!Така че тия шарени пилета ходи ги пускай на някой друг!А да си чувал за стратегически проекти,щом си такъв разбирач?
48
4
 
5
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 5 години
Много сме влиятелни в ЕС. Това е много убаво.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44% влияние при целуването на бузите на Макрон и Меркел от шутът им Бойко,много не се е старал този нашият мазник от Банкянската пожарна, да вземе да се постарае още за допълнителни поне 25 % !
46
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно , че едни и същи папагали повтарят постоянни едни лужи. Абе русо- шматки. Никой нищо не ви е спирал. Белене от 1981 г още е един безмислен проект и го отварят само да ви изцоцат поредните милиарди. Поточето пък си беше яка корупционна схема с дупене на Русия. Но когато лошите от ЕС поискаха освен руски монопол, са минава и газ от Туркменистан, Катар и прочие което да сваши цената на братското доене с газ, Путинчито сам си го спря, щото няма кирия за олигарсите му.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ,,Аз съм *** и вии сте прости ,,са доволни .
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При немците и северните им кошии, не е само до това, да се доказваш като работник, а до това, ако правиш нещо, да го направиш като хората, като под внимание вземеш не само крайния резултат, но целия процес и хората въвлечени в него.Това излиза извън границите на работната среда. Идва още от детството.А тук мама казва на детето си, да не ходи чак до коша, да си хвърли боклучето и е готова да изядете очите на всеки дръзнал, да и каже, че не е правилно ...Как стигнахме дотук ? Как да се оправим