ЕС маха акциза на бирата, по-ниски ставки и за някои вина

Новата разпоредба се очаква да влезе в сила за европейските избори
25 май 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
16
ЕС маха акциза на бирата, по-ниски ставки и за някои вина
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес намаляване на акциза на бирата и по-ниски ставки за вината от малки изби.

Мотивът е да се насърчат гражданите да сменят концентратите с напитки с по-ниско съдържание на алкохол и така да се намали консумацията на алкохол.

Според предложението, което очаква одобрение от Европейския парламент и правителствата на страните членки, преди да влезе в сила., прагът за бирата, която ще се облага по намалени ставки с вдига от 2,8 об. % на 3,5 об. %. Това ще обхване повечето видове пиво, предлагани в България.

В момента България не прилага диференцирана ставка, като нискоалкохолните бири са освободени от акциз. Той се събира само на пивото с алкохолно съдържание над 3,5%. Всички бирени напитки се облагат с  20 на сто ДДС.

Акцизът върху бирата у нас е 0,7669 евро акциз на хектолитър.

Малките винарни и крафт производителите на алкохол ще бъдат включени в бъдещата единна европейска система за сертифициране, предлага Еврокомисията. Чрез нея те ще получат достъп до по-ниските ставки на определените в ЕС акцизи. За първи път сред тях ще бъдат включени и независимите производители на сайдер.

Затяга се режима и за алкохола, който не е предназначен за пиене. Еврокомисията иска да замени хартиената документация, чрез която се проследява движението на етиловия и метиловия спирт, с електронна система. Така се очаква да намалеят измамите с т.нар. денатуриран алкохол, който не е предназначен за консумация от хората.

Той се използва за прозводството на почисващи препарати, течност за чистачки, парфюми, лекарства и антифриз.

Тъй като е освободен от акциз и следователно по-евтин, производителите на напитки незаконно го влагат в продукцията си.

Еврокомисията смята, че освен, че ощетява фиска, тази практика е опасна и за потребителите и трябва да се ограничи. Ето защо денатурираният алкохол ще бъде включен в системата за наблюдение на движение на акцизните стоки и така ще бъде допълнително контролиран от властите. Брюксел обаче не предлага той да бъде обложен с косвения данък.

Приходите от акцизи съставляват между 5% и18% от данъчните постъпления в различните европейски държави, което се равнява на  2-5 на сто от БВП. ЕС определя долни прагове за размера на ставките, а всяко правителство само определя точния им размер.

При максимална ставка от 0,748 евро на хектолитър за ЕС, акцизът на бирата в България е 0,7669 евро. През миналата година у нас са продадени 5,12 млн. хектолитра пиво. С 76 литра на глава от населението, България заема 12-то място в Европа, но е над средната консумация в Съюза, която е 70 л. годишно. Чехите пият два пъти повече бира от средния европеец (143 л/год), следвани от германците (104 л) и австрийците (103 л).

Очаква се предложението да бъде прието до европейските избори, които са точно след година. Поправките са една от последните законодателни инициативи на Еврокомисията, която обяви, че ще прекрати да прави законодателни предложения след юни, за да могат да бъдат приети преди разпускането на Европейския парламент идната пролет.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи освобождават само безалкохолната бира. Но тя върви само с криви краставици, те са забранени.
12
2
 
21
 
! Отговори
алоооу, днес-а преди 7 месеца
МАХА или НАМАЛЯВА, защото за грамотните хора разликата е като между черно и бяло, за вас явно няма...
11
2
 
9
 
! Отговори
До препилия преди 7 месеца
До Анонимен

Досега у нас акциз няма за бирата до 2,8% а се предлага да стане до 3,5
10
4
 
4
 
! Отговори
Волга Волга преди 7 месеца
11 е прав. Миналата година няколко стотин души умряха от алкохолно отравяне в един от руските градове. Бяха пили течност за чистачки струва ми се
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 7
Щом е негоден за пиене, руснаците как пият одеколон? Явно може да се пие, не че е приятен или безвреден. Но като опреш до кокала и поразредищ тук-там - става.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оправете си заглавието. Не отговаря на съдържанието на текст
7
1
 
18
 
! Отговори
ФАЛШИВИ НОВИНИ преди 7 месеца
Европейската комисия предложи днес намаляване на акциза на бирата
...................................................................

Заглавието е ФАЛШИВА НОВИНА, защото ЕС не МАХА акциза, а го намалява!
6
1
 
14
 
! Отговори
Pivovarq преди 7 месеца
На 100 литра акциза е 0,75 евро, и да ги махнат ще ударят кьоравото пивоварите
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости - денатурирания алкохол е негоден за пиене. Самия процес на денатуриране означава превръщането на алкохола в течност негодна за консумация. В този алкохол се влагат толкова горчиви вещества, че в устата ви горчи цял ден само при помирисване, както и вещества които го правят отровен. Това как производители влагали денатурирания алкохол в напитки е абсурдно. Е, ако алкохолът е нормален и само по документи денатуриран, това вече е друг въпрос.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ся, аз ли вече съм препил с бира, или статията е малко объркана? ЕК предлага да няма акциз за бира до 3,5%, а у нас и досега е така, правилно ли съм разбрал?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А да върнат парите от акциза дего ги прибиаха досега и парите от незаконното ДДС или само по избори стават чудеса, що не идат да се гръмнат някъде тия пладнешки крадци.
В ЕС трябва да има народен съд първо и полсе да продължим към светлото бъдеще.
2
1
 
11
 
! Отговори
Оптимист преди 7 месеца
До: Шматка

Много хубав коментар. Разсмя ме! Пидкрепям.
1
4
 
37
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
Махнете и на цигарите а увеличете на бебешките пюрета.Да компенсирате де