Вече в сила: Нови европравила за личните данни

Ето част от изискванията в общоевропейския регламент
19
Вече в сила: Нови европравила за личните данни
Снимка: Reuters

Днес влиза в сила Общ европейски регламент за защита на личните данни, с който се въвеждат или разширяват съществуващи права, които засягат всички европейски граждани. Новите правила налагат редица задължения за компаниите, които варират според мащаба и начина на използване на данните, пише БТА.

Ето някои от основните правила в общоевропейския регламент, много от които вече са гарантирани от различни национални закони:

- Правото да си информиран: щом потребител на интернет предоставя за ползване част от личните си данни, отсега нататък той ще трябва да знае за какво ще бъдат използвани те, колко време ще се съхраняват и дали ще напускат пределите на Европейския съюз, като информацията за това трябва да е "ясна и проста".

- Правото на достъп до личните данни, на коригиране и на премахването им: потребителят на дадена услуга трябва да може безпроблемно да поиска копие от личните си данни. В случай на грешка, особено ако тя би могла да нанесе щета, организацията или компанията е длъжна при поискване да поправи в най-кратък срок съхраняваната информация. Потребителят може също да поиска заличаване на данни, като оттегли съгласието си за ползването им.

- Правото да бъдеш забравен: вече известно на интернет-потребителите, това право позволява заличаване на линкове. Това означава при търсене на съдържание повече да не се появяват линкове, които ощетяват дадено лице. Теоретично обаче това право не се отнася за свободата на изразяване или информираност и не се прилага в случай, че общественият интерес има превес.

- Правото на прехвърляне на данни: по правило смяната на доставчика на даден електронен адрес, без да се изгуби предишната кореспонденция, е възможно по силата на принципа за "преносимост на данните". Това обаче може да засегне доставчика на електроенергия или банка например. Компанията, която потребителят напуска, трябва да може да прехвърли данните към новия доставчик или, ако това не е възможно, да предаде всички данни на потребителя във файлов формат, който позволява въвеждането им в друга система.

- Правото на достъп до автоматизирана система: тъй като алгоритмите играят все по-важна роля в процесите по вземане на решение, например за влизане в университет, трябва да е налице и възможност за оспорване и искане на човешка намеса.

- При незачитане на тези права има възможност да се подаде възражение пред Националната комисия за информатика и свободи (НКИС) във всяка европейска страна, която ще има грижата да го предаде на комисията в страната, където се намира съответната компания или организация. Окончателното решение ще се взема от групата на всички национални комисии - Г28 - и ще е в сила във всички европейски страни.

Компаниите са засегнати в различна степен в зависимост от типа данни, които събират, от начина на ползването им или обема им. Основното при тези най-често малки и средни фирми е да е защитена базата данни на клиентите или доставчиците им.

Компаниите трябва да посочват ясно данните, които са им необходими, както и начина за защитата им. Те са длъжни да ги актуализират редовно, но също да информират клиентите или подизпълнителите за събираните данни и целта на събирането им, както и за всички необходими средства за гарантиране на правата им.

Компаниите ще са длъжни да посочат кой отговаря за базите данни и кой във фирмата има достъп до тях. Освен това те ще трябва да осигурят всички необходими мерки за защита, особено на данните от деликатно естество.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
да преди 9 месеца
Цял ден ми идват някакви имейли о различни сайтове, че са приели закона. Омръзна ми да трия имейли
17
0
 
0
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 9 месеца
Имам въпрос. Току що и видях един полицай да записва в тевтерчето си данните от личната карта на едно момче при проверка в метрото.Има ли право да прави подобно нещо?
16
0
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
До ники:

Става въпрос за GDPR - една напълно безполезна щуротия, която създава повече проблеми, от колкото решения. Тези, които си въобразяват, че Интернет трябва да се регулира са в сериозна грешка, защото това ще доведе единствено до ограничаването му.
15
1
 
0
 
! Отговори
ники преди 9 месеца
Не вярвам да сте го чели този DGPR и това се вижда от коментарите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната мекокитковска брюкселска простотия с единствен ефект създаване на тежка бюрокрация на издръжка на данъкоплатеца и разбира се усложняване живота на бизнеса.
13
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Бюрокрацията току що се увеличи значително !
12
1
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
Нова истерия с тия пусти лични данни.. Поредната директива тип крива краставица. Същата глупост като онова с кукитата, която 99 на сто от сайтовете са имплементирали абсолютно погрешно, а повечето държавни институции въобще не са си направили труда да уважат..
11
0
 
0
 
! Отговори
Boro преди 9 месеца
Само ако обработва данни за над 10 000 лица.
10
0
 
5
 
! Отговори
Св преди 9 месеца
Не знам какво точно ще се промени, но се надявам автоматично да си прочистя мейла. През годините (мейла ми е над 15 год.) съм се регистрирал за знайни и незнайни глупости, къде целенасочено, къде случайно, но сега постоянно ми пращат за препотвърждавам регистрации. Получавам по над 10-15 писма дневно. Надявам се като отказвам сега да се редуцират, иначе постоянно пращат и пищят на умряло "колко жалко било да не сме заедно" например на един от тях :).
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже има нови правила, веднага българската държава намери начин да ги заобиколи. Държавен служител съм и при подаването на годишната декларация ме задължават да попълня допълнителна декларация, че могат да предоставят попълнените данни на трети лица без да уточняват какви са тия трети лица. Това сигурно го има само в Северна Корея и в България - да те задължат да си съгласен.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А дали трябва всяка фирма да има отделен служител само за защита на данните, както се тръбеше до неотдавна?
7
1
 
10
 
! Отговори
А... преди 9 месеца
...нещо за търсачката на Едуард Сноудън да напишете? Закони нещо, превенции за защита на личните данни? Някой?
6
1
 
15
 
! Отговори
Пълна преди 9 месеца
пунта мара! Всички държавни институции, плюс мобилни оператори, плюс доставчици на електроенергия, плюс банки, плюс здравни заведения където човек е потърсил помощ разполагат с лични данни. Изтичане към заинтересуваните има по всяко време. Докопат ли ти ЕГН-то, реално могат да правят каквото си искат!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ми които ползва два три
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 3 По-скоро ще станем като в Еквилибриум!
3
0
 
11
 
! Отговори
Дъртий преди 9 месеца
Матрицата - Резолюции :))))))))))))))
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро гледах един нов филм АНОН. Че натам отиваме!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са тия смешни простотии, бе? Та нали още като се родиш в днешни времена се знае къде ходиш, с кого се виждаш, как жиквееш. Само да поискат и това го знаят за всеки един от нас.