Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши

90% от пластмасовите бутилки ще се рециклират до 2025 г.
Обновена: 29 май 2018 06:52 | 28 май 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
84
Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес да бъде забранено използването на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като мярка за борба със замърсяването на световните океани.

Става дума за пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията.

По данни на Брюксел всички те са в десетката на най-често откриваните по плажовете в ЕС боклуци.

Всички тези изделия имат алтернативи от други, по-екологични материали, с които могат да бъдат заменени.

„Не става дума, че ще забраним балоните. Просто те ще трябва да се привързват към нещо различно от пластмасови пръчки“, обясни първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Пластмасовите чашки, които също имат алтернативи, няма да бъдат забранени, но правителствата ще трябва да въведат програми за намаляване на тяхното използване. Същото се отнася и за цигарените филтри, за чието рециклиране производителите ще плащат.

Върху опаковките на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните ще има допълнителен етикет, който ще описва отрицателните последици за природата на продукта и съдържанието на пластмаси в него.

Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента отпадъците, които задръстват световните океани.

„Рискуваме да задавим океаните. Пластмасите са в моретата, в храната и в телата ни“, смята Тимерсманс.

Тимерманс смята, че предложението ще има широка гражданска подкрепа, а бизнесът няма да пострада съществено, тъй като повечето от предвидените за забрана изделия не се произвеждат в Европа.

Освен край на пластмасовите сламки, вилици и тарелки, Еврокомисията предлага държавите членки да въведат механизми, чрез които да събират и рециклират до 90 на сто от пластмасовите бутилки. Държавите, които не са заинтересовани да въведат такива схеми, ще плащат „пластмасов данък“ на европейския бюджет, който ще бъде процент от нерециклираната пластмаса на техния пазар от 2021 г.
 
„Това е постижима цел, която е заимствана от успеха в някои държави членки“, заяви Тимерманс, а вицепрезидентът за европейската икономика Юрки Катайнен добави, че Брюксел обмисля вече подобни схеми и за алуминиевите кенове и стъкления амбалаж. Тимерманс посочи, че откакто използването на пластмасови торбички в магазините стана платено, производството им е намаляло наполовина.

Производителите ще покриват част от разходите на държавата по рециклирането, както и информационните кампании за налагането на алтернативните материали за собствените им опаковки. Производителите на рибарски мрежи, които се смята, че съставляват почти една трета от боклука в моретата, ще плащат и за събирането на отпадъците си от пристанищата.

Еврокомисията пресмята, че новите мерки ще намалят парниковите газове с 3,4 млн. тона, ще намалят с 22 млрд. евро до 2030 г. щетите върху природата, а данъкоплатците ще спестят около 6,5 млрд. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
направо да започнем за ядем с ръце. така няма да се хабят ресурси за производство на вилици, ножове и т.н. А и чинии за какво са ни?
76
4
 
3
 
! Отговори
днес бе преди 5 години
извод - вървете в евразийския съюз при русия, там всичко е ок! аве големи балъци сме, а?
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аве то, че стте руска клоака, е ясно, ама защо нямате автор на матряла? Това е извън нормите на нормалната журналистика и ЕС! И подлежите на санкции съгл. новия регламент!
74
4
 
1
 
! Отговори
ЕС: преди 5 години
Ние няма да ви забраним балоните ! Ние ще ви ги направим скъпи и трудни за намиране !Благодарим ЕС. Благодарим за загрижеността !Чакаме с нетърпение 2025 година в която ще преработвате 95% от пластмасовите ***. Чакаме и 9865 година когато всички ще сме вегани използващи енергия само от слънцето и вятъра.Но дали няма да си останем само с чакането ?
73
5
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ще спрем пластмасите и ще ги заменим с дървени.Ще изсечем дърветата които поглъщат СО2 и така ще намалим парниковите газовеВече полудявам от простотийте на политиците.
72
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Като ама екологична алтернатива от биоразградими материали да ги забраняват!Колкото до това, че бедността била по-голям проблем от екологията, бедни сме защото сме прости се.ляндури, които избират да ги управляват най-простите и най-наглите селски тарикати и така вече 74 години! С думи акъл на ***, които се мисля за големи тарикати не може да се налее, но е забавно тъпотията да се изобличава, затова продължавам да упорствам. 28 години избирате да ви управлява БКП_ДС=БСП+ГЕРБ+ДПС, затова сме бедни!
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия до балоните ли опряха браво умници браво
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A кои си ти че ще казваш къде да си хвърляш *** да попитам а града ли ти е чист измит и асвалтиран това литие проблема работа ли има за всички не чао
69
3
 
0
 
! Отговори
Кръвопийци преди 5 години
Не ги е срам, вземат на децата балончетата на клечка. Вие милост нямате ли, еврократи такива. Колко деца искате да разплачете
68
2
 
6
 
! Отговори
Аnonimen преди 5 години
Срам берем всеки ден дано се сетят че тоя евросъюз е за работа ане за глупости сламки лични данни и какво ли не докога
67
1
 
7
 
! Отговори
Не от България преди 5 години
Видяхте че можете да живеете без пликче от супермаркета, сега ще разберете, че можете да си бъркате кафето и с дървена клечка. Какво ще се прави с кебапчетата не знам. То не е същото, ако не гониш кебапчето с пласмасова вилица по плъзгаща се от мазнината тарелка. България трябва да гласува против
66
9
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
предлагам,Европа да забрани на всички нас,на изток от нея,изобщо да сме живи?!?!?!Така или иначе все им пречим,поне да не живеем?!?!?!Така беше и с въпросните найлонови торбички?!?!?!Ех,сега не са найлонови торбички,а найлонови пликчета,които вятърът вее и развява,както преди?!?!?!Файда йок!?!?!?Напук на тях продължавам да си купувам найлонови торбички,понеже така по ми е удобно и изгодно,и мразя някой друг да ми казва как да живея и наклон на ***,как да пикая!?!?!?
65
3
 
2
 
! Отговори
22 преди 5 години
прави са, а на бг *** трябва да се забрани да се размножават, особенно онези дети все гледат на изток, мръсните рубладжии
64
6
 
9
 
! Отговори
Излагация преди 5 години
Вижте с какви работи се занимават ежродепутатите!!! Време е броят им да стане стотина. Немога да си обесня какво толкова работят зщо им са толкова големи заплатите, лукса, привелегиите, комфорта, всичкото това с парите данъкоплатците. Срам и позор за такъв ЕС.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа забранявала,а случайно там където се взимат тези решения дали пък няма една група българи избрани от нас
62
0
 
8
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ясно е написано , че тези неща са внос ( повечето от Китай) и мерките са пряко насочени срещу решението на Китай да спре вноса на смет, защото в момента голямата част от разделно събраните отпадъци се сортират и отиват за преработка в китай.
61
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Правилноне, вместо да си купват чашки от 50 ст. 100 броя, ще си купят нормални чаши за кафе и ще ги мият. и чинии. а за ползата от тия ушните още спорят, така че айде друга методичка, плеаз.
60
3
 
4
 
! Отговори
Бутилката преди 5 години
Това, с привързването на капачките към бутилките е гениална идея. Само ще развали рахатя на разни игри организирани от производителите за събиране на капачки. Иначе ще реши проблема на българина, който налива домашната ракия в празни шишета от лимонада
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вода се хабяло за миене на чаша :D А колко вода се хаби за произвдството на въпросната пластмасова чаша ?
58
1
 
8
 
! Отговори
Правилно преди 5 години
До Анонимен27В статията ясно е казано, че забраняваните изделия си имат алтернатива. Например дървени лъжици и вилици, или пък си носиш от дома чашата за кафе на барчето. Верно трябва да я миеш след това и вода се хаби, а ама светът не е идеален