Южен Тирол – едно тлеещо огнище на сепаратизъм в Европа

Сега е в състава на Италия, но векове е австрийска земя
28 май 2018 21:44, Елка Василева
100
Южен Тирол – едно тлеещо огнище на сепаратизъм в Европа
Снимка: архив, Reuters

Сепаратизмът, подобно на отровен тумор, разяжда тялото на днешна Европа. Шотландия иска да се отцепи от Великобритания, Каталуния - от Испания. Фламандските сепаратисти мечтаят за собствена, небелгийска държава. Съображения си имат и корсиканците, претендиращи да са специална територия на Франция. Част от северноирландците смятат, ако Brexit-ът не успее, да повдигнат въпроса за връщане в състава на Ирландия. Може да се посочат и още няколко огнища на сепаратизъм в Балканския регион и в Източна Европа, пише Владимир Швейцер, "Независимая газета".

Нищо чудно в най-скоро време нови главоболия да сполетят лидерите на ЕС заради друг европейски регион, където остава в латентно състояние исторически нерешеният въпрос, свързан с немскоезичното население в единната италианска държава. Става дума за Южен Тирол, пратен от историческите съдбини - Сенжерменския договор от 1919 г., сключен между страните победителки в Първата световна война - в състава на Италия, макар векове наред да е бил австрийска земя.

Италия реши участта на военния си трофей с присъщия на победителите цинизъм. Част от жителите бяха насилствено депортирани в Австрия, на мястото им пък бяха заселени италианци от южните области на полуострова. Положението на немскоезичното малцинство се влоши още повече, след като властта бе поета от фашистите на Мусолини. В сферата на образованието и културата немският език всъщност бе забранен. Премахната бе и автономията на немскоезичните общини, а местната администрация се назначаваше от централните италиански власти.

Щом нацистите взеха властта в Германия, това съвсем не донесе промени към по-добро за коренното немско население, още по-малко след Аншлуса от 1938 г., когато вече не ставаше дума за независима австрийска държава, исторически включваща южните тиролци според самите тях. Крайно заинтересован от помощта на Мусолини, Хитлер подкрепи искането му южните тиролци да се репатрират на територията на Третия райх.

Също като нацистите италианските фашисти смятаха, че по време на съвместната им борба първо с демократичния Запад, а през 1941-45 г. със Съветския съюз, въпросът за етническото малцинство в Южен Тирол изобщо няма съществено значение. Достойнството и правата на немскоезичното малцинство в Южен Тирол все така бяха потъпквани чак до разгрома на италианския фашизъм през 1944 г., а след година и на нацизма в Германия.

Ситуацията не се промени коренно и след 1945 г. Въпросът за връщане на Южен Тирол в състава на Австрия не бе актуален, защото до 1955 г. страната все още нямаше пълна независимост и суверенитет. Но дори когато Австрия възстанови с Държавния договор своя суверенитет и доброволно стана неутрална, положението остана на нивото на Парижките споразумения от 1946 г., сключени от премиера на Италия Алчиде де Гаспери с австрийския външен министър Карл Грубер. Тези споразумения оставяха Южен Тирол част от Италия, но като автономно провинциално образувание с доста незначителни права за немскоезичното малцинство.

С италианската конституция от 1948 г. бе създадена административна териториална единица Трентино-Алто Адидже, в която немскоезичното население стана явно малцинство, защото изкуствено бе завишен броят на италианскоезичните граждани.
Фактически това оформи административно една "ябълка на раздора", затруднявайки за десетилетия напред не само отношенията между двете езикови общности в региона, но и междудържавните отношения на Италия и Австрия. Несклонили глава пред такава съдба, южните тиролци постоянно влизаха в сблъсъци и с италианската полиция, и с местните националисти. През 1960-1970 г. се стигаше и до терористични акции, с които радикалите сепаратисти се опитваха да насочат вниманието на международната общност към очевидната за тях несправедливост.

В решаването на проблема се намесиха и международните организации. През 1960-61 г. външният министър на Австрия Бруно Крайски постави от името на страната си въпроса за Южен Тирол пред 15-ата сесия на Общото събрание на ООН. И отбеляза в словото си, че "само чрез създаването на автономна област Южен Тирол може истински да бъде изпълнен Парижкият договор от 1946 г.". Австрийските искания предполагаха да се осъществи договореното равноправно използване на италианския и на немския в автономното формирование, да се осигури предвиденият равен за италианци и австрийци достъп до държавни длъжности.

Важно бе също искането да се възстанови автономията на Южен Тирол, сиреч да се премахне областта Трентино-Алто Адидже. Включването на европейските структури в решаването на въпроса доведе през 1962 г. до конференция в Женева, на която Австрия, получила външна подкрепа, успя да издейства по-широко самоуправление за немскоезичните жители на Южен Тирол.

Постепенното решаване на южнотиролския въпрос навлезе в нов етап, когато се оформяше Европейският съюз. Доколкото уставът на организацията не допуска членство на държави с взаимни териториални претенции, Италия и Австрия трябваше да препотвърдят предишните си споразумения, засягащи Южен Тирол. Имаше и още една причина, която пречеше на уреждането на тези отношения в рамките на ЕС - оплакването на Австрия пред ООН от 1962 г., че Италия не изпълнява изцяло споразуменията за Южен Тирол. Австрия оттегли жалбата си едва през април 1992 г. А правителството на Италия не само призна за правомерни всички предходни споразумения за Южен Тирол, но призна и правото на Австрия да контролира занапред ситуацията в тази нова италианска административна единица.

Следващият четвърт век южнотиролският проблем като част от проблемите на ЕС запазваше латентния си конфликтен характер. От една страна, властите на Италия невинаги изпълняваха на практика постигнатите вече договорености за автономия, което предизвика ред конфликти с местното немскоезично население. От друга страна, в самата автономна област течеше доста остра борба между умерените автономисти в лицето на Народната партия на Южен Тирол и сепаратистите от Партията на свободата на Южен Тирол.

Докато първите, както личи от програмата им, "заемат позиция в защита на германците и ладините от Южен Тирол (. . .) и потвърждават правото на самоопределение на Южен Тирол", радетелите за "свобода" разпределяха акцентите другояче. В програмните им документи се казваше, че Южен Тирол има право "на самоопределение чрез референдум за политическото му бъдеще, право неограничено да се използва родният език, да бъде спряна италианизацията на училищното възпитание".

Началото на 21-и век добави важен външен фактор в южнотиролския конфликт. Години дотогава австрийските политически партии отразяваха доста умерено ситуацията в Южен Тирол, смятайки я за решена в рамките на правната система на ЕС, но щом на политическата арена в страната излязоха националистите от Австрийската партия на свободата, нещата значително се изостриха. Участието й в австрийското правителство заедно с Австрийската народна партия (2000-2006 г.) и след това от декември 2017 г. показва, че АПС е готова да отвори нов фронт в борбата под лозунгите на национализма.

При все че АПС насочва нападките си главно срещу имигрантите, програмата й от 2011 г. ясно очертава и южнотиролския въпрос: "Австрия брани интересите на германците и ладините от Южен Тирол, представлява интересите на всички бивши поданици на Хабсбургската монархия, чийто роден език е немският. Стремим се към единство на Тирол, защитаваме правото на самоопределение на Южен Тирол и подкрепяме сдруженията на нашите сънародници".

Влязла в коалиция с Народната партия, АПС настоя върху южнотиролския проблем да се акцентира в изявление на правителството от декември 2017 г. Там бе посочено, че немскоезичните граждани на Южен Тирол имат право да получат и австрийско гражданство наред с италианското. С оглед на факта, че властите в Австрия смятат референдумите за ефикасен начин да бъдат решени много проблеми, включително международни, няма защо по този път да не тръгне и самоопределението на Южен Тирол.

При крайно нестабилната италианска вътрешнополитическа ситуация е възможно въпросът за териториалните претенции на Австрия към Италия в най-близко бъдеще пак да застане на дневен ред в Европа, твърде разклатена заради сепаратизма и в други региони.

/БТА/


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
До Сърбоман

Току виж успял в Македония благодарение на милошевския червен заек

Ако шиптърите подпалят макето смятай коя държава ще бъде виновна за всички злини

А иначе насериозно си изключително скромен антиимпериалист

То в Сърбия,Хърватска,Босна и Херцеговина,Черна гора доскоро се говореше на един и същ език наречен сърбохърватски

Сега може и сърбите да са хървати и така нататък

не ми се бърка в чисто техните работи

мен Македония ми е по-интересна
71
0
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
Там са си австриици великият алпинисте Райнхолд Меснер е от там.Както виждате в името му няма нищо италианско.Едно време така са разделяли и Индия и Пакистан и до днес не могат да се разберат.Явно е правено нарочно за да се предизвикват войни и да се печелят дивиденти а може и от неграмотност да е правено характерно за тогавашните Велики сили а и за сегашните.
70
14
 
4
 
! Отговори
Сърбоман преди 7 месеца
Косово, Македония и Република Сръбска са свещенни земи СРЪБСКИ. Някой ден ще си ги върнем.
69
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Много сериозна публикация, госпожо Василева, моите поздравления. Посещавам за по десетина дни няколко пъти годишно и познавам отлично проблемите на Южен Тирол. Деветдесет % от населението там е немскиезично и е с австрийски традиции. Останалите десет % италиански говорящи са се доста цивилизивали и облагородили от контакта си със съседите.
68
10
 
5
 
! Отговори
Сърбоман преди 7 месеца
До българин

Българите идвате от АЛТАЙ. Тюркски народ сте и ваши братя са турците! Алтай е родина на хуни, монголци, тюрки и българо-татари! Татарина Аспарух избива коренното население като минава дунава!
67
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
За българите се знае малко дали са тюрки или не.По-големия дял в нашата нация обаче е от славяни,а също така и траки.Славянския елемент е особено виден-освен езика,визията на хората е много подобна на тази в Чехия,Сърбия,Русия, Украйна.И да не забравяме и кой даде славянската писменост на света,факт който все се забравя.Най-вече теза на турците е че и ние сме тюрки.Тази теза обслужва великотурските амбиции за балканско господство.
66
4
 
5
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
До Гробокопач

Теории за прабългарите.......много

Най-вероятната е че са тюркски народ която самите Те с държанието си през вековете опровергали

Чукни на Гугъл за Тангра и ще видиш че това е Бога на тюркските народи

Според мен са били смес от народи в която участват и тюрки

Кана Сюбиги Кубрат е основал Старата България вдигайки въстание срещу Западния тюркски хаганат под чието владичество са били Прабългарите
Източния тюркски хаганат е стигал пък до Тихия океан

това е
65
6
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 7 месеца
Много аматьорска статия! Südtirol ist Deutsch! Никога не е бил австрийски и изобщо Австрия може да е само географска област в пределите на Велика Германия !
64
0
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 месеца
До Футуролог
Много си зле, мойто момче. За нашите разбирания, на тенрияните, Кана Субиги е дори повече от император:))), колкото до княз, тази титла съответства на титлата "субаг".
63
1
 
2
 
! Отговори
акуд преди 7 месеца
пълно обединение на държавите в ЕС, а после ЕС може да се раздели на всякакви региони
62
6
 
15
 
! Отговори
Само вижте преди 7 месеца
Материала е от “Независимая газета”!
Тая руска лъжа защо я публикувате тук ?
Само измислици и преиначаване на историята .
61
3
 
9
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
До До футуроложка

Сега на подобна сваляческа простотия от анонимник-хомосексуалист като вас какво да се отговори

Явно сте пасивен гей и очаквате от мен да стана активен гей като лично Ви покажа че съм мъж

ама няма да я бъде

дори активните гейове ме отвращават
60
5
 
8
 
! Отговори
До футуроложка преди 7 месеца
Само по документи си от мъжки пол бе швecтep nлeшив :-)
59
8
 
13
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
До До футуроложка

От мъжки пол съм със сигурност

а тази "европейка" не я знам каква е и не ме интересува

Аз изкуствено се насилвам да съм тра-ла-ла

Само като съм тра-ла-ла коментарите са ми стойностни наподобяващи творчеството на Христо Ботев и неговото:"СВОБОДАТА Е МИЛА,ИСТИНАТА Е СВЯТА"

Зарад туй пом-ияри разни още ми дишат прахта след обувките
58
0
 
4
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 7 месеца
Кефи ме Дебелка как описва нещата, сякаш е била там.
57
2
 
7
 
! Отговори
До футуроложка преди 7 месеца
Видимо си тралалала
56
10
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
До Европейка

Следвал съм археология

Но още не знам от какъв етнос са били прабългарите

Нищо чудно да са били смесица от много етноси

Хан е равно на Княз
Хаган е равно на Император

Всички владетели на БГ са се титулювали Кана Сюбиги и няма никакви Хагани

Аспарух бяга от Хазарският хаганат които са били тюркоезични юдеисти
Крум е чужденец идващ на престола от Аварския хаганат

Титлата Хаган/император/ не е блазнила българите
факт
Може да са били голяма смесица от народи та затуй
55
2
 
27
 
! Отговори
Европейка преди 7 месеца
Сепаратизмът е резултат от идеята за мултикултито.Цар Борис І е разбрал как да има силна държава-един народ,един език,един бог,един цар.И да не ни харесва,така е.След няколко десетилетия ще започнат да искат автономия и мюслитата и тогава Европа ще стане на средновековни парчета.
54
2
 
29
 
! Отговори
и е. преди 7 месеца
Всички граници след ПСВ и ВСВ са така направени от Великите сили,че във 90 % от държавите,да има такива тлеещи конфликти.Така че при нужда да може да се разръчка огъня.Последното което се е гледало при определяне на границите е справедливостта.Те много рядко съвпадат с етническите граници на даден народ.Целял се е мултиетнизъм,който разбира се е голяма глупост.Като посееш ветрове ще жънеш бури.Не помня кой го е казал,но е много вярно
53
6
 
21
 
! Отговори
Циник преди 7 месеца
Единствения тумор - заплашващ Европа - е този на неолиберализма, мултикулти,ЛГДБ...метастазите му са най-грозни в Берлин , Париж, и Брюксел!