Серджо Матарела – влиза в политиката с риза, напоена с кръвта на брат си

Италианският президент, който държи на правомощията си
28 май 2018 20:12, Елка Василева
20
Серджо Матарела – влиза в политиката с риза, напоена с кръвта на брат си
Серджо Матарела. Снимка: архив, Reuters

Италианският президент Серджо Матарела е принципен човек, който държи на правомощията си. Той не отстъпи пред антисистемните партии, които искаха да наложат министър на икономиката с антиевропейски позиции с риск да предизвикат безпрецедентна политическа криза, пише Франс прес.

"Улесних всячески опитите за съставяне на правителство", заяви вчера пред медиите Матарела, след като Джузепе Конте върна мандата, даден му от президента четири дни по-рано.

"Никой не може да твърди, че съм възпрепятствал сформирането на кабинет, дефиниран като правителство на промяната", добави Матарела, избран в началото на 2015 г. на общи непреки избори от парламента, в който мнозинство тогава имаха лявоцентристите.

Наследник на един от основателите на Християндемократическата партия, сдържаният 76-годишен сицилианец отказа да отстъпи пред "диктата" (според обкръжението му) от страна на крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение "Пет звезди" - двете формации, победили на парламентарните избори на 4 март.

Още по темата
Матарела наложи вето върху назначаването на Паоло Савона - икономист с откровено антиевропейски виждания, когото Лигата, подкрепяна от "Пет звезди", искаше да наложи на стратегическия пост на икономически и финансов министър.

"Не може да ми налагат имена на министри", заяви вчера Матарела. Медиите определиха изказването му като неистово желание да защити на всяка цена президентската институция и "да не предаде на приемника си лишен от правомощия пост".

Юношеството на Матарела, син на исторически водач от Християндемократическата партия, преминало между престижен католически лицей в Рим и католическите младежки лагери в Асизи. Предначертана му била кариера на преподавател по право.

Брат, убит от мафията

През януари 1980 г. по-големият му брат Пиерсанти, областен управител на Сицилия, починал в ръцете му, убит от мафията. И така Серджо влиза в политическия живот с риза, напоена с кръвта на брат си, и получил съболезнования от властите в Палермо.

Три години по-късно известният и уважаван заради неподкупността си Матарела, който отбягва медиите, е избран за депутат от Християндемократическата партия.

"Матарела представлява Сицилия, платила скъпо" за освобождаването си от организираната престъпност, казва за него бившият областен управител на Сицилия Розарио Крочета.

Според бившия премиер лявоцентрист Матео Ренци избирането на Матарела за президент е било "жест на близост, привързаност и уважение" от страна на политическите среди към всички, изгубили съпруг, баща, брат във "варварщината от 70-те, 80-те и дори 90-те години" на миналия век.

Принципен човек, Серджо Матарела е един от малкото християндемократи, подавали оставка.

През 1990 г. той се отказва от поста министър на образованието в правителството на Джулио Андреоти в знак на протест срещу приемането на закон, затвърждаващ почти пълния монопол на Силвио Берлускони (който по това време още не е влязъл в политиката) върху частните телевизии в Италия.

След като отново става обикновен депутат, на Матарела му е възложено да подготви нов изборен закон, който да осигури на Италия по-голяма политическа стабилност.

Законът "Матарела", съчетаващ мажоритарната и пропорционалната избирателна система, не отговаря напълно на очакванията и след 10 години е заменен с нов.

За някои италианци, главно най-младите, този синеок политик с бели коси е известен най-вече с премахването на задължителната военна служба през 2001 г., докато той беше министър на отбраната.

След този последен министерски пост и след 25 години в парламента през 2008 г. Матарела се оттегли от политическия живот. Три години по-късно беше избран за съдия в Конституционния съд.

Матарела е вдовец. Той има три деца и шестима внуци. Преди да стане държавен глава, живееше в скромен апартамент на две крачки от президентския дворец Квиринал.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ИталияСерджо Матарела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ДодоВ конкретния случай забраняват на италианците да си съставят сами правителството, с победилите на честни, парламентарни избори-------------Защо реши така? За много умен ли се мислиш? Не се ли усещаш, че си т.п като слонски г.з ?
15
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
драга Василева, на снимката е Паоло Джентилони, премиер.Матарела е значително по-възрастен
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно дали Италия отговаря на поне един критерии за да е в ЕС, Шенген или пък не дай боже в еврозоната? И дали има поне един турист отишъл в Италия и да не са го измамили с поне 20 евро върху сметката в пицарията?
13
1
 
1
 
! Отговори
Синия гол шаман преди 5 години
Ей, големи хвалби. Все едно слушам опуса отбоня ден на Мадам В. за Боеко и Папата.,.. )))
12
1
 
3
 
! Отговори
svetlosar преди 5 години
snimkata e na Paolo Gentiloni
11
5
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Христоматиен пример за това как неизбираните в избори, а назначени еврократи в Брюксел налагат диктат на страните членки! В конкретния случай забраняват на италианците да си съставят сами правителството, с победилите на честни, парламентарни избори - сами защото кандидатите за министри не са техни лакеи. Защо ли изобщо се правят избори?! Направо кликата в Брюксел да назначава правителствата в ЕС... или пък още по-добре, направо да се разпуснат правителствата и да управлява Брюксел. Трагедия!!!
10
8
 
7
 
! Отговори
ха преди 5 години
Как са се наточили фашисти,нацоионалисти,расисти,селски бекове,русофили и кви ли не още герой за разпад на ЕС,за граници,омраза и войни.Ама няма да стане.Гърция излизаше,Франция излизаше,Меркел падаше,Англия излиза,Холандия беше на кантар,в Австрия е националист на чело.И вместо разпад още държави ще влизат една по една в ЕС.Накрая ще влезе и Украйна,ей така да му е гадно на фашисткото джудже и на всички комплексари.
9
5
 
5
 
! Отговори
Путкин преди 5 години
Браво, на ти 50 копейки да си купиш един голям одеколон.
8
10
 
6
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До АнонименОт това по-хубаво няма, да бъде здраво разтърсена еврогейската *** и Италия да напусне и да повлече крак! А това соросоидно изпражнение да се самоубива!
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Променете си снимката! Матарела е много уважаван политик в Италия и в момента прави политическото си самоубийство за да попречи на популистите да съставят правителство. Ако Лигата и звездите надделеят ЕС и Италия ще бъдат здраво разтърсени. Особено съюза, който след брекзит почти сигурно ще бъде довършен.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NA SNIMKATA E PAOLO GENTILIONI--SEGASHNIAT PREZIDENTE DI CONSILIO .
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен човек, затова *** туркоатлантиците.Бог да го поживи!
4
6
 
6
 
! Отговори
lolo преди 5 години
tova ne e prezidenta, a bivshiat vecge minister predsedatel
3
7
 
18
 
! Отговори
От Атина преди 5 години
Абе и в Бантускотия една МУТРА беше с много напоена с кръв риза от мутренските времена, ама бантускотовете си го избраха за премиер, че даже и до ден днешен му се радват, въпреки че им превърна държавата в най-бедната и тъмна дупка в цяла Европа!Ама те нещата са свързани - прости са бантускотовете - бедни са! Защо не са бедни гърците, или англичаните, или германците???
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италия и Швейцария са държави на мафията.
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафиот като брат си убит от кръстниците.