ЕС предлага водата от канализацията за напояване

Ще се следи за бактерии, за да не се прехвърлят зарази
29 май 2018 13:00, Екип на Dnes.bg
30
ЕС предлага водата от канализацията за напояване
Снимка: visualhunt.com

Канализационните води са удачен начин за преодоляване на недостига от вода за напояване, смятат в Брюксел, където предлагат правила за узаконяване на идеята.

Според Еврокомисията те хем ще решат проблема на фермерите с недостига на вода за напояване, хем ще стане ясно къде точно преливат отпадните води.

Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела заяви, че "това предложение ще създаде само победители", защото земеделците ще имат вода, гражданите ще знаят, че зеленчукът се полива безопасно, а водата ще се управлява по-добре като ресурс.

Идеята е след като излязат от пречиствателните станции, отпадните води да се продават на фермерите. За целта в станциите ще се прави изследване на микросъстава на водата, която трябва да отговаря на определени изисквания. Ще се публикува информация за нивите, които са напоени с рециклирана вода. ЕК иска специално да се следи за E. coli и други бактерии, които от растенията могат да стигнат до човека и да причинят различни чревни инфекции. Следите от лекарства също ще бъдат обект на наблюдение, се казва в предложението. За да са сигурни гражданите, Брюксел иска да задължи властите да публикуват в интернет информация за повторно използваната вода.

Канализационните води ще са възможност за избор, а не задължение. Фермерите сами ще избират дали ще се възползват от продукта на пречиствателните централи. Намерението на Брюксел е този процес да бъде управляван, като се следи за качеството на водата, която се използва за напояване.

Еврокомисията изчислява, че заедно с разходите за пречистване, цената на фекалната вода за напояване ще е около 50 цента за кубически метър, което ще я направи търсена от фермерите и за 10 год. ползването ѝ може да се увеличи шесткратно. Сега в ЕС около 1,1 млрд куб м вода от канализацията се използва за напояване. Ако предвижданията са верни, повече от половината вода за земеделието може да идва от отпадни води до 2025 г., намалявайки с 5 на сто нуждите от язовири и други басейни, от които сега тя се точи.

В момента една трета от територията на ЕС е засегната от засушаване и според Еврокомисията рециклираната вода в земеделието може да е евтино решение. Очаква се промените в климата да задълбочат допълнително проблема като оскъпят питейната вода и направят добиването ѝ несигурно.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 4 месеца
Всяка нива, която се тори с лъйна, мирише.
Без значение дали са кравешки или човешки.
Нали всички ревете за натурално земеделие - е, то смърди яко!

Амониевият нитрат също смърди на пикня - а са едни хубави бели гранулки.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ГОСПОДАРИТЕ В БРЮКСЕЛ СА ОТКАЧАЛКИ!
27
1
 
7
 
! Отговори
Личен опит преди 4 месеца
Живея в Германия, провинция Нидерзаксен. Тук явно отдавна са внедрили идеята. Като минеш край някое поле, може направо да припаднеш от миризмите, които се носят, когато са напоявали или торили. Не знам дали пречистват водата, но смрадта е просто ужасна.
26
0
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 4 месеца
До JJIvanov геолог
Всяка подобна течност излязла от ферма или градска канализация, първо трябва да мине през биогазова инсталация за убиване на зарази и патогени. Опитът идва от Израел, където 100% отпадната вода служи за напояване. Проблемът обаче е че ще се наложи да използваме специални почистващи препарати и прах за пране в бита ни - щадящи микробиологията в биогазовата инсталация, които препарати са доста по скъпи от сегашните.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следващото предложение ще е да си ги сушим /фекалиите/ и да си ги ядем! Така ще победим и глада!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще последва предложенив на ЕС да се премахнат канализацийте и всеки да си ползва отходните води от жилището за пиене, миене и т.н.
23
0
 
16
 
! Отговори
професор от БАН преди 4 месеца
Аз предлагам канализационните води да ги свържат направо към водопроводната мрежа на Европейския Парламент в Брюксел!

Нали е инвативно, а?
22
1
 
9
 
! Отговори
JJIvanov геолог преди 4 месеца
Преди години по искане на българска фирма монтираща немски уж пречиствателни реактори направихме анализ.НЕмците препоръчваха водата директно з а поливане на вашат а зелена ливада.оранжерия ,лозе.Оказа се ,че излиза остро заразна вода.Възможни са всякакви насочени патогенези,мутагенези мутафикации и подобни обемно прецкаващи пико,нано,микро и макро организми облъчвания..
21
1
 
6
 
! Отговори
АМАН от НАРКОМАНИ преди 4 месеца
Вече имаме опит от експлоатация на нагло вредни уж пречиствателни станции напълниха реките с червеи мутанти хиляди котки се заразиха..
След някой уж пречиствателни станции има снимани шлейфове от нано мутанти,червеи убиици.Снимани са и черни масови проникващи убиици обвити с пред пермски декодиращи след станции вливащи уж пречистени води в морето.За 20 минути може да си заразите нелечимо вашия двор с отпадна вода
20
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Сега да питам аз тук соро соидните тро лове, Путин заради тази фекална вода ли ще завладява Европа.
19
0
 
8
 
! Отговори
До Жо ком.№6 преди 4 месеца
Които е минавал до близките райони на пречиствателната станция в „Кубратово” знае че там където се напоява с въпросните фекални води е зловонна смрад на километри около поливните площи.

Направо ще си изповръщаш червата.

Хората от околните села обаче нямат избор- те няма къде да идат и търпят тези отрови.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ЕС НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ

и защо им е да ходят в пречиствателна станция ако искат да заразяват Дунав? Могат просто да отидат ... ДО САМИЯ ДУНАВ и да хвърлят каквото имат да хвърлят.
17
2
 
6
 
! Отговори
ЕС НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ преди 4 месеца
AMAN ot НАГЛИ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ В Брюксел.
ОПитват се да заразят трайно нелечимо огромни територии.
СЕГАШНИТЕ ИЗГРАДЕНИ ЗА МИЛИАРДИ ОГРАБЕНИ ОТ НАРОДА тн Пречиствателни стнации са ВРАЖЕСКИ БАКТЕриологИЧНИ СТанции. С две камери и един телевизор проникващи жестоки врагове могат д а заразят река Дунав от Свищов до ГАлац без проблеми..
16
0
 
13
 
! Отговори
Енчо преди 4 месеца
До Х
Против идеята сме не защото е лоша, а защото в България всичко е така устроено, че да се търси далаверата. В България законодателство не важи. Няма контрол."...ЕК иска специално да се следи за E. coli и други бактерии, които от растенията могат да стигнат до човека и да причинят различни чревни инфекции..."
В Нова Загора Градус и тяхната инсталация за биогаз изляха 70 хил.тона отпадна вода без какъвто и да е контрол от БАБХ. Затова сме против!
15
0
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 4 месеца
До 13
Против идеята сме не защото е лоша, а защото в България всичко е така устроено, че да се търси далаверата. В България законодателство не важи. Няма контрол.
"...ЕК иска специално да се следи за E. coli и други бактерии, които от растенията могат да стигнат до човека и да причинят различни чревни инфекции..."
Кой ще следи???
В Нова Загора от 2014 г. има инсталация на Градус за производство на биогаз. Основните суровини са птичи и кравешки тор. До преди година никой не ги контролираше.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изразходвай 10 литра гориво на стойност 20+ лв. с трактора за да отидеш до прециствателната станция и да напълниш 1 Спартак вода, дето побира 1,8 тона (на стойност 4 лв. ако пълниш със скъпа питейна вода от чешмата, вместо от кладенец)... човека измислил това трябва да получи награда: Идиoт на годината
13
8
 
2
 
! Отговори
Х преди 4 месеца
Тези който не виждат по далече от носъ си, не харесват идеята.
Важно е да блика негативизъм, така забравяте, че сте неудачници.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 11
Ако си препил, малко са токсични продуктите / торта. Ще умориш посевите.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кому е нужна пречиствателна станция и излишни пари-отиваш на нивата пикаеш,клякаш даваш тор и готово......
10
2
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 месеца
Реките текат безцелно и пълноводно а ние ще пречистваме вода от канализацията ...Ааа..Ще има програма за изграждане на мноооого пречиствателни станции,направени от ваши фирми но платени с наши пари .
Но иначе реките си текат безцелно ...