Дания забранява облекло, покриващо напълно лицето

Законът придоби известност като "забраната на бурката"
31 май 2018 17:30, Елка Василева
59
Дания забранява облекло, покриващо напълно лицето
Снимка: архив, Reuters

Дания се присъедини към други европейски държави с днешното решение да забрани облекло, което покрива лицето, включително никаб и бурка, предаде Асошиейтед прес.

Със 75 гласа за, 30 против и 74 въздържали се, датските законодатели одобриха законопроект, внесен от дясноцентристката управляваща коалиция.

Правителството казва, че законът не е насочен срещу никоя религия и не забранява ислямските забрадки, тюрбаните или традиционните еврейски шапчици кипа, пише БТА.

Законът придоби известност като "забраната на бурката" и се възприема като насочен срещу облеклото, носено от някои изповядващи консервативен ислям жени. Мюсюлманките в Дания, които покриват лицето си, са единици.

Министърът на правосъдието Сьорен Папе Поулсен каза, че полицаите ще решават, като използват "здравия си разум" как да действат, щом видят хора, нарушаващи закона, който влиза в сила на 1 август.

Законът разрешава покриване на лицето, когато има "видима причина" като студено време или спазване на други законови изисквания, каквито са каските на мотористите по датския закон за движение по пътищата.

При първо нарушение на закона ще бъде налагана глоба до 1000 крони (1600 долара) или до 6 месеца затвор.

Всеки, който принуждава със сила и заплахи друго лице да носи такова облекло, може да получи присъда до две години затвор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Данияоблеклобурка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Jas преди 5 години
До La France: Реформация на исляма?!? За съжаление такова понятие не съществува, не е възможно да реформираш идеология, която не е мръднала и на педя от времето на ранното средновековие! И да бе възможно, няма мюсюлманин, който да иска и още повече да е способен да измисли, да организира и осъществи нещо подобно...като се замислиш за какво му е на тоя с ибрика биде?
45
2
 
1
 
! Отговори
* преди 5 години
Важното е,че имаме тоалетна хартия и банани!Другото са подробности!
44
0
 
4
 
! Отговори
БНБ преди 5 години
По курса на БНБ от днес, една датска крона е равна на 0.26 лева, което следва да означава, че 1000 крони са равни на 260 лева, а 260 лева са 1600 щатски долара!!!Настигнахме ги американците, даже ги задминахме.
43
0
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Запада отдавна е превзет а другото са глупости.Раждаемостта на запад е катастрофална а и няма как да бъде обърната запада застарява а стари хора деца не правят.Запада не може да направи нищо и ще става все по-зле а че исляма няма да се реформира е ясно пред портите на Константинопол са кл.ли ко.ят и сега Идил и други а това са стотици години.
42
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
И кога най-после ще забранят религиите ? Не им ли писна на хората 2000 години да се избиват за глупости ?
41
0
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Никакви цености не прецаква. Трябва да може да бъдеп намерен и проследен по камери или други електрони у-ва при извършване на престъпления. Без значение дали вярваш в Буда или си Пастафиянец. Като искаш да не те виждат стоиш си у вас :) На улицата си "пъблик". Трябва да може да бъдеш разпознат. Инъче под тази бурка може да се крие всеки терорист .... мъж жена който ще да е...
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде до година и в Пазарджик, София и Хаскьой!
39
4
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А дългите, рошави бакембарди забранява ли?
38
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този закон противоречи на европейските ценности,които вече 20 години рекламираме.Ми кво ши правим сега?Май демокрацията се оказа същото празно нещо като фашизма и комунизма!Утопия,без връзка с реалността.Жалко за овцете които 20 години блееха за демократични ценности.Почнаха забраните,утопията свърши.
37
1
 
12
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 години
Нечувано потъпкване на евроатлантическите ценности спрямо мирната религия,веднага баба Меркел и Сорос да бъдат информирани.
36
0
 
20
 
! Отговори
Ау! преди 5 години
Какво е това на снимката, бе?!?!Ако те срещне в тъмното или някъде на усамотено място, ще ти изкара акъла!Ако пък видиш такова чудо денем на оживено място, започваш да се питаш да не би някой да не е с всичкия си акъл и да се е маскирал така, въобразявайки си,че е Хелоуин.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелАню! Не можеш да говориш това! Пирони може да забиеш само при социализма! Сега можеш само с лепило...
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас!!!! Къде е вашата толерантност? Може тя има някакви пъпки на червен голям нос?
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В града, в който уча в Германия, една ходеше с бурка, а мъжът й с типичната радикална ислямистка визия. Една следмица след като ИД официално падна, пак ги виждам на улицата - той същият, но бурката я няма и тя ходи само със забрадка. Историята е истинска. Факт е, че преди ИД не съм виждал мюсюлмани да изглеждат така, включително мъжете, а с нея се появи една специална мода, която понякога е насаждана от радикали, понякога просто е имитирана от телевизията.
32
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
расистииииии
31
1
 
37
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Много правилно - като искаш да живееш в дадена държава, трябва да се съобразяваш с нейните закони и обичаи , никой не ги е бил с пръчката да ходят там, нали? Не трябва да се бърка свобода с други понятия! На който не му харесва, има страни, където бурките са разрешени,да отива там.
30
0
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 24Щом в България няма новина - създай я ти!Сензация! Един ялов *** престана да КРЕЩИ в мрежата с ГЛАВНИ букви!
29
1
 
13
 
! Отговори
La France преди 5 години
Трябва да реформираме исляма и да следим изкъсо имамите.
28
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До АйшеЕй, я бегом в анадола мюсли скапано, нинджи в Европа нямат работа...:(((
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АйшеАма никой не ти пречи да отидеш да живееш в държава, в която бурките не са забранени.Защо ние не искаме ислям, е ясно. Не пренебрегвай факта, че разумният българин не обвинява за нищо своите днешни сънародници мюсюлмани. Но има много причини - и исторически, и свързани с днешната ни сигурност, поради които ние предпочитаме да съжителстваме с мюсюлмани, които уважават религията си така, както съвременният интелигентен човек прави това.