Дания забранява облекло, покриващо напълно лицето

Законът придоби известност като "забраната на бурката"
31 май 2018 17:30, Елка Василева
59
Дания забранява облекло, покриващо напълно лицето
Снимка: архив, Reuters

Дания се присъедини към други европейски държави с днешното решение да забрани облекло, което покрива лицето, включително никаб и бурка, предаде Асошиейтед прес.

Със 75 гласа за, 30 против и 74 въздържали се, датските законодатели одобриха законопроект, внесен от дясноцентристката управляваща коалиция.

Правителството казва, че законът не е насочен срещу никоя религия и не забранява ислямските забрадки, тюрбаните или традиционните еврейски шапчици кипа, пише БТА.

Законът придоби известност като "забраната на бурката" и се възприема като насочен срещу облеклото, носено от някои изповядващи консервативен ислям жени. Мюсюлманките в Дания, които покриват лицето си, са единици.

Министърът на правосъдието Сьорен Папе Поулсен каза, че полицаите ще решават, като използват "здравия си разум" как да действат, щом видят хора, нарушаващи закона, който влиза в сила на 1 август.

Законът разрешава покриване на лицето, когато има "видима причина" като студено време или спазване на други законови изисквания, каквито са каските на мотористите по датския закон за движение по пътищата.

При първо нарушение на закона ще бъде налагана глоба до 1000 крони (1600 долара) или до 6 месеца затвор.

Всеки, който принуждава със сила и заплахи друго лице да носи такова облекло, може да получи присъда до две години затвор.
 


59
Още по темата: Данияоблеклобурка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.