ЕК предложи: €2,2 млн. за миналогодишните наводнения край Бургас

Очаква се одобрението на Европарламента и Съвета на ЕС
31 май 2018 13:37, Елка Василева
2
ЕК предложи: €2,2 млн. за миналогодишните наводнения край Бургас
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия предложи България да получи 2,2 милиона евро за погасяване на щетите от миналогодишните наводнения край Бургас.

В съобщението се отбелязва, че на 25 и 26 октомври миналата година в района на Бургас имаше силни бури и проливни дъждове, причинили повреди по мостове и пътища, училища и болници.

Държавите от ЕС, засегнати от природни бедствия, могат да поискат различни видове краткосрочна и дългосрочна помощ. Те могат да задействат механизма за гражданска защита на ЕС.

Държавите могат да поискат помощ от фонд "Солидарност" за дългосрочните усилия за възстановяване след бедствия. Със средствата от фонд "Солидарност" Европейският съюз може да подпомогне възстановяването и покриването на част от спешните разходи, временното настаняване, почистването и опазването на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните власти покрай природните бедствия.

Днешното предложение за осигуряване на помощ на България трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, уточнява БТА.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От тия 2,2 отпуснати живот и здраве, вече 2,0 са похарчени :) - добре де, усвоени :) нали така е модерно