The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия

САЩ може да откажат заради споразумението Русия-НАТО
31 май 2018 08:02,
74
The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия
Снимка: Reuters

Полша е отправила молба към САЩ да установят постоянна военна база на тяхна земя в опит да се контрира руската агресия. Това пише британският вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Предложението от полското министерство на отбраната гласи, че Варшава е готова да плаща до 2 милиарда за финансиране на новата база.

Изданието допълва, че полската оферта отразява продължителното желание на Варшава да изгради по-близки отношения със САЩ в сферата на сигурността, още от влизането в НАТО през 1999 година.

Полски представители вярват, че планът е от допълнителна важност като се има предвид руската анексия на Кримския полуостров преди четири години и агресивната позиция на Владимир Путин към Алианса.

Към момента Полша държи на територията си въоръжени сили на САЩ и поделения на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип, движейки се между Полша и трите балтийски държави на север.
Министерството на отбраната на Полша, което потвърди автентичността на документа, заяви че той е бил изпратен на Вашингтон и Мариуш Блашчак, отбранителният министър на Полша, е заявил пред държавното "Радио 1", че наскоро е провел разговори с Вашингтон за възможността за постоянна база на САЩ в Полша.

В текста на документа се казва, че постоянна база би помогнала за постигане на целите на президента Доналд Тръмп.

Тръмп предупреди миналата година във Варшава, че има "страшни заплахи към нашата сигурност и нашия начин на живот", допълвайки: "Ще се конфронтираме с тях. Ще спечелим".

В полското предложение се казва: "Установяването на подобна сила е нужна, за да предостави недвусмислено предизвикателство и възпиране на увеличаващата се заплашителност на Русия към Европа".

Въпреки това, генералите на Тръмп може да се противопоставят на плана, знаейки какъв отговор може да предизвика това от Русия.

Всяко решение за поставянето на подобна сила в Полша ще бъде видяно в Москва като нарушение на споразумението между Русия и НАТО от 1997 година, в което НАТО се съгласява да не разполага постоянни сили в Източна Европа, пише изданието.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че полският план "не би допринесъл за сигурността и стабилността на континента по никакъв начин".

Песков допълни, че постоянното разполагане на американски военнослужещи в Полша е "суверенно решение", но предупреди че последствията за "цялата сигурност на континента" са очевидни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Емко преди 5 години
Е не може да са толкова зле. При евентуален сблъсък САЩ - Русия на европейски ТВД , тия си гарантираха ядрени удари по територията.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тръмп предупреди ... във Варшава, че има "страшни заплахи към нашата сигурност и нашия начин на живот.... Ще се конфронтираме с тях. Ще спечелим".Кротко, Тръмпи, приглади перчема. Да не се наложи скоро да връщаш на Мексико Калифорния, Невада, Ню Мексико, Аризона, Юта, хеле пък ТЕКСАС. Много ще му дойде на ВАШИЯ крадлив НАЧИН НА ЖИВОТ. А дано и Русия не хване да ви съди за измамата с Аляска... А там и Хаваи и туй-онуй още нещо "демократизиранко"...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До anonimenЗа да се прави мощна военна база от чужда, дори не европейска държава, в страна-членка на Европейския съюз ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗИСКВА СЪГЛАСИЕ от всичките 28 (27) държави-членки на ЕС - "СЕМЕЙСТВОТО". Кой може да иска по родната му земя да вършеят задоекански или другоконтинентални наемни войници. Който иска военен глобализъм да си воюва първо на своя територия. Да види какво е война! А не всичко на чужд гръб, да разорява, а после да се пъчи с богатство!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша може да иска, каквото си ще. Но тя е член на ЕС и не може да си ПОРЪЧВА ВОЕННИ БАЗИ без НАШЕ СЪГЛАСИЕ! НАТО не е ЕС! Полският жесток шовинизъм е познат. И да не се крие зад шизофренично измисляна и внушавана от тях руска агресия, а да си спомни, че ако я нямаше Русия, от Полша върху нейната територия щяха да останат само немските концентрационни лагери, където хилеристите яко бяха подхванали за горивен материал поляците. Но човек е небагодарна твар - стори му добро, за да ти върне зло.
45
0
 
1
 
! Отговори
нее преди 5 години
Колкото и да повтарят с тяхната мания, че непрекъснато набиваните лъжи стават истини, РУСИЯ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО АГРЕСОР, ЗАЩОТО НЕ Е.И колкото и да се мъчи САЩ да махне от лицето си ОБРАЗА НА СВИРЕП, КЪРВАВ САТРАП, ГРАБИТЕЛ, СТРЕМЯЩ СЕ ДА ПОДЧИНИ СВЕТА по доктрината си "АМЕРИКА НАД ВСИЧКО"(познатият от фашизма девиз), ХИРОШИМА, ВИЕТНАМ, ЛИБИЯ, ИРАК, арабските пролети, няма да се изтрият...
44
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НЕ РАЗБИРАМ КОМЕНТАРИТЕ ПО ДОЛУ НО МНЕНИЕТО МИ ЗА ПОЛЯЦИТЕ НИКАК НЕ Е ДОБРО. ТЕ СА ЖЕСТОКИ ХОРА, МРАЗЕЩИ ХРИСТИЯНИТЕ. ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ГО КОМЕНТИРАМ. НЕ ГИ ХАРЕСВАМ ВЪОБЩЕ. ФАНАТИЦИ И ЗЛИ ХОРА.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В исторически план Полша е тази, която напада Русия. Даже с измама, представяйки един свой агент за син на руския цар , подлъгали народа и влезли в Москва. За една година грабежите над руския народ на Ш Л Я Х ТА ТА нямат равни с друго освен с монголското нашествие над Волжка България. Руския народ се вдига на възстание срещу ЛъжеДимитрий и се освобождава. После скоро пада и цяла Полша. Божия воля. Видели са кон боб яде ли. А Катин е отвъщение за полските касапници над русикото мирно население19г
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите малцинства ни се качиха на главите благодарение на евроценностите. Обаче за руските малцинства евроценностите не се прилагат. Има ли нещо от евроценностите де не е с двойни стандарти.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската агресия - я дайте пример кого от ЕС и НАТО е нападнала Русия? Всичкото за руската агресия е фейк. В същото време в Прибалтика има антируска агресия - руските малцинства там са с отнети граждански права. По този повод "жертвите" на агресията властите там продължават да мачкат руското малцинство и само пищят, че има руска заплаха и агресия.
40
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия се месят в нещата на суверенна държава и суверенна Европа.Наглите ватенки няма спиране.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък искам за СатаНАТО лексотан, серотонинови инхибитори и риза с дълги ръкави, вързана отзад.
38
1
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Анонимен33 А ние да не би да сме забравили турската попара,че Боко непрекъснато да се подлага на Ердоган?Или охраната на въздушното ни пространство от Турция да е форма на най-висше доверие към НАТО?
37
2
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
И каква е ползата на поляците от американска база,Полша няма граница с Русия,имат граница с Украйна имат претенции за територии които са в Украйна и Литва.Резултат за поляците ако не дай си боже стане война тези бази в Полша ще бъдат заличени първи нищо няма да остане от тях те са най близко до Русия и каква е ползата на обикновения поляк.
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на поляците. Яли са попарата на "братска" Русия. На тях доверие неможе да им се име. Никога и за нищо. Както се видя и в Украйна.
35
0
 
11
 
! Отговори
и за това преди 5 години
са с американска екипировка и идват от Франция и Белгия ;)
34
15
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
37 За това половината членове на ИДИЛ говорят на руски
33
9
 
11
 
! Отговори
Русия преди 5 години
се бори с тероризма, създаден от европейците в Близкия Изток. По-хубаво от това - здраве му кажи.
32
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от нас, поляците са истински народ. Хора, зачитащи и спазващи общоприетите християнски ценности и в живота и в политиката. От Русия нищо хубаво не е дошло за Европа. Посочете поне едно, макар и незначително.
31
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
арабите не са по-малко гнусни от руснаците, може и повече да са, но не се безпокойте рубладжии и арабчетата ще си го получат, и техните бузки ще отпорим както и вашите. Тях нашите приятели от Израел ги подкастрят постоянно.
30
8
 
23
 
! Отговори
Прозтите преди 5 години
европедейци си умират с руската заплаха на уста, докато арабският нож им кълца червата... Промитаци, сър...