"Красавеца" взима властта в Испания: Триумф на упоритостта

Педро Санчес сигурен, че сега вече ще има среща с историята
1 юни 2018 22:10, Елка Василева
37
"Красавеца" взима властта в Испания: Триумф на упоритостта
Педро Санчес. Снимка: Reuters

Победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството й, социалистът Педро Санчес е на път да спечели последната си партия покер и да вземе властта в Испания.

Застанал на фронта от обявяването на присъдата срещу Народната партия на премиера Мариано Рахой в един мегапроцес за корупция, бившият 46-годишен професор по икономика, наричан "Красавеца" (guapo) в Испания, със сигурност е уверен, че този път най-накрая ще има среща с историята, пише Франс прес.

"Вашата изолация, господин Рахой, е епитафията на един политически период, вашият, който вече приключи", каза той вчера в парламента. "Вие сте част от миналото, тази страна е на път да прелисти страницата и Испания трябва да гледа бъдещето без страх", добави той, облечен в обичайния си безупречен тъмен костюм.

"Шансът му дава възможността да може да играе централна роля", подчертава Фернандо Валеспин, политолог от Автономния университет в Мадрид, и той опитва внезапно "един рисков залог", "една отчаяна атака".

Загубила скорост, социалистическата партия беше "държана настрана от фронтовата линия на политическия дебат", заета от Народната партия, либералите от "Сиудаданос" и радикалните леви от "Подемос", добавя университетският учен.

Завръщане през парадния вход в социалистическата партия

Със само 84 депутати в долната камара на парламента, Санчес, който не е вече депутат и не разполага с трибуната, която представлява парламентът, беше принуден да се съюзи с "Подемос", каталунските сепаратисти и баските националисти, за да свали Мариано Рахой днес чрез вот на недоверие.

Още по темата

Едно мнозинство, осмивано като "мнозинството Франкенщайн" от Народната партия, което може да се окаже доста нестабилно и да скъси престоя на Санчес в двореца Монклоа.

Това не е важно - социалистическият лидер разчита бързо да предприеме мерки в социалната сфера, за да "засили нивото на популярност на своята социалистическа партия", отбелязва Антонио Баросо, анализатор от "Тенео Интелиджънс", и да се яви по-силен на следващи предсрочни избори, на които "Сиудаданос" са сочени за победители от проучванията.

"Санчес е смел политик, но прекомерно внимателен и разсъждава повече в краткосрочен план", счита Фернандо Валеспин.

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица, преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел.

Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., той става депутат през 2009 г., след оставката на титуляра на мястото, преди да изживее мълниеносен възход.

През 2014 г. застанал начело на една отслабена социалистическа партия в резултат на първите първични вътрешнопартийни избори, той се нарежда след Мариано Рахой на изборите през декември 2015 г. В контекста на последвалата политическа парализа се опитва безуспешно да състави правителство с подкрепата на "Сиудаданос" и "Подемос".

През юни 2016 г. са свикани нови избори и социалистическата партия отива още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възстановяването на демокрацията през 1977 г. Санчес е изхвърлен от социалистическата партия, чието ръководство го държи отговорен.

Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 г., като активистите гласуват за възстановяването му начело на партията.

"Юда" за десницата

Сближил се с Рахой през последните месеци по въпроса за независимостта на Каталуния, Санчес ще остане отсега нататък за Народната партия като съкрушителя на един премиер, който оцеля досега в много кризи.

"Педро Санчес ще влезе в историята като Юда на испанската политика", заяви наскоро Фернандо Мартинес-Майо, координатор на консервативната формация. Рахой го обвини, че е "готов заради личните си амбиции да се съюзи с когото и да било на каквато и да е цена".
 

/БТА/
 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
6
 
! Отговори
испанският Орешарски преди 7 месеца
Санчес е испанския Орешарски. Дните са му преброени , както на Орешарски...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санчес и социалистите твърдо подкрепяха Рахой в политиката му спрямо Каталуния.
Кастилците никога няма да клекнат пред каталунците. Така е от векове, така ще бъде и в настоящето.
13
8
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
Поредният пирон забит в немският съюз на европейските васали на Германия!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Прекрасно
"... накрая няма да се размине и на Германия."
---
Ама, тогава какво ще правят Юнкер, МеркеР, МакаронКЕР?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Краденето на готови Новини няма спиране тука , краде се като за световно и после Уфцете да коментират щото повече от това не разбират

Нито един до сега не се е интересувал от къде идва Текста в тоа сайт?
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По времето на Рахой телевизията и медиите са контролирани до най малкият детайл. Истината не се разрешава. Имаше похот протест миналата година - от всички краища на Испания тръгнаха пеш хиляди души за да стигнат след дни в Мадрид. Протестираха срещу управлението на тази дясна франкиска партия. САМО ЕДНА ПРОГРАМА СПОМЕНА СЪБИТИЕТО ЗА 2 МИНУТИ.
9
8
 
6
 
! Отговори
ГРАМОТЕН преди 7 месеца
Упоритост не е - упоритост е това което стана в Каталуния. Това си е обикновена мекерещина и гъзолиззство
8
7
 
23
 
! Отговори
Рахой =Корупция преди 7 месеца
Рахой и мафията му разрушиха Здравеопазването и Образованието. Пенсионерите са на улицата от месеци и протестират срещу унищожаването на пенсионната система. Милиони пенсионери трябва да решават дали да си платят лекарствата или отоплението. Стотици случай на корупция по цяла Испания на фашистката партия на Рахой. Милиарди евро са изнесени в Швейцария, Панама.
РАХОЙ =КОРУПЦИЯ
7
5
 
31
 
! Отговори
Прекрасно преди 7 месеца
Днес е добър ден - цяла Южна Европа - Гърция, Италия, Испания и Португалия, заедно с Австрия и Унгария оформят нова визия не само за Европа, а и за света. В скоро време нещата ще се преобърнат и в Англия и Франция, накрая няма да се размине и на Германия.
6
12
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
този педро е против каталуния екшьньт продьлжава ако и тои бие така хората
както при рахои да си заминава
5
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Името му подсказва неговата същност!
Същият е като Станишев!
4
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Националистите и социалистите се съюзиха, срещу Нормалността...


Знаем как свърши всичко това след 1933-та...
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Красаеца" се казва Педро... ....Станишев веднага отиде да го прегръща и съответно казва, че бил "наш човек"... ..е как иначе?
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пучдемон ще иска независимост и Испания ще се разпадне или ще върне фашисткия режим.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още едно правителство АнтиЕС с баските и каталунските патриоти.