Дъблин даде срок на Лондон... За границата им след Brexit

Това ще бъде единствената сухопътна граница на кралството с ЕС
2 юни 2018 20:07,
10
Дъблин даде срок на Лондон... За границата им след Brexit
Снимка: архив Reuters

В следващите две седмици Великобритания трябва да предостави писмени предложения как планира да запази безпроблемна граница с Ирландия, в противен случай я чака несигурно лято на преговори, заяви ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

Границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия ще остане единствената сухоземна граница на Великобритания с ЕС след Брекзита, пише БТА. Двете страни повтарят, че искат да оставят тази граница отворена, но все още не е намерено практическо решение.

ЕС и Дъблин настояват в договора за напускане на Великобритания да се съдържа споразумение, което гарантира, че Северна Ирландия ще спазва регулациите на ЕС, ако бъдещо търговско споразумение не премахне необходимостта от граничен контрол. Лондон е съгласен с това, но не приема начините, по които ЕС иска да го извърши.

Още по темата

"Трябва да видим писмени предложения през следващите две седмици. Това трябва да стане две седмици преди срещата на върха", каза Ковини за в. "Айриш таймс", имайки предвид срещата на върха на лидерите на ЕС в края на месеца, от която се очаква да регистрира значителен напредък по този въпрос.

"Ако няма напредък по споразумението за границата, ни чака несигурно лято. На този етап имаме нужда от писмени предложения по ирландската граница, които да отразяват договореното. Чакаме писмени предложения от британската страна", заяви ирландският външен министър.

В предложението на ЕС е предвидено, че в случай на неуспех на всички други опити за договаряне по ирландската граница, Северна Ирландия ще образува "общ регулаторен район" с ЕС, с което този британски район фактически ще остане в митнически съюз с ЕС.

Великобритания отхвърля този вариант като заплаха за конституционната цялост на Обединеното кралство.
Вчера британски правителствен представител заяви, че Лондон обмисля предложение, с което на Северна Ирландия се дава съвместен статут на член на Обединеното кралство и на ЕС, за да може да търгува свободно с тях.

Тази идея обаче бе отхвърлена от ирландски официални представители, от ЕС и от подкрепящата Брекзита северноирландска партия, която поддържа правителството на малцинството на британския министър-председател Тереза Мей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Каква сухоземна граница, какви пет лева? Върнете Ирландия на ирландците! Свобода за Северна Ирландия! Време е и стоте гайдари отново да поведат мъжете на Шотландия. Врагът е слаб и уплашен, този път ще успеят!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Короната няма приятели а само интереси.
7
7
 
0
 
! Отговори
Начо преди 5 години
Как да се обединят двете Ирландия, като хората от Северна Ирландия не искат? То и в Шотландия имаше гласуване, но хората предпочетоха да останат в Обединеното Кралство, така че не говорете глупост.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не, то е време двете Ирландии да се обединят, но във всеки случай ИРА, трябва да бъдат възродени, като организация защитаваща територията. Ако търсят консултанти по разпалване на граждански конфликти, това ще бъде предизвикателство за много недоценени или не добре платени хора в Кралството. Бъдещето ще покаже.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кралството оставя ирландците на мира, на тения си остров и земна граница с ЕС няма да има. Ирландците се обединяват.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да връщат северна ирландия на ирландците
3
8
 
5
 
! Отговори
До хафен преди 5 години
Това, че сме ви дали азбука не значи, че сме ви дали и акъл как да я ползвате : )))
2
0
 
19
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СЕГА НЯМА граница между Ирландия /Ейре/ и Северна Ирландия /Ълсър/.Когато пътуваш по магистралата от Дъблин за Белфаст, изведнъж виждаш табела, че по знаците скоростта вече е обозначена в мили в час. Значи си преминал в съседната държава, без да разбереш. Ежедневният стокообмен между двете части на остров Ирландия е огромен и ще има пролеми, ако се въведе митнически контрол
1
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% от ирлaндските *** чакат Англия да им даде гаранции за опазване на границите и си внасят тарамбуки законно от Германия добре са го намислили.