Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента

Внасят петиция "Милост за Пенка"
2 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
109
Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента
Снимка: Кадър БНТ

Кравата Пенка стана медейна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни.

Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Още по темата

Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.

"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.

Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".

Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.

Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.
Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента."---Е, сега Банкянският Тиkвун, като я помилва, Кравата Пенка ще стане "супер звезда".Даже super star и ще и кажем "Congratulation". :-)
68
2
 
15
 
! Отговори
Веган преди 5 години
Дружество "Четири лапи, пет пръста, шест крака" заплаши правителството на страната с гражданско неподчинение, блокиране на магистрали, реки, водопади, както и на границата ни с Турция. Председателят на сдружението г-н Спанак Василев подчерта, че очаква подкрепа и от Светия Синод, Главно Мюфтийство, както и от служителите наблюдаващи нивото на р. Дунав и техните колеги за борба с градушките!
67
2
 
18
 
! Отговори
#pray for penka преди 5 години
Генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг изрази мнение, че преминаването на Пенка на сръбска територия може да се счита като опит за провокация, и българското правителство трябва да вземе необходимите мерки за пресичането на подобни бъдещи опити!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Месарче що не цаниш за главен свидетел по делото че, добичето под твоя заплаха е напуснало пределите на България.
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да сезираме Международният наказателен съд в Хага.
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ МОЖЕ!!!НО НЕЛЕГАЛНИ КРАВИ НЕ МОЖЕЛО :DЕГАТИ ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ!
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И АЗ ЩЕ ПОДПИШЕМ ЗА ПЕНКА :DЩОМ МОЖЕ ГРУГУ-КОКОШКА ИЗВЪН ЕВРОСЪЮЗА ДА Е ПОБЕДИТЕЛ В ЕВРОВИЗИЯ ЗНАЧИ И ПЕНКА МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ!
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба си драмата! Какъв момент на евросолидарност!
61
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме новина новина наш ,,самодържец" Боце помилва Пенка.
60
4
 
19
 
! Отговори
Умна крава преди 5 години
Ясно е защо и кравите бягат на запад, а не на изток! Ами умни са!
59
11
 
16
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
"И животните бягат от управлението на ГЕРБ !!!" Ама, много е тъпо! Ей, червени, добре знаем, че сте *** и безмозъчни, но не става ясно защо непрекъснато се стараете да го показвате. Много сте остроумни, няма що... Човек даже не може да се забавлява от това, което бълват промитите ви миниатюрни мозъчета. Знаете ли, че днес беше слънчево и топло, а това е благодарение на БКП/БСП и леля Корни??? А знаете ли, че миналата седмица валя и беше хладно, а за това са виновни ГЕРБ и Б.Борисов.
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятна новина - невероятна драма. Та чак и в Европарламента. Еми това потвърждава факта, че всичко случило се в България някога, някъде в Европа се е случило - и там Европарламента се занимава с далеч по маловажни теми и у нас така.
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам с нетърпение утрешния репортаж за Кравата Пенка.Надявам се на информация, че Боко вече я е помилвал и е разпоредил да и се даде за награда една волска кола сено. Като пържолите на кучето у Перник преди години. :)
56
5
 
29
 
! Отговори
E преди 5 години
В Гърция е пълно с арабска смрад,която нахлуваот Турската ***.С нея какво прави Брюксел?
55
4
 
34
 
! Отговори
бобо преди 5 години
Очаквам скоро бюрократите в Брюксел така да се оплетат в сложното и лишено от връзка с реалния живот законодателство, че то да застраши самите тях. И тогава, умрели от страх за собствените си персони, да осъзнаят, че хората могат да живеят и да се справят и без тях! Ще бъде хубав ден за европейците!
54
6
 
14
 
! Отговори
Джендър преди 5 години
По време на София прайд, част от участниците са заявили желание да носят специални фланелки с лика на Пенка.Очаква се за да привлекат вниманието на света, протестиращите да направят масова opгия пред паметника на съветската армия в София...
53
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква идиотщина! Защото влязла в Сърбия която не била в ЕС!!! Там да не би да има ебола като не е в ЕС!? Българските служби били готови да спазят нареждането на ЕС! Разбира се! Българските служби и децата си ще прекарат под ножа ако топката им падне докато си играят в сръбска територия, и видиш ли се върнат с някоя опасна зараза! Каква ненормална идиотска картина! На ЕС дните му са броени така или иначе! Дано да е скоро!
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Сталин и Тито на сръбската граница се стреляха и умираха хора. Сега за една крава се вдигна толкова шум. Значи нещата в Европа са еволюирали в положителна посока. Украиците се смеят и ни викат "Да ви имаме граничните проблеми"
51
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Президента Радев - да я помилва .."---Абе, не четеш ли, какво пише бе! Хората ИСКАТ БОКО, БОКО, Боко Банкянският Тиквун (твоят идол) да я помилва.Радев няма това право, пък и Боко е свикнал с домашните животни. :)
50
4
 
25
 
! Отговори
#savepenka преди 5 години
В Понеделник има планирано шествие в защита на Пенка!"По стъпките на Пенка", като участниците ще извървят пеш пътя от Босилеград до София и събитието ще завърши с митинг-протест пред НДК!