Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента

Внасят петиция "Милост за Пенка"
2 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
109
Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента
Снимка: Кадър БНТ

Кравата Пенка стана медейна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни.

Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Още по темата

Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.

"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.

Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".

Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.

Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.
Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента Радев - да я помилва ..
48
3
 
29
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Свръхбюрократизирания Брюксел скача на някаква кравичка,а си затваря очите за ислямско-африканският поток,който залива Европа и заплашва нейното съществуване!
47
3
 
14
 
! Отговори
Пенка преди 5 години
Мъжът ми Пенко ви чака в ада, еврогейччета. И да знаете, че рогата му са дълги, дебели и остри !И не само рогата !!
46
3
 
13
 
! Отговори
Пешо Солидарният преди 5 години
Смърт за Пенка - тя предаде евроценностите , НАТО и ЕС! Да се наложат санкции на българските добичета!
45
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете животното! Изследвайте го и го пуснете, ако е здраво! Стига с това лицемерие и перверзни правила! Аз като ходя всяка седмица в Сърбия, ще ме колите ли?Станахме инкубатор за права, задължения и безумни изисквания, а къде е човещината, любовта и състраданието?
44
8
 
38
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
И животните бягат от управлението на ГЕРБ !!!
43
4
 
56
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Бездушния чиновник е опасно същество.Но в живота е така, когато попаднеш в ръчичките на: комплексаря, посредствения служител, ниско интелигентния господ да ти е на помощ.Министерствата са претъпкани с некомпетентни " специалисти ", които освен да крадат нищо не могат в РЕАЛНИЯ живот!
42
2
 
4
 
! Отговори
кукувица преди 5 години
До 34 Ха ха ха! Ти си някакво изрусено зомби приятелю.
41
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне едно трябва да признаем - сърбте излязоха честни и почтени в случая, върнали добичето хората, че даже и със сертификат за безопасност.Ако някоя крава се завърти по нашите села, мисля ще изчезне безследно и никой няма да я намери, камо ли в Англия да чуят за нея чак...На Пенка пожелавам дълги години щастлив живот на родна земя!Пене, нашата трева и тя не е лоша, особено сега след дъждовете...
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега е времето онова джендърчеНикола Донев веганска чета да поведе на протест!
39
24
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
"Като гледам каква хърбавелка е Пенка, нищо чудно защо е решила да напуска боковия рай." Изп.еркалите червени *** съвсем са се смахнали и от липса на новини за оплюване Затова ръсят такива тъпизми, съизмерими с умствения им багаж. Много сте зле. Поне си пийте редовно хапчетата, че иначе съвсем срутвате имиджа на червените. Крава и политика?Не завиждам на любимата ви БКП/БСП за електората й. Затова всички умни и интелигентни хора гласуват и ще гласуват за Б.Борисов. Останали сте шепа хора..
38
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако кравата трябва да бъде убита, то трябва да бъде убито и всичко, което влиза и излиза през Сърбия - гущери, жаби, хора, птици, животни, дивеч, насекоми... малоумщина до шия от еврохомосекcуалистите. И в същото време си внасят смело терористи и африканци с Е-бола и сифилис и спин.
37
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не могат ли просто да я дадат на някой в сърбия, защо трябва непременно да я убиват в ес ?
36
25
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Хората през този век са тотално изперкали,защото не си вземат хапчетата редовно...Когато отидем в магазина да си купуваме телешко месо,не се интерисуваме дали кравата се е казвала Пенка,Стоянка или Сийка,а сега голямо вайкане за кравата Пенка,та даже и петиции ще правим...Това са само идеи на умопомрачените вегани. Защо не отидат в кланниците и да защищават всички телета за колене? Да тръгнат и по къщите да защищават домашните животни от заколение.
35
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам се: Аз ли не съм у ред или толкова много хора около мен?
34
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а тези бежанци които идват от африка, да не би да са по чисти ?????дори имат контакит с други хора, а не стоят само на поляната като пенка !!
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една крава доказа, че е по-умна от всичките калинки с купени дипоми в ЕС от ветеринаря до шефа на европарламента всички трябва да бъдат публично разстреляни за геноцид към флората и фауната и престъпления срещу човечеството.
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Групатана британските консерватори настоя ... ... а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост." Ей, жив да не бях, да го прочета. :)
31
1
 
52
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Значи кравата ще я колим, щото я няма няколко дена? А ордите от Азия, дето въобще не са били тук, и пренасят не кравешки, а човешки болести? И не са прегледани от никой, и даже не документ за здравен статус, ами даже за самоличност нямат? Защо не се отнесем с тях по същия начин? Даже за тях никой няма да подписва петиция освен участниците в евро-гейпарада...
30
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам каква хърбавелка е Пенка, нищо чудно защо е решила да напуска боковия рай.