Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента

Внасят петиция "Милост за Пенка"
2 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
109
Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента
Снимка: Кадър БНТ

Кравата Пенка стана медейна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни.

Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Още по темата

Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.

"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.

Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".

Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.

Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.
Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
36
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Записах се в петицията. Да спасим Пенка заедно!
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пенке,пенке, и ти ли искаше да емигрираш от бг? тъмнокожи бежанци могат без документи през границите, но на българи и бг крави не се гледа с добро око! горката хърбавелка!
7
2
 
24
 
! Отговори
фарс между другото преди 5 години
А знаете ли че големите тикви и васали на САЩ така са се уредили че на Евро-чиновник неможе да се иска оставка дори господ неможе да вземе оставката на Юнкер или който и да е друг прегрешил Евро-***,някой да е чул за евро-оставка няма и да чуете!
6
2
 
36
 
! Отговори
оставете добичето ! преди 5 години
да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС................ ако беше влязла в европейска гърция,щяха ли да и простят? а брюксел разяснил ли е на кравите къде може да пасат без документ и къде не може?
5
19
 
18
 
! Отговори
Моля... преди 5 години
... Козата *** да дари от заплатата си на собственика на кравата Пенка!
4
1
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Умолявам млаодият български евродепутат ДРУГАРЯ мОМЧИЛ нЕКОВ отБСП за България да се застъпи .Навярно той има не малко авторитет сред колегите си евродепутати КАКТО И ЗА КАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ И ПРОДУКТИ В бГ .
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пено, Пенке ле, що си се родила България Пенке...
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако по същия начин се грижехте за умиращите хора тук, както за добичетата... но както в древния Рим домашните животни на господарите са били по-ценни от робите, така и днес нещата са горе-долу същите. От древния Рим насам нищо ново.
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От нищо нещо заради Брюкселската бюрокрация.