Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?

Дали ще остане едно цяло в свят, в който вече и на САЩ не може да разчита
Обновена: 4 юни 2018 09:12 | 3 юни 2018 20:43, Камелия Цветанова
263
Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?
Снимка: Reuters, архив

Страните в южната част на Европа често биват хвърляни в един общ кюп – включително и от финансовите пазари. Напълно оправдано това не е било никога, точно както и в двата актуални случая сега, защото Италия не е Испания – нито в политическо, нито в икономическо отношение. Ако успее да се задържи известно време на власт, новото правителство в Рим ще създаде на останалите европейци още доста главоболия, пише Дойче веле.

Фактът, че поне на първо време няма да има нови избори, изобщо не означава, че двете популистки партии, които сключиха коалиция, ще се разнежат за ЕС. Те укрепнаха като партии благодарение на критиките си срещу ЕС и Германия и все още следват програми, които могат да доведат до пълна разруха държавните финанси на Италия. На всичкото отгоре и двете формации поддържат близки отношения с Русия, а това може да се окаже решаващо за много неща – включително и по отношение на санкциите срещу Москва. Само фактът, че голямото мнозинство от италианците е категорично за запазването на еврото, може да окаже известно смекчаващо въздействие над Ди Майо и Салвини.

В Испания засега също цари неизвестност, тъй като новият министър-председател няма собствено мнозинство в парламента. Все пак Санчес е по-скоро традиционен социалдемократ, отколкото евроскептик. През изминалите години Испания отбеляза доста по-висок стопански ръст от Италия и държавните ѝ дългове са значително по-ниски.  Бившият премиер Рахой може и да е допускал грешки - например по въпроса за Каталуния - но той успя да изведе страната си от финансовата криза и кризата в еврозоната много по-добре, отколкото утвърдените политически сили в Италия. Фактът, че Рахой падна от власт след огромен корупционен скандал, е всъщност част от професионалния риск на всеки партиен лидер в условията на една демокрация.

Германия остана почти без съюзници

Германия губи в лицето на Испания един верен свой съюзник, а в случая с Италия е изправена пред сериозно предизвикателство. Ако към всичко това прибавим Брекзита и националистическите тенденции на Изток, ще видим една Европа, съвсем различна от онази, която съществуваше само допреди няколко години.

Германското правителство сега може да се осланя най-вече на Макрон. То, естествено, е длъжно да защитава германските интереси, но не бива и да изпуска из очи цялостната ситуация: В един свят, в който вече не може да се разчита дори и на Америка, понякога са нужни и компромиси, за да остане Европа едно цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цин икЦинико в голяма грешка си,българите винаги са симпатизирали на Германия,но не на фашистка Германия,а на научна и техническа Германия,проблема е,че трудно приемат такива фашистки партии от дълбоката държава като на Меркел,фашизма никога няма да бъде приет нито в Бълагия,нито в централна и източна Европа и е мразен от населението!Омразата е право пропорционална на натиска от страна на фашистките партии.
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 222България - свърши......
198
1
 
2
 
! Отговори
Поп ставри преди 5 години
Ние ссср погребахме ако трябва и европейския съюз ще погребем лекарите казвът че е неизлечимо болен
197
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро Дунавска България ще бъде присъединена към Волжка българия.
196
1
 
5
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Сега искам да обясня защо харесвам много Дойче зеле!Вижте колко простичко обяссняват защо е паднал Рахой-"огромен корупционен,скандал,който всъщност е част от професионалния риск на всеки партиен лидер в условията на една демокрация"!?Не искат ли да ни кажат,че всъщност корупцията си е съпътствуващ елемент на демокрацията/смазочно масло напр!?/,всеки партиен лидер е застрашен и загазва този ,когото хванат!!?Малко неловко е само това,че в Дойче зеле си мислят,че не го знаем!
195
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накъде ли? Ами наникъде. Този съюз вече не е съюз. "Съюз" означава равно партньорство. Къде е равното партньорство, от години Германия, и по-точно една вманиачена бабичка, и Франция командорят какво да става без да се вслушват в останалите. Къде е съюзът тук? Години наред останалите държави изказваха гласно недоволството си, но Германия и Франция просто се правеха на глухи. Сега Англия, Унгария, Италия, Испания, Полша и Чехия показват съвсем ясно, че НЕ искат да продължават така. МЕРКЕЛ, ЧУЙ!
194
2
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Откакто ЕС се управлява от хората на Сорос и от Европа на Отечествата се превърна в ЕС на Регионите нещата тръгнаха назад. ЕС е създаден с идеята да стане Федерация от свободни държави а не на сбирщина от региони. ЕС е изграден върху християнски ценности и хуманизъм. Това не значи, че трябва да сме хуманни към хора които ни презират и искат да ни унищожат. Не значи също, че *** е част от ценностите на Европейците. През последните 15 г. ЕС беше срината от вътре, от политиците на Сорос.
193
4
 
4
 
! Отговори
Не! преди 5 години
А сега на къде ли? Да се готвиме за финско-китайска граница, натам вървят нещата...
192
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво разпадане на ЕС бълнувате и сънувате ,тя ще се разширява докато Румъния и Молдова и ще продължава докато към България и Македония се пресъедини Волжка България .
191
6
 
4
 
! Отговори
Ланец=Синджир преди 5 години
До АнонименТи пък те испанци и португалци не могат да се гледат.Европа е т.п континент на омраза и малоумие.Неслучайно най-прогресивните хора са се накачили на корабите и са избягали от тази кл.ака!
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой каза,че Циникът го гръмнали вчера при планираният атентат в някаква немска катедрала, но той май е оцелял, пише тука.
189
7
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Само разпадането на ЕС и превземането на Канада от Щатите ще донесе благоденствие на света.
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС имаше някакъв шанс, ако не беше масовата миграция не само от Азия и Африка, но и от Източна към Западна Европа.Трябва да има добър стандарт на живот във всички страни в Европа,да не се сместата обществата и религиите и да не се допускат масово хора от Азия и Африка.При това положение ЕС щеше да бъде полезно и да продължи да съществува.
187
4
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Само турците и африканците могат да спрат немците.Те знаят как яко шпорене на германки и раждане на църни "ариици" да ги видим тагава как ке пеят за "чиста' раса.Ясно е че другите европейци имат комплекс от германците и няма да ги спрат.Накрая китайците ще спрът всички почти са превзели Сибир Африка а скоро и Европа.
186
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 208То точно това целят ЕС и затова губят. Как може да има такива и като теб, да мразят народа си и да искат смесването и деградацията му? С какво културата на Запада ни превъзхожда? И какво е вече Западът, конгломерат от смесени ***. Това да не ти е Германия или Франция отпреди 30-40г. Нациите са нещо красиво и привлекателно, а не сбирущината от глобалисти без национална и историческа принадлежност.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейския съюз ще се разпадне.Не е възможна интеграцията на толкова много държави и народи с различни говорими езици и култури.
184
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС загуби доста от динамизма си и не е вече този морален авторитет за жалост. Трябват по- смели идеи за интеграция и да не се отказва интеграция на страни като България. По- добре да имаме и обща европейска администрация и прокурори и съдии и да се омешаме повече, така, че да се пренесе насам повече западна култура. Сега те оставят и ти гледат сеира с доклади, но дълбоко има едно нежелание да се приемат източноевропейците- инак излишния хуманизъм се влага в мигранти и други странични въпроси.
183
5
 
11
 
! Отговори
42 преди 5 години
Вашият благодетел Сорос скоро си призна, че ЕС се разрушава, а Русия излиза още по-силна от ситуацията. Треперете еврогейове!
182
0
 
15
 
! Отговори
Кремчо преди 5 години
Поредната политкоректна статия от Дойче веле. Много добре зализана и смазана, така че да има много думи и никакъв смисъл. Малко размахване на пръст за Източна Европа, малко локуми и никой не е обиден. Браво Камелче. Само не ми е ясно как се избират статиите: ти сама ли търсиш нещо политкоректно, или просто ти се праща сутрин в пощата като задача.
181
2
 
8
 
! Отговори
Бачкер преди 5 години
А българия За разлика от Испания и Италия никога не е изплувала , само се показва за глъдка въздух- а после следва вечното:-Потапяй сеее почивката свърши!!!