Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?

Дали ще остане едно цяло в свят, в който вече и на САЩ не може да разчита
Обновена: 4 юни 2018 09:12 | 3 юни 2018 20:43, Камелия Цветанова
263
Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?
Снимка: Reuters, архив

Страните в южната част на Европа често биват хвърляни в един общ кюп – включително и от финансовите пазари. Напълно оправдано това не е било никога, точно както и в двата актуални случая сега, защото Италия не е Испания – нито в политическо, нито в икономическо отношение. Ако успее да се задържи известно време на власт, новото правителство в Рим ще създаде на останалите европейци още доста главоболия, пише Дойче веле.

Фактът, че поне на първо време няма да има нови избори, изобщо не означава, че двете популистки партии, които сключиха коалиция, ще се разнежат за ЕС. Те укрепнаха като партии благодарение на критиките си срещу ЕС и Германия и все още следват програми, които могат да доведат до пълна разруха държавните финанси на Италия. На всичкото отгоре и двете формации поддържат близки отношения с Русия, а това може да се окаже решаващо за много неща – включително и по отношение на санкциите срещу Москва. Само фактът, че голямото мнозинство от италианците е категорично за запазването на еврото, може да окаже известно смекчаващо въздействие над Ди Майо и Салвини.

В Испания засега също цари неизвестност, тъй като новият министър-председател няма собствено мнозинство в парламента. Все пак Санчес е по-скоро традиционен социалдемократ, отколкото евроскептик. През изминалите години Испания отбеляза доста по-висок стопански ръст от Италия и държавните ѝ дългове са значително по-ниски.  Бившият премиер Рахой може и да е допускал грешки - например по въпроса за Каталуния - но той успя да изведе страната си от финансовата криза и кризата в еврозоната много по-добре, отколкото утвърдените политически сили в Италия. Фактът, че Рахой падна от власт след огромен корупционен скандал, е всъщност част от професионалния риск на всеки партиен лидер в условията на една демокрация.

Германия остана почти без съюзници

Германия губи в лицето на Испания един верен свой съюзник, а в случая с Италия е изправена пред сериозно предизвикателство. Ако към всичко това прибавим Брекзита и националистическите тенденции на Изток, ще видим една Европа, съвсем различна от онази, която съществуваше само допреди няколко години.

Германското правителство сега може да се осланя най-вече на Макрон. То, естествено, е длъжно да защитава германските интереси, но не бива и да изпуска из очи цялостната ситуация: В един свят, в който вече не може да се разчита дори и на Америка, понякога са нужни и компромиси, за да остане Европа едно цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 5 години
Путин го каза ясно на Макрон- не се бойте , ще помогнем !!!!
159
2
 
7
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Как, .. на къде ще тръгне Европа ? Ще тръгне към Алах Акбар. Едно време баба казваше, че общото и кучетата не го искали.От общото най много се краде .
158
4
 
8
 
! Отговори
сара преди 5 години
Дойде време след доволното потриване на ръце от разпадането на СССР да го последват.
157
2
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Е що да са мързеливи италианците и другите.Как да се хранят като немците са окупирали другите и не пускат никой да си продава стоките от кво да се хранят ясно е че ще фалират.Алфа Ромео примерно правят добри нови модели.Но германците чрез медии и други облъчват че други коли не стават освен техните.Това пречи на италианци французи и всички останали.Ясно е че ще се разпадне съюза не може само едни да са окупирали и да харчат всичко а другите да гледат само.
156
2
 
14
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
До 123: Юдомасоните-ционисти целят да превърнат Европа в гето. Затова е и оганизираното от тях мигрантско нашествие. Само Русия им пречи за да контролират целия свят.++++++++++++++Батка, Русия им пречеШЕ да го правят, но юдеомасоните-ционисти управляват Русия от 1917г. насам, когато с милиарди долари свалиха и убиха царя и направиха преврат! Справка: Ленин, Троцки, Сталин, Ягода, Яков Шварц, Натан Шаранский- все последователи на Талмуда и Хершал Леви Мардухай, известен още като Карл Маркс!
155
1
 
11
 
! Отговори
Жан Виденов преди 5 години
ПУСТАНАК - МАЛЕЙУМНИКО ГЛУППЕЕВ, ....ИТАЛИЯ Е ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ 6 ШЕСТ ОСНОВАТЕЛЯ НА Е.С. ,ОТ 1957 Г. - ОРИГИНАЛЕН ЧЛЕН-ОСНОВАТЕЛ С РИМСКИЯ ДОГОВОР, И ПОСЛЕ ДОГОВОРА ЗА СТОМАНА, ВЪГЛИЩА И ДРУГИ ЕЛЕМЕНТИ .6 СТРАНИ-ОСНОВАТЕЛИ НА Е.И.О = ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБЩНОСТ - ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ, ФРГ (ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ ), БЕ -- НЕ -- ЛЮКС = БЕЛГИЕ, ХОЛЛАНДИЕ, ЛЮКСЕМБУРГ .
154
2
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 177Значи да хрантиш навлеци, които те бомбят и е.т жените ти, като същевременно се чудиш какви още нови сексуални отклонения да изобретиш и озакониш са "чест, свобода и независимост" !? Мерси, на е за нас! Ще си преизберем Тръмп.
153
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 5 години
Юдомасоните-ционисти целят да превърнат Европа в гето. Затова е и оганизираното от тях мигрантско нашествие. Само Русия им пречи за да контролират целия свят.
152
14
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Най-големите търтеи в Европа, се оказаха най-големите критици. Италианчовците, гърчулята, вишеградците, да не говорим за нашите кратуни. Пък и всичките тия, които са на хранилка в ЕС, почват да се мазнят на рАснаците. Колко нагъл трябва да си, десетилетия да точиш еврофондове, с които си захранваш мафията, както италианчовците, а после да се правиш на отворен. Палячовци! Затова, все повече се убеждавам, че ЕС трябва да се стесни до границите от създаването си, и без жабарите.
151
2
 
24
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ставащото в Италия е от огромно значение за всеки, който се надява да има надежда за оцеляването на нашата християнска цивилизация! Точно както постъпиха, а и продължават да постъпват с Тръмп, Естаблишмента (Соросoиднитe Елити) се опитва да представи абсолютно всичко, което се случва там като негативно, хаотично и черно! Но, Италия стана надежда и лъч светлина за останалите европейци, и точно това кара Елитите да бъдат ужасени!
150
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е сред последните "бастиони" на ценностите, които значат чест, свобода и независимост на човека! Вярвам, че ще ги запази, въпреки изкуфелият старец, който работи в полза на Китай и Русия... А Русия би трябвало да се страхува най-много от Китай....
149
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценностите тръгнаха надолу.. Не само в Европа.
148
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Европа си е научила уроците от историята и ако в Европа няма продажни политици като у нас, има шанс да се избегне още една голяма война, която се готви в САЩ. Всички знаете какви средства се отпускат на Полша и страните граничещи около Русия с цел въоражаване и нова война, този път ядрена с Русия. В САЩ са си направили сметката, че може да свалят повечето от ракетите насочени към тяхната територия но това не важи за Европа. Тук се готви новата касапница с цел очистване на дълговете на САЩ.
147
13
 
7
 
! Отговори
ко преди 5 години
ЕС се кани да се разширява и икономически и териториално.И най вероятно ще успее.
146
4
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименДа то за тва Германия пълна с поляци.Все едно Япония да се напълни с китайци.Га ше стане тва?
145
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ако не беше Европа - сега младите щяха да са си в България!!! И да не знаят, че има заплати над 1000лв :D :D :D Всеки пазар е добре дошъл... но айде първо да задоволим европейския, че е по-платежоспособен - пък после руския! Търговското ни салдо с Германия вече е положително - тоест изнасяме за Германия повече от колкото внасяме :) Та така с лошата Германия...
144
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да ви кажа, че немците и поляците се мразят супер много. Някой ден пак ще има война, просто тия не могат да се дишат. Олио и вода не се смесват.
143
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между Германия и Полша има огромна ненавист. Някой ден отново ще има война между тия. Където е текло пак ще тече. Обаче поляците са *** и вместо да се съюзят с Русия пак ще ядът пердаха.
142
7
 
3
 
! Отговори
sd преди 5 години
като ви гледам какви *** сте тези дето пишете по-долу....
141
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно е така. Германия вече е достатъчно мощна икономически да сгази Европа военно, но това което ги спира е, че Франция и Великобритания имат ядрени бомби. Затова залагат на икономическа доминация и смазване на икономиките на останалите. Немците си мечтаят да си върнат Померания и Силезия от Полша. Навремето чичко Сталин депортира 13 милиона немци от тези територии. А и Германия е малка по територия, 80 милиона живеят на площ колкото Румъния.. и с тези бежанци.. пренаселени са.