Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?

Дали ще остане едно цяло в свят, в който вече и на САЩ не може да разчита
Обновена: 4 юни 2018 09:12 | 3 юни 2018 20:43, Камелия Цветанова
263
Европа беше различна съвсем доскоро. А сега накъде ще тръгне?
Снимка: Reuters, архив

Страните в южната част на Европа често биват хвърляни в един общ кюп – включително и от финансовите пазари. Напълно оправдано това не е било никога, точно както и в двата актуални случая сега, защото Италия не е Испания – нито в политическо, нито в икономическо отношение. Ако успее да се задържи известно време на власт, новото правителство в Рим ще създаде на останалите европейци още доста главоболия, пише Дойче веле.

Фактът, че поне на първо време няма да има нови избори, изобщо не означава, че двете популистки партии, които сключиха коалиция, ще се разнежат за ЕС. Те укрепнаха като партии благодарение на критиките си срещу ЕС и Германия и все още следват програми, които могат да доведат до пълна разруха държавните финанси на Италия. На всичкото отгоре и двете формации поддържат близки отношения с Русия, а това може да се окаже решаващо за много неща – включително и по отношение на санкциите срещу Москва. Само фактът, че голямото мнозинство от италианците е категорично за запазването на еврото, може да окаже известно смекчаващо въздействие над Ди Майо и Салвини.

В Испания засега също цари неизвестност, тъй като новият министър-председател няма собствено мнозинство в парламента. Все пак Санчес е по-скоро традиционен социалдемократ, отколкото евроскептик. През изминалите години Испания отбеляза доста по-висок стопански ръст от Италия и държавните ѝ дългове са значително по-ниски.  Бившият премиер Рахой може и да е допускал грешки - например по въпроса за Каталуния - но той успя да изведе страната си от финансовата криза и кризата в еврозоната много по-добре, отколкото утвърдените политически сили в Италия. Фактът, че Рахой падна от власт след огромен корупционен скандал, е всъщност част от професионалния риск на всеки партиен лидер в условията на една демокрация.

Германия остана почти без съюзници

Германия губи в лицето на Испания един верен свой съюзник, а в случая с Италия е изправена пред сериозно предизвикателство. Ако към всичко това прибавим Брекзита и националистическите тенденции на Изток, ще видим една Европа, съвсем различна от онази, която съществуваше само допреди няколко години.

Германското правителство сега може да се осланя най-вече на Макрон. То, естествено, е длъжно да защитава германските интереси, но не бива и да изпуска из очи цялостната ситуация: В един свят, в който вече не може да се разчита дори и на Америка, понякога са нужни и компромиси, за да остане Европа едно цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименНемците винаги са разчитали на огромното си числено превъзходство.Ако се направи ретроспекция първо до Френско-пруската война те не са съществували.Като бият французите оттогава почват да нарастват чрез раждаемотс.Първата световна са много повече от французите и англичаните втората тоже заедно с австрия и Чехия.Населението ги крепи.И понеже раждаемост там няма и са застаряващи доят населението на цяла Европа .Та като говорите за тия "свръх" "немци" зад тях стоят поляци турци и тн.
139
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде "демокрацията" Тачър се срещна с Желю и му вика как е демокрацията и тоя Желю й каза на Тачър - "Супер е, приключихме с Руските пазари!" Бабето почнала да му се хили и казала на Желю - " Господинм Желев, ние 60 години се борим за тия пазари!"Представете си Желю с какви неща се е хвалил... Нема такъв ***...
138
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да ви кажа, че немците започнаха да си показват зъбките! Досега бяха по-ниски от тревата заради Втората световна война, но вече започнаха да си показват зъбките и повярвайте ми това не е добре за Европа. 2 Световни войни направиха тия немци, сега Меркел докара арабите и африканците, а няма да й мигне окото да ни хвърли и във война. Германия на 3 пъти унищожава Европа! Затова никога не трябва да им се дава да управляват Европа.
137
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тачър е била против обединението на Германия, даже е търчала при Горбачов да го моли да го предотврати! Казвала е, че Германия отново ще завладее Европа при обединение защото ще стане прекалено силна за да бъде контролирана ! Бабето беше право и си умря с отворени очи. Преживяла е всв и им е знаела жилото
136
3
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименЕвропа си е сбъркан континент Франция винаги си е била африканска Германия винаги е дояла другите за да е добре Скандинавия и Холандия винаги са си били джендърски испанците мързеливи а италианците мафиоти.Просто нещата лъснаха с бежанците но.Първо Асад не е удобен защото пречи на газопровод от Катар с който да махнат руският газ от Европа и второ Иран чрез него ще дойдат на границата с Израел.Израелците просто си гледат интереса .А Меркел ги покани за да компенсира раждаемостта!
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа беше различна съвсем доскоро, докато израел и тяхната маша сащ не разбъркаха кацата с л***йн***та в близкия изток.Планът за унищожението на Европа и бялата раса е в напреднал стадий.Само да ви подсетя кой спечели Евровизия и с каква идиотск@ песен, но това е капка в морето в сравнение което предстои на Европа.Истинските Европейски ценности са подменени с гей паради, Истамбулски конвенции, джендари и лесбийки.Кораба Европа потъва, първи които се светнаха Англичаните вече го напускат.
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпича ги почна немците и това май е добре за нас. Да ви кажа, колкото и на някой не му се вярва, според мен има шанс Тръмпича и Путин да помогнат на България, ако разбира се и българските политици се окажат умни и изиграят картите, както трябва, а това няма как да стане, защото ги знаем какви са.
133
7
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Добрата новина е че американците ще се разправят с германците как си знаят.Ясно е че другите евродържави са кекави!
132
4
 
18
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
"Всички животни във фермата са равни, обаче някои са по-равни." Оруел "Това, което е разрешено на Юпитер, не е разрешено на вола." Римска поговоркаРазбирайте го - Това, което е разрешено на Германия, не е разрешено на България. За едни може северен поток, за други не може Южен Поток. Сега разбрахте ли защо трябва да излезем от ЕС ?
131
1
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До Факт!Друг пример не можете да строите Белене Южен поток и тн.Обаче те веднага се наместиха и почнаха да строят Северен поток.Къде е солидарността къде са санкциите нали Пътин е сатрап и бла бла човешки права трепят ге.овете в Чечения незнам си кво Скрипал Литвиненко масови убиици.Пък им пълнят джоба.Но те френските ***.али са си виновни винаги са ду.али на немците!Пак ги изтърваха!
130
1
 
19
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименЗнаеш ли немците как се борят по всички правила на икономиката те не може да са дори регионални лидери застаряващо население недостиг на работна ръка липса на ресурси и тн.Оказва се че под "германци" произвеждат се разбира как в завода на БМВ бачкат поляци чехи унгарци руснаци турци незнам си кви.Нарочно се държат заплатите ниски в другите държави за да ходят да им бачкат на тях затова и тука раждаемостта се срина българки раждат германчета там!Така Германия се "конкурира"!
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният закон на капитализма е да имаш пазари! Всеки се бори за пазари. Германия произвежда супер много, обаче няма къде да си изплюе продукцията. Мисля, че вече ме разбрахте защо България никога няма да има висок стандарт на живот... Русия напротив! Тя няма супер производството на Германия. Т.е. ако се хванем в съюз с руснаците, ние ще произвеждаме и ще изнасяме за руснаците всичко. Сега е моментът да излезем от ЕС и да се съюзим с Русия. Иначе цял живот ще бъдем слуги на немците.
128
2
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Е аз бананите ги споменавам метафорично.В смисъл ако искаме развитие, трябва да се съюзим с държави на нашето ниво и сами да си произвеждаме нещата.Ако има срив на валутата, айФоняците ще станат недостъпни.В смисъл ще има лишения, и не съм сигурен че българите имаме такава сила на духа.
127
1
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименМдам а общият език кой ще е как армията ще е обща това означава че Франция трябва да си даде ядрените ракети на Германия.Безработица във Франция 9 процента в Германия 3 как ще стане.Различни заплащания заплати и тн.Когато едно нещо е общо се стига до въпроса кой ще кара влака.Немците искат да са те ама другите не искат.
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не излезем от ЕС и не започнем самостоятелна политика,България ще изчезне до 15 години.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС вече се разпада, Брекзит е факт, ще последват и други.
124
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС няма как да се разпадне! Светът се променя и по отделно страните от ЕС няма как да са конкурентни на Китай и САЩ. Следващата стъпка е Съединени Европейски Щати - обща армия, обща валута, общи закони, общ парламент. Разбира се това ще отнеме десетилетия - но вече се вижда! Експеримернтира се с общата валута... общите закони и правила стават все по-задължаващи... планира се обща армия. Общия парламент е факт. Процесът е необратим. А само преди 15г вуйчо ми минаваше нелегално границата с Гърция
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поручик РжевскиТия с бананите се чудят къде да ги пласират. До 1983 години и в западна Европа е нямало банани целогодишно защото тогава още не е имало фризери. Винаги ще се натискат да ни продават и банани, и БМВта, и всякакви западни стоки, дори и да излезем от ЕС, въпросът е дали ние да им позволяваме да ги внасят, като може да живеем със стоки българско производство, е вярно няма да са толкова добри, но за всеки ще има работа.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме овчо племе и ще трябва да чакаме някой да ни освободи като руснаците. Едва когато всички излязат от ЕС и се разпадне, тогава и ние ще напуснем. Да питам Мути дето отиде да целува жезъла на Путин: Крим е руски, свикна ли ***, краво
121
1
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Не забравяйте, че имаме и банани и тоалетна хартия.Това е най-важно.Излизане от ЕС означава, че не трябва да има лигльвци които да реват за банани.Излизане от ЕС означава срив на валута, собствено производство, липса на банани.Това не е за геюве.Не знам дали имаме тези качества....