48 000 работят за Евросъюза в Брюксел

Италианците най-добре пласирани в евроинституциите
4 юни 2018 15:30, Екип на Dnes.bg
46
48 000 работят за Евросъюза в Брюксел
Снимка: архив, Reuters

48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи статистическото бюро на града. Те осигуряват 7% от цялата заетост в един от трите административни региона в Белгия – Брюксел-столица.

Става дума за работещите в трите основни институции: Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, както и в европейските училища и агенции. Тук са включени и хората с белгийски договори, наети от посолствата и консулските служби. Еврочиновниците са 77 на сто от всички работещи за ЕС, а работещите в посолствата 16 на сто.

Всеки пети от тези служители - 9600 души, има белгийско гражданство, но най-добре пласираните чужденци са италианците, твърди статистическата агенция. Те са 11% от всички служители в евроинституциите. След тях идват французите (9%) и испанците - 8%. Германия, която има най-многобройно население, водещ критерий при разпределение на местата, е представена със 7 на сто от служителите. Затова пък и тримата най-старши еврочиновници на Комисията, Парламента и Съвета, както и на дипломатическата служба на ЕС - са германци.

13-те “нови страни” в ЕС са представени с 22 на сто сред персонала. От Източна Европа най-многобройни сред еврочиновниците са поляците (5%), следвани от румънците (4%). Поляците и румънците са повече от холандците и скандинавците взети заедно, изчисляват статистиците. Британските граждани в евроинституциите са 1600 души. Все още не е ясно дали те ще могат да запазят работата си след излизането на Великобритания от ЕС в края на март догодина.

Статистическата агенция на Брюксел установява, че еврочиновниците имат предпочитание основно към два квартала в града: Иксел и Етербек, където са се установили да живеят. По-компактни групи еврочиновници има още в Сен Йос и Одъргем, но те са под 1% в някои от по-богатите квартали като Укъл и Волуве, които са по-плътно заселени от белгийци.

Жените преобладават в евроофисите - 52 процента, а мъжете са 48 на сто. Силният пол обаче заема по-високи позиции в йерархията. Жените началници са под 40 на сто.

Изследването установява, че работещите за ЕС като цяло са по-възрастни от трудещите се в Брюксел извън международните институции. Докато 86 на сто еврочиновниците са средно на 35 или повече години, извън “европейския квартал”, където са институциите, 69% от работещите в останалите части на белгийската столица са в тази възрастова група. Само 4 на сто от еврочиновниците са под 30 г., а 6 на сто са над 60 г. Масата служители в ЕС в Брюксел са 40-44 годишни.
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора от цяла Европа работят заедно.А само преди 70 години същите тези са се трепали с пушки,танкове и бомби по между си.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Работят???!!! Стига глупости. Правят пари,а не работят.
28
3
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 9 месеца
До Анонимен

I am working at the EU, believe me there are no such salaries (50 K), but perhaps you are well informed and know better than the people working there. I would suggest not to comment any topic that is far away from your knowledge and intelligence.

Ako ne govorish angliiski, moga I na nemski da ti go napisha. NQMASH SI IDEQ
27
1
 
6
 
! Отговори
Jas преди 9 месеца
A, да няма някаква грешка? Не трябва ли всички служители на ЕС да живеят в брюкселския квартал Моленбек и други подобни при своите най-големи приятели мюсюлманите? Как така са отделени от тях и не споделят радостта и сладкото съседство с онези за чиито права така "интензивно" работят? Сутрин ще ги буди приятно рева на мюзеина от минарето, вечер същия ще ги приспива. Какъв е този порядък?
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди си имахме Сив и Варшавски договор, сега си имаме ЕС и НАТО.
Само, че тогава изнасяхме българска продукция за много страни, сега не само не изнасяме, ами чакаме еврофондовете. Колкото дадат толкова. И започва великото крадене. И естествено до обикновения българин нищо не стига. Но ни уверяват, че без еврофондове ще загинем.
1300 ГОДИНИ ЖИВЯХМЕ БЕЗ ЕВРОФОНДОВЕ И СМЕ ОЩЕ ЖИВИ. Ама сега с тях май ще загинем. След като ни забраняват да изнасяме друго освен лютеница.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
50 000 duschi po 50 000 evro na mesec zaplata 250 000 000 smqtaite vie za godina kolko e i kak da prokopsame s tolkoz grizachi izednici
24
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
Московские новости


Немедлено к Сибире!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 21
Дай Боже.............АМИН!!!!
22
10
 
10
 
! Отговори
любопитен преди 9 месеца
За България, коя е алтернативата на ЕС, че нещо не се сещам? Някой друг натиска ли се да налива десетки милиарди евро в нашата иначе прекрасна страна? Колко ще е БВП на България без европарите и тези идващи от българските имигранти в ЕС? Някой въобще задава ли си ги тези въпроси преди да плюе по ЕС?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както е тръгнало, Тръмп скоро ще и такова майката на Европа.

Нещата се развиват много добре в тази посока..
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕВРОПА ИМАЛА БЪДЕЩЕ?

ХА-ХА-ХА

ПО-ГОЛЯМА СМЕШКА НЕ БЯХ ЧУВАЛ.
19
10
 
17
 
! Отговори
Бобий преди 9 месеца
При положение, че 35% от икономиката на България са парите, които идват от ЕС, излиза, че най- големите готованци и хрантутници са именно българите. Ако ги няма парите от ЕС, ще живеете като през 1997-2000 г.
18
4
 
22
 
! Отговори
Закари преди 9 месеца
А пък в България коне препускат по улиците, роми бият хората по кръстовищата, половината шофьори са пияни или дрогирани или и двете, по курортите се стрелят за щяло и нещяло, изобщо живота ви е абсолютно първобитен.
17
13
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 9 месеца
80% от българите, понеже сте *** много ви е яд на всеки, който си изкарва парите с работа. А пък, ако изкрва добри пари, тогава още повече ви е яд. Живеете зле, защото постоянно мислите как да получите наготово, вместо да работите.
16
3
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 9 месеца
Ako 508 милионния ЕС се ръководи от 48 хил. души, то 7,1 милионна България трябва да се управлява от София с точно 671 човека.
15
5
 
11
 
! Отговори
Московские новости преди 9 месеца
До Hafen die Wahrheit

Отдавна не изстрелват ракети от Байконур. Оправи си опорните точки, че няма да ти платят.
14
5
 
3
 
! Отговори
European преди 9 месеца
, shto ne si stoish na selo, a si tragnal da pishesh po forumite za neshta, koito ne sa ti graaam qsni.
13
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 9 месеца
Вие кафяво с краут ли закусвате? Сега сериозен въпрос. По всичко личи, че вие сте част от слугинажа прикрепен към "правещите" вятър. Може ли да споделите какво работите и колко ви подхвърлят т. е. плащат?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На фона на нашата администрация това не е нищо. Тъжното е, че италианците са си пуснали пипалата навсякъде...
11
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
98% от тези тунеядци просто вземат едни астрономически заплати. Без никакъв принос. Две години да не отидат на работа няма да разбере никой.