48 000 работят за Евросъюза в Брюксел

Италианците най-добре пласирани в евроинституциите
4 юни 2018 15:30, Екип на Dnes.bg
46
48 000 работят за Евросъюза в Брюксел
Снимка: архив, Reuters

48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи статистическото бюро на града. Те осигуряват 7% от цялата заетост в един от трите административни региона в Белгия – Брюксел-столица.

Става дума за работещите в трите основни институции: Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, както и в европейските училища и агенции. Тук са включени и хората с белгийски договори, наети от посолствата и консулските служби. Еврочиновниците са 77 на сто от всички работещи за ЕС, а работещите в посолствата 16 на сто.

Всеки пети от тези служители - 9600 души, има белгийско гражданство, но най-добре пласираните чужденци са италианците, твърди статистическата агенция. Те са 11% от всички служители в евроинституциите. След тях идват французите (9%) и испанците - 8%. Германия, която има най-многобройно население, водещ критерий при разпределение на местата, е представена със 7 на сто от служителите. Затова пък и тримата най-старши еврочиновници на Комисията, Парламента и Съвета, както и на дипломатическата служба на ЕС - са германци.

13-те “нови страни” в ЕС са представени с 22 на сто сред персонала. От Източна Европа най-многобройни сред еврочиновниците са поляците (5%), следвани от румънците (4%). Поляците и румънците са повече от холандците и скандинавците взети заедно, изчисляват статистиците. Британските граждани в евроинституциите са 1600 души. Все още не е ясно дали те ще могат да запазят работата си след излизането на Великобритания от ЕС в края на март догодина.

Статистическата агенция на Брюксел установява, че еврочиновниците имат предпочитание основно към два квартала в града: Иксел и Етербек, където са се установили да живеят. По-компактни групи еврочиновници има още в Сен Йос и Одъргем, но те са под 1% в някои от по-богатите квартали като Укъл и Волуве, които са по-плътно заселени от белгийци.

Жените преобладават в евроофисите - 52 процента, а мъжете са 48 на сто. Силният пол обаче заема по-високи позиции в йерархията. Жените началници са под 40 на сто.

Изследването установява, че работещите за ЕС като цяло са по-възрастни от трудещите се в Брюксел извън международните институции. Докато 86 на сто еврочиновниците са средно на 35 или повече години, извън “европейския квартал”, където са институциите, 69% от работещите в останалите части на белгийската столица са в тази възрастова група. Само 4 на сто от еврочиновниците са под 30 г., а 6 на сто са над 60 г. Масата служители в ЕС в Брюксел са 40-44 годишни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията си има Европа, а и България
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава в държавата.
6
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
и защо ние трябва да издьржаме тези безделници и тунеядци не мо же ли с вноскатаси бьлгария да се издьржа и да не членува в такива измислени организации като ес инато и на всеки 6 месеца тичане от дьржава в дьржава ядене и пиене на корем
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая тумба кво работи по цял ден!!?....
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюрократи и калинки !
3
6
 
20
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Демек - 48000 слугуват на една шепа ***, пардон -трътей.
2
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А в моленбек що не живеят !?!?!?! Иначе искат останалото простолюдие да живее с тях и да ги интегрира! **** лицемерна брюкселска , идва ви края на царството юдейско
1
2
 
14
 
! Отговори
annybody преди 5 години
У дома си имам 240 хиляди, от Брюксел - само 50 хиляди, милион русоляви братя, два милиона пенсионери и още половин милион ТЕЛКави синеоки - все с астма и епилепсия, леле, колко съм назад в опашката...