48 000 работят за Евросъюза в Брюксел

Италианците най-добре пласирани в евроинституциите
4 юни 2018 15:30, Екип на Dnes.bg
46
48 000 работят за Евросъюза в Брюксел
Снимка: архив, Reuters

48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи статистическото бюро на града. Те осигуряват 7% от цялата заетост в един от трите административни региона в Белгия – Брюксел-столица.

Става дума за работещите в трите основни институции: Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, както и в европейските училища и агенции. Тук са включени и хората с белгийски договори, наети от посолствата и консулските служби. Еврочиновниците са 77 на сто от всички работещи за ЕС, а работещите в посолствата 16 на сто.

Всеки пети от тези служители - 9600 души, има белгийско гражданство, но най-добре пласираните чужденци са италианците, твърди статистическата агенция. Те са 11% от всички служители в евроинституциите. След тях идват французите (9%) и испанците - 8%. Германия, която има най-многобройно население, водещ критерий при разпределение на местата, е представена със 7 на сто от служителите. Затова пък и тримата най-старши еврочиновници на Комисията, Парламента и Съвета, както и на дипломатическата служба на ЕС - са германци.

13-те “нови страни” в ЕС са представени с 22 на сто сред персонала. От Източна Европа най-многобройни сред еврочиновниците са поляците (5%), следвани от румънците (4%). Поляците и румънците са повече от холандците и скандинавците взети заедно, изчисляват статистиците. Британските граждани в евроинституциите са 1600 души. Все още не е ясно дали те ще могат да запазят работата си след излизането на Великобритания от ЕС в края на март догодина.

Статистическата агенция на Брюксел установява, че еврочиновниците имат предпочитание основно към два квартала в града: Иксел и Етербек, където са се установили да живеят. По-компактни групи еврочиновници има още в Сен Йос и Одъргем, но те са под 1% в някои от по-богатите квартали като Укъл и Волуве, които са по-плътно заселени от белгийци.

Жените преобладават в евроофисите - 52 процента, а мъжете са 48 на сто. Силният пол обаче заема по-високи позиции в йерархията. Жените началници са под 40 на сто.

Изследването установява, че работещите за ЕС като цяло са по-възрастни от трудещите се в Брюксел извън международните институции. Докато 86 на сто еврочиновниците са средно на 35 или повече години, извън “европейския квартал”, където са институциите, 69% от работещите в останалите части на белгийската столица са в тази възрастова група. Само 4 на сто от еврочиновниците са под 30 г., а 6 на сто са над 60 г. Масата служители в ЕС в Брюксел са 40-44 годишни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора от цяла Европа работят заедно.А само преди 70 години същите тези са се трепали с пушки,танкове и бомби по между си.
27
3
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
До АнонименI am working at the EU, believe me there are no such salaries (50 K), but perhaps you are well informed and know better than the people working there. I would suggest not to comment any topic that is far away from your knowledge and intelligence. Ako ne govorish angliiski, moga I na nemski da ti go napisha. NQMASH SI IDEQ
26
1
 
6
 
! Отговори
Jas преди 5 години
A, да няма някаква грешка? Не трябва ли всички служители на ЕС да живеят в брюкселския квартал Моленбек и други подобни при своите най-големи приятели мюсюлманите? Как така са отделени от тях и не споделят радостта и сладкото съседство с онези за чиито права така "интензивно" работят? Сутрин ще ги буди приятно рева на мюзеина от минарето, вечер същия ще ги приспива. Какъв е този порядък?
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди си имахме Сив и Варшавски договор, сега си имаме ЕС и НАТО.Само, че тогава изнасяхме българска продукция за много страни, сега не само не изнасяме, ами чакаме еврофондовете. Колкото дадат толкова. И започва великото крадене. И естествено до обикновения българин нищо не стига. Но ни уверяват, че без еврофондове ще загинем. 1300 ГОДИНИ ЖИВЯХМЕ БЕЗ ЕВРОФОНДОВЕ И СМЕ ОЩЕ ЖИВИ. Ама сега с тях май ще загинем. След като ни забраняват да изнасяме друго освен лютеница.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 000 duschi po 50 000 evro na mesec zaplata 250 000 000 smqtaite vie za godina kolko e i kak da prokopsame s tolkoz grizachi izednici
23
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Московские новостиНемедлено к Сибире!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Дай Боже.............АМИН!!!!
21
10
 
10
 
! Отговори
любопитен преди 5 години
За България, коя е алтернативата на ЕС, че нещо не се сещам? Някой друг натиска ли се да налива десетки милиарди евро в нашата иначе прекрасна страна? Колко ще е БВП на България без европарите и тези идващи от българските имигранти в ЕС? Някой въобще задава ли си ги тези въпроси преди да плюе по ЕС?
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало, Тръмп скоро ще и такова майката на Европа.Нещата се развиват много добре в тази посока..
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА ИМАЛА БЪДЕЩЕ?ХА-ХА-ХАПО-ГОЛЯМА СМЕШКА НЕ БЯХ ЧУВАЛ.
18
10
 
17
 
! Отговори
Бобий преди 5 години
При положение, че 35% от икономиката на България са парите, които идват от ЕС, излиза, че най- големите готованци и хрантутници са именно българите. Ако ги няма парите от ЕС, ще живеете като през 1997-2000 г.
17
4
 
22
 
! Отговори
Закари преди 5 години
А пък в България коне препускат по улиците, роми бият хората по кръстовищата, половината шофьори са пияни или дрогирани или и двете, по курортите се стрелят за щяло и нещяло, изобщо живота ви е абсолютно първобитен.
16
13
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
80% от българите, понеже сте *** много ви е яд на всеки, който си изкарва парите с работа. А пък, ако изкрва добри пари, тогава още повече ви е яд. Живеете зле, защото постоянно мислите как да получите наготово, вместо да работите.
15
3
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Ako 508 милионния ЕС се ръководи от 48 хил. души, то 7,1 милионна България трябва да се управлява от София с точно 671 човека.
14
5
 
11
 
! Отговори
Московские новости преди 5 години
До Hafen die WahrheitОтдавна не изстрелват ракети от Байконур. Оправи си опорните точки, че няма да ти платят.
13
5
 
3
 
! Отговори
European преди 5 години
, shto ne si stoish na selo, a si tragnal da pishesh po forumite za neshta, koito ne sa ti graaam qsni.
12
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Вие кафяво с краут ли закусвате? Сега сериозен въпрос. По всичко личи, че вие сте част от слугинажа прикрепен към "правещите" вятър. Може ли да споделите какво работите и колко ви подхвърлят т. е. плащат?
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фона на нашата администрация това не е нищо. Тъжното е, че италианците са си пуснали пипалата навсякъде...
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98% от тези тунеядци просто вземат едни астрономически заплати. Без никакъв принос. Две години да не отидат на работа няма да разбере никой.
9
22
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
То Байкунур дето изстрелват по една ракета на десет години има повече жители! Всички които са толкова заграбени за Брюксел, тАваришчи Брюксел е съществувал много преди вие да разберете за този факт. Ако искате да не вземате участие в ковалнята на бъдещето на Европа, ще привТствам всеки който се натовари за Сибирь и дано никога не се върне! МНОГО ПОЗДРАВИ ИМАТЕ ОТ АРМЕНСКИЯТ ПОП!