Осъждан за корупция, Янез Янша печели вота в Словения

Той беше в затвора след корупционен скандал през 2014 г.
4 юни 2018 09:05, Елка Василева
4
Осъждан за корупция, Янез Янша печели вота в Словения
Янез Янша. Снимка: Reuters

Лидерът на дясната консервативна и антиимигрантска Словенска демократическа партия Янез Янша спечели парламентарните избори вчера в Словения, съобщи Държавната избирателна комисия, цитирана от ДПА и ТАСС.

СДП получава 25% от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини.

На второ място е левоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7% от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

Активността на избирателите е 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Антиимигрантската партия на Янша иска да затегне имиграционната политика по модела на съседна Унгария, отбелязва ДПА. Резултатите от изборите сочат, че технически е възможно и дясно, и ляво правителство, но президентът Борут Пахор очаква сложни преговори за коалиция, които могат да продължат няколко месеца.

Янша е бил два пъти министър-председател - от 2004 до 2008 и от 2012 до 2103 г. Той бе опетнен от най-големия корупционен скандал в Словения и бе в затвора през 2014 г., напомня ДПА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Защо мълчите? преди 5 години
И за Заев има клипове как взема подкуп. Джуканович е известен трафикант и не е тайна. Тачи и Харадинай са терористи. Единият търгува с човешки органи, а другият държи дрогата, но са герои, защото слушкат. Поправете ме, ако греша.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам може и да е осъден по български модел. Да не ни се наложи да избираме Иванчева за да се оправим. Нещо доказателствата дето били категорични се крият не се обявяват... Само дано е жива и здрава... Нея я оплюват платените медии, а другите подсъдими им пазят личните данни.... родата на високите етажчета
1
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Той е наше момче