Ако ЕС ни забрани пластмасата: Кафето поскъпва с 5 ст., а останалото?

Цената на пластмасовите прибори може да скочи до 5 пъти
5 юни 2018 16:00,
74
Ако ЕС ни забрани пластмасата: Кафето поскъпва с 5 ст., а останалото?
Снимка: архив Reuters

Ако готвената европейска директива за забрана на пластмасовите прибори за еднократна употреба влезе в сила веднага, чашките за кафе и сокове, чинийките и останалите пластмасови прибори може да поскъпнат между 3 и 5 пъти, макар и не всичките. Това показа проучване на "24 часа" на актуалните цени на едро на тези пластмасови изделия и най-достъпните им в момента алтернативи.

Пластмасовите прибори и чинии може да поскъпнат до 5 пъти, ако европейската директира за тяхното ограничаване и забрана стане факт. Чашките за кафе, чиниите и останалите прибори ще поскъпнат значително.

Още по темата

Миналата седмица Европейската комисия оповести официално за готвената забрана. Тя ще се въведе с нова евродиректива, която все още се обсъжда. Предложението е да се дадат две години на всяка страна членка да приеме национални цели за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба и 6 години, за да ги постигне, пише "24 часа".

В проекта се споменават само определени изделия: чаши, чинийки, прибори за хранене, сламки, бъркалки, пластмасови дръжки за детски балони и клечки за уши. Те трябва да се заменят с алтернативни - от биоразградима пластмаса или от друг материал, който не замърсява природата.

В момента у нас почти всички заведения за хранене предпочитат да калкулират пластмасовите прибори в цените, вместо да ги продават, защото така е по-удобно.

Според Тодор Бургуджиев, шеф на рециклираща компания, директивата би довела до средно поскъпване на тези разходи на заведенията и търговците с 10-15%. При това положение едно кафе, което сега е 2 лв., би станало най-много 2,05 лв. Доводът на Бургуджиев обаче е, че ще мине време, докато забраната влезе в сила, а и много неща зависят от начина, по който всяка държава ще въведе забраната.

На нашия пазар и сега се продават алтернативи на ПВЦ изделията и сравнението между техните цени на едро и тези на ПВЦ посудата показват доста големи разлики. Една обикновена прозрачна пластмасова чашка от 250 грама например по цени на едро е 1,25 стотинки. Същата чашка, но от биоразградима пластмаса или от картон, е 6,9 стотинки, което е малко повече от пет пъти. Ако търговецът реши да включи цената на това изделие в цената на кафето, това би го оскъпило от 2 лева на най-много 2,10 лв. Кафето от 40 ст. би поскъпнало най-много на 42 ст.

Обикновената пластмасова чинийка с вместимост 200 мл струва на търговеца 5,8 стотинки, докато биоразградимата е 16,7 ст., което е почти три пъти по-скъпо.

Най-голяма е разликата при сламките. Пластмасовата излиза по 0,4 ст., докато биоразградимата е 2,5 ст., т.е. разликата е 6 пъти.

Горе-долу от този порядък е и разликата между различните видове прибори – лъжица, нож и вилица. Особеното тук е, че на нашия пазар няма биоразградими, а дървени, които струват по 5 ст. бройката, докато пластмасовите са по 1,45 ст.

Любопитното е, че ако се забранят и пласмасовите бъркалки, това няма да доведе до поскъпването им. Защото пластмасовите по цени на едро са около 0,062 стотинки, докато на пазара е пълно с дървени, които са близо два пъти по-евтини – по 0,032 стотинки. Обяснението е, че те се правят от отпадъчен дървен материал.

Засега не е ясно с какво биха могли да бъдат заменени пластмасовите дръжки за балончета. Те се продават по 26 лв. с ДДС за килограм, но няма биоразградими. Другият начин да се върже един детски балон е с връв.

Дяволът обаче е в подробностите. Проектодирективата дава на всяка държава сама да си избере начина, по който ще забрани тези изделия, както стана това с найлоновите торбички през 2014 г.

Механизмът ще е всеки производител или вносител на пластмасови изделия за еднократна употреба да се регистрира и до 15-о число на всеки месец да попълва декларации какви количества от всяко изделие е пуснал на пазара през предния месец. Върху тези количества той ще трябва да плати продуктова такса на държавното “Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда” (ПУДООС), което е към Министерството на околната среда и водите.

Така че цените ще зависят и от продуктовата такса, а каква ще е тя, тепърва ще се определя от Министерството на околната среда и водите. В проектодирективата няма указания, както нямаше и за торбичките. През 2014 г. например таксата за торбичките у нас беше само 15 ст. на бройка, после стана 35 ст., а сега е 55 стотинки, което доведе до голямо поскъпване и недоволство сред производителите на пластмасови изделия.

Срещу директивата вече се обяви работодателската организация Business Europe, която претендира за по-дълъг срок за въвеждане на забраната, за да могат производителите да се настроят към новите изисквания.

Има още една важна подробност за пластмасовите изделия, която не е ясна, а от нея зависи много - дали търговците на дребно ще бъдат длъжни да продават пластмасовите изделия, или не. В директивата не се казва нищо по този въпрос, както беше и при найлоновите торбички. Но въпреки това през 2016 г. у нас бе въведено задължението всички торбички с дебелина под 25 микрона задължително да се продават на клиентите, а не да се подаряват.

РИОСВ може да наложи глоба до 1000 лв. на търговски обект, който подарява такива торбички. Иначе самите търговци на дребно нямат задължението да плащат продуктова такса и да отчитат торбичките. Но при проверка от РИОСВ са длъжни до покажат документ откъде са ги купили. Ако нямат или ако доставчикът им не е платил продуктовата такса, ще трябва да я платят те.

Следваща цел – кеновете и бутилките

Според пакета “Кръгова икономика” на Европейската комисия до 2030 г. в ЕС ще трябва да се рециклират до 85% от всички алуминиеви опаковки за напитки, които се използват при кеновете за бира и безалкохолни. Този документ все още няма задължителен характер, но нищо не пречи скоро да се подготви нова директива и всяко правителство да се принуди да наложи продуктови такси и върху кеновете.

В същия документ се говори и за капачките на пластмасовите бутилки, като се изразява становище, че те трябва да са с винт и да са неотделими от гърлото на бутилката. Причината е, че като са свободни, попадат по-лесно във водите и в крайна сметка отиват в моретата и океаните, което в последните години е замърсило много световния океан и е причинило смъртта на много водни видове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Това прилича на статия платена донякъде от производители на пластмаси за да се покаже как не е оферта да забраняват пластмасите. Мерси
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а като свърши петрола ще спрат и пластмасите"Те затова сега понаха такава масирана реклама на електромобили и алтернативни горива. Че иначе петрола за пластмасите щеше да свърши много бързо, както я бяхме подкарали така на бензин и нафта да се движим.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Къв е проблемът?Не пич, не е най-големия проблем на ЕС, но е сравнително лесен за решаване.
54
2
 
2
 
! Отговори
Къв е проблемът? преди 5 години
Какво да им обясняваме, че най-хигиенична е собствена порцеланова, керамична чаша.От десет г. не пия вода от пластмасова бутилка, и си нося чашата.Хартията е рязане на дървета. А за пластмасата - рециклиране, разделно събиране, а не повишаване на цени.За какво им плащаме 50 хилки на месец?Това ли решават в ЕС?Не е важна заплатата, познавам милионери, които си останаха простаци.Първите седем са важни, желателно извън БГ.Гледам мръсните градини в БГ, фасове, бутилки, памперси, мръсни улици
53
0
 
3
 
! Отговори
Селям бе комшу преди 5 години
Голям терлик е Бубу и ЦвЦв.
52
0
 
14
 
! Отговори
Торбалан преди 5 години
Как и какво ще забранят не знам! абсолютно всяка стока в магазина е опакована в пластмаса, дрехите, обувките, текстила всичко е от пластмаса, колите ел.уредите всяка домакинска техника и приспособления. Мебелите са от пластмаса или с пластмасово покритие, дограмата, изолацията на къщите и явно ГЛАВИТЕ на много хора са пластмасови щом не осъзнаха че всичко е в РЕЦИКЛИРАНЕТО а не в забраните а като свърши петрола ще спрат и пластмасите.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56 Стой си в Германия
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в Бг всичко поскъпва, само кръглия Суджук от Банкя взима два тона суджук за 10 лева
49
2
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Анонименвсеки да си носи торбичка от плат като пазари в магазина--------------Пазари се на пазара, мойтом'че. В магазина се МАГАЗИ !
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия кафето не поскъпна, а при някои дори поевтиня - дават 10 цента отстъпка носене на собствена чаша, в студентския ни стол разликата дори е 20 цента - 90 цента кафе в собствена чаша, 1.10 евро в такава за еднократна употреба. Прави се не заради поскъпването, а с възпитателна цел.
47
1
 
8
 
! Отговори
???? преди 5 години
"Ако ЕС ни забрани...."!? Нали България е в ЕС и ние също сме ЕС! След мизерията след '89, че и преди това, всички искахме да е като на запад (само, че така и не осъзнахме, че от нас зависи), сега пак ."братята руснаци" и "тоя лош ЕС". При едните, при другите все някой ни е крив! Ще се лашкаме от трън на глог поне още 100 години :)!
46
2
 
7
 
! Отговори
оф преди 5 години
Те не искали да ги махат вредните пластмаси, а само да им УВЕЛИЧАТ цената, под наслов, че правели нещо за хората (пластмасите съдържат вредни вещества, които се отделят в храните и напитките и съответно с времето увреждат здравето) и за природата (замърсяват я и са трудно разградими, което е проблем, защото ние друга планета си нямаме).В задачата се пита. Тези с техните *** директиви, защо ни бяха всъщност? То не бяха двойни стандарти в храните, то не бяха евроатлантически ценности и др.?
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца нямаше такива опаковки, всичко беше стъкло и хартия.Бавничко се връщаме към добрите неща,но минаха 30 години през които ни тровиха по всякакъв начин
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не спрем с тази пластмаса ще трябва да участваме в колонизирането на Луната, защото земята ни няма да става за да разжда това, което преди е раждала.
43
5
 
16
 
! Отговори
Къв е проблемът? преди 5 години
Това ли е най-големият проблем на БГ?Ток, газ, парно, вода, всичко ни е наред.Имаме най-висока покупателна способност.Начи къв е проблемът, да си зема порцелановата чашка от къщи и да си пия кафе от нея?Да им имам проблемите на тези хора.За това ли им плащаме по 50 хилки на месец?Смешници?
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да ни я забрани ако не си я забраним сами. Всяка държава членка трябва да бъде съгласна за да влезе в сила. Иначе аз съм за.
41
0
 
3
 
! Отговори
не си прав преди 5 години
До Анонименрециклирана хартия , порцеланови чаши едва ли някой ще умре , ако няма сламки Чувал съм за едно изобретение , където може да се сипва напитката - как се казваше > а даааа - стъклена чаша ПС - Ако целта обаче е ,да се отвори пазара за евтини китайски пластмаси - тема на друг разговор
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е удар върху икономиката на източна Европа. Прикрита под зелени алабаници. Хората спат и ще получим. Не се хващайте на тея приказки. Страниците като България и Румъния станаха конкурентни на западните с по ниските цени на производството. Сега св опитват да ни извадят от играта. Някой да обясни с какво ще замести милиони чаши сламки и прибори ? С хартиени ли ? Че то няма да стига по една гора на година да захрани ЕС ???
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ме убеди,че кафето ще го вдигнат само с 5 ст.Такива нищожни суми българският бизнес не познава.Може би са искали да кажат 50 ст.?Цялата статия изобилства от куриози,че как,например до сега са ни подарявали найлоновите торбички,а от сега вече сме щели да си ги плащаме.Никога и нищо не ни е било подарявано!Всичко си влиза в цената,а и кога на някого са му давали касова бележка от пазара?На мен никога.
38
1
 
5
 
! Отговори
а? преди 5 години
Чашите са от пресован картон. Вижда се и шева, където е залепен.При късане се вижда, че е ХАРТИЯ. Дебела. При изгаряне - гори като хартия.Не се топи. Овъглява се.Та спри да се правиш на ***.