Гей семействата имат право на личен живот

Европейският съд реши, че трябва могат да живеят заедно
5 юни 2018 13:00, Екип на Dnes.bg
87
Гей семействата имат право на личен живот
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд в Люксембург постанови, че съпрузите в гей браковете имат същите права на личен и семеен живот като тези в хетеросексуалните семейства, независимо дали еднополовите бракове се признават в страната или не.

Според съдиите “еднополова двойка, би могла да попада в обхвата на понятието „личен живот“ и в обхвата на понятието „семеен живот“ по същия начин, както връзката на двойка лица от различен пол, намиращи се в същото положение”.

Магистратите отсъдиха по случай на румънец, сключил гей брак с американец в Белгия. Той се ожалил на съда за сексуална дискриминация, след като румънските власти отказали да дадат право на постоянен престой на американския му съпруг.

Двойката живяла в САЩ, оженила се в Брюксел и решила да се установи да живее в Румъния. Тъй като половинката на румънеца не е европейски гражданин, по местното законодателство той можел да остане в страната само три месеца. Двамата подали документи за постоянен престой, но молбата им била отхвърлена. Властите не признали брачното свидетелство на двамата, тъй като еднополовите бракове в Румъния не са узаконени.

Европейските съдии обаче смятат, че законодателството на ЕС, постановяващо свободата на движение, разрешава на съпрузите на европейски граждани да живеят на едно място.

Решението, което е адресирано до румънския Конституционен съд, но е задължително за всички държави от ЕС, постановява, че европейското законодателство е неутрално спрямо пола на гражданите, така че може да обхваща и съпруга от същия пол на съответния европейски гражданин.

Магистратите подчертават, че съвместното живеене не влече след себе си последствия за узаконяване на брака. Решението дали да признават еднополовите бракове е на националните власти в държавите.

Но ако правото на движение и престой се тълкува по един начин в част от тях и по друг в останалите, това би било нарушаване на свободата на движение, смятат магистратите.

Свободата на движение е една от четирите основни свободи в ЕС наред със свободното движение на стоки, услуги и капитали.

Европейските съдии смятат, че свободата на движение не може да зависи от това дали един брак е законно признат или не.

Върху свободното движение на хора може да се налагат ограничения, но те не бива да се обуславят от гражданството на съответните лица, освен ако не са въведени по обективни причини. ЕС наложи 7-годишни изключения за новите страни при влизането им ЕС, така че техните граждани да не могат да работят в старите членки. Това беше мотивирано със стабилността на трудовите им пазари и като временно изключение.

В случая с гей семействата обаче съдиите в Люксембург посочват, че става дума съображения за обществен ред. Според тях признаването на еднополови бракове, сключени в други държави, не накърнява института на брака в първата държава членка, тъй като се отнася само до правото на постоянно пребиваване.

То не влече задължение за признаване на еднополовите бракове като цяло, уточняват европейските магистрати. И затова не може да се смята, че то накърнява националната идентичност или че застрашава обществения ред в съответната държава.

Съдът припомня, че национална мярка, която може да възпрепятства упражняването на свободата на движение на хората, може да бъде оправдана само ако е в съответствие с основните права, гарантирани в Хартата на основните права на Европейския съюз. Тъй като основното право на зачитане на личния и семейния живот е гарантирано от Хартата, то трябва да важи за всички граждани, независимо дали те са от еднакъв или от различен пол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни пълнят главите и очите с мрасотии какво да направим като са болни ние нормалните не им пречим и тъка тази мръсотия да си я показват в къщи това е божие проклятие а не благословение содом и гомор покайте се че бог със жупел ще ви унищожи а ние искаме господна България да не се кляня на чужди интереси политики Бог да пази православна България тя е за нашите деца род рода потомство бъдете благословени
52
3
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
До Ало, СъниСъвсем правилно.Търпя им простотиите по улиците,но това,като данъкоплатец,да плащам и масрафите им-те това вече си е гавра.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евгени минчев"споделят тази истина"Коя истина? Истината е, че хората из.***.де.ра.стя.ват от суета. Скучно им е. Искат да са в медиеите. Да са различни. И ако може да го постигнат без усилие.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ало, Сънихайде да не лъжеш така на едро. документче, нещо? източник? само не цитирай оня ***, латино-патрЕота контрера, който също си разпространява свободни съчинения.
49
7
 
8
 
! Отговори
Ало, Съни преди 5 години
Гей общността кога ще почне да си плаща за охраната на парада? Това мероприятие струва по около 200 000 лева годишно на данъкоплатеца.
48
10
 
9
 
! Отговори
евгени минчев преди 5 години
пожелавам на всички християни дето плюят по хората с различна сексуална ориентация някой ден децата им да им споделят тази истина. точно за това плачете. нехранимайковци
47
8
 
7
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Хахахха мега много ме забавляват тея дето цитират Библията и си мисля, че отваряйки си устата, казват нещо. Били християни, били морални, били чисти, били одухотворени... Майко, майко...
46
4
 
4
 
! Отговори
Рада Д. преди 5 години
А Сашо Нереза - какво ще се изкашля по въпроса? Дайте думата на СДС-***! Те са изключително подготвени по темата .
45
7
 
13
 
! Отговори
до сънито преди 5 години
Човече /или каквото и да си/, хич не ни дреме с кого правиш секс, както не ни дреме и останалите с кого правят секс, или с кого живеят.С вашите истерии пречите на нас нормалните хора да си гледаме нашия живот. Оставете ни на мира най-после. Всеки човек си има свои проблеми и се опитва да ги решава, но не занимава другите с тях. Защото най-малкото е възпитан. За разлика от вас.
44
6
 
7
 
! Отговори
Оракул преди 5 години
Дави кажа ли как виждам бъдещето? Планета, населена с хомосексуални ***.
43
22
 
10
 
! Отговори
Sunny преди 5 години
100% от тези коментари трябва да са ***, чак толкова комплексирани и ограничени хора ми е трудно да повеярвам че има :DВ случай че някой наистина си мисли че неговото много специално мнение е от значение относно кой какво го кефи сексуално: 1. не е2. адски много мъже обичат да правят секс с други мъже. Това не ги прави жени, прави ги мъже които обичат пенис3. тези хора са навсякъде и имат право да са навсякъде точно колкото вас и дали вие сте християнин или не няма значение
42
6
 
17
 
! Отговори
Да, бе! преди 5 години
Имат и право да не правят парад, за да си го показват!
41
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, ако един мъж си мисли, че е Наполеон - лекуват го. А ако се мисли за жена - защитават му правата...
40
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК Като имат личен живот защо се стремят да го направят обществено достояние?И аз имам личен живот, но не го парадирам по улиците.
39
12
 
9
 
! Отговори
мое мнение преди 5 години
Всеки има правото на личен живот,в 21 век
38
7
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
А нещо за нас нормалните семейства реши ли съда ?Или това не го интересува по принцип ?
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе , да си живеят както искат! За какво пак ни занимавате с тия ?
36
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ще им ражда на тия деца? Освен да кандисат ромките.
35
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да пречи на някого да живее с когото си иска? Никой на никого не пречи.Истеричните гейове обаче трябва да напомнят за себе си. Нали това е смисъла на живота им.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35, точно така. Например тук наблизо има едно гей семейство щъркели. Абсолютно сигурно е, защото по нищо не се различават. Не се знае откъде са взели яйцата, обаче сега имат две щъркелчета.