ЕС с обща система за предупреждение при атентати

Споразумението – скоро може да се осъществи
6 юни 2018 21:21, Петя Славова
3
ЕС с обща система за предупреждение при атентати
Снимка: pexels.com

Европейските институции постигнаха временно споразумение за създаване на обща система за известяване с есемес в случай на терористична атака или природно бедствие, предаде Франс прес.

То е част от по-широко споразумение за пакет от мерки за телекомуникационните компании, договорено късно снощи от преговарящите от Европейския парламент и 28-те страни членки на ЕС.

Целта е "да се повиши защитата на гражданите на съюза", съобщи Европейската комисия в комюнике. Предвижда се да бъде приложена "система за предаване на предупреждения до гражданите по мобилните им телефони".

"Това ще позволи на гражданите и пътуващите да бъдат информирани за непосредствени заплахи в района, в който се намират", се казва в комюникето, цитирано от БТА.

Идеята за такава система бе предложена от евродепутатите и се основава на принципа на номер 112 - общ телефонен номер за спешни обаждания, който може да бъде набран от стационарен или мобилен телефон във всички държави от ЕС, за да се извикат линейка, пожарната или полицията.

Такава система съществува от 8 ноември 2012 г. в Холандия - първата страна в света, въвела такъв механизъм за предупреждение при наводнения и атентати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: SMSатентатиЕСзаплаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Българина преди 5 години
В Япония имат обща система за предупреждение от земетресения, и явно работи щом няма паднали сгради и убити. А тук имаме система против тееористи която никога няма да работи за това все има убити. В япония всекин мюсюлманин е на държавен отчет следи се, но пък там не са млн а 40 000! И не са от бл изток а от азия! Ако ще в ЕС гпс да им сложат те са млн- и!