ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика

Признават дипломите, включително и в средното образование
7 юни 2018 16:00, Анисия Иванова
48
ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика
Снимка: МОН

Европейчетата да учат поне два езика извън майчиния си. Това е инициатива на ЕК, каза днес във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.

"Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика, освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави-членки, да се изучават в образователните системи", каза Сачева и уточни, че в това число влиза и българският език.

"Точно затова тази тема е важна за нас. Защото ще даде много по-голяма възможност български език да се учи във всички европейски държави", смята още тя.

На заседанието ще бъдат обсъдени и възможностите за взаимно признаване на дипломите, включително и в средното образование, каза още.

"Една от конкретните теми е за много по-лесна мобилност на децата от една държава в друга – когато се местят заедно със своите родители, много по-бързо и по-лесно да се признават дипломите", обясни тя, цитирана от БНР.

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 7 месеца
Ще пишете есета само ако през тези 12 години не сте учил/а езика наравно с другите предмети в кварталното училище. В момента система е доведена да пълен провал и дори и български не могат да научат правилно.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 32 - За 12 години, да стигнеш смао до ниво "посоки", си е монументална загуба на време. Това се учи за 3-4 седмици, ако имаш по 2 часа на седмица.
За 12 години очаквам, че ще пишем есета 16 страници есета над чуждоезични творби, а не че, ще си припомняме, кого се полза will и would.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
32 по света, можеш да намериш някой обикновен човек да ти обясни къде се намира нещо. Не преекспонирай нещата, не става въпрос да си говориш с продавачката за Световните залежи на руда, а за прост разговор от прости изречения на английски, които след 12 години учене би било редно да може да направи. Просто в училище отново нивото е академично и супер високо.
43
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Първо научете децата на български език! Че трагедията е огромна, неграмотните са страшно много. Само погледнете доста от коментарите тук и ще ви стане ясно колко трагично е положението.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Останалите предмети да се учат базисно и който има нужда да задълбочава в съответният предмет."

Там е работата, че хората когато все още нямат знания, нямат и представата кой и кой предмет да учат и между кои предмети да направят взаимовръзка. За тази работа им трябва ментор. Т.е. учител. Примерно, няма как да задълбочиш в "бази от данни", ако преди това не си учил "дискретна математика". Ако сам решиш кое да избираш, може да се луташ и ще изгубиш ценно време и ресурс (има умора).
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Също така е научно доказано, че колкото повече се "твари" един мозък, толкова по-възприемчиви става той."

Източник на тези "научни" факти?
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Абсолютно си прав,ние учехме литературен английски и когато говорят англичани ги
разбирам по-лесно и бързо,отколкото други англоговорящи."

Тук вече излъга. В изявително наклонение, очевидно описваш глагол в минало свършено време. Затова се пише "учИхме". Относно как говорят англичаните, дори не искам да си помислям. Няма други хора на света с по-развален английски език, от самите англичани. Като изключим разни от тяхното "голямо доБРУтро" в Ситито (което не е Англия, дори не е Лондон).
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Китайския е един от най-трудните езици в света."

Като гледам, българскиЯТ също е от най-трудните, за някои хора. Нищо, че им е майчин.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Децата ни сега , не могат да решат елементарни математически задачи и да пишат
без правописни грешки. Затрупани са с огромно количество материал"

Викаш, да не ги затрупват с материал, че да могат да научат нещо. Ако може и нищо да не им преподават, да може научени да изнезнат, а?
Много ми е интересно, как ли се коригира проблемът с многото правописни грешки? Как по друг начин, освен с писане и четене? Нима многото материал, с който ги затрупват, създава това?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И 10 езика да научи, като не ги ползва се забравят. Децата ни сега , не могат да решат елементарни математически задачи и да пишат без правописни грешки. Затрупани са с огромно количество материал, няма време за упражнения. И накрая завършват неграмотни. Концепцията на целия образователен процес е сбъркана. Трябва да се премахнат тестовете и да се изпитва устно, за да се научат да разсъждават.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 17

Китайския е един от най-трудните езици в света.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Роб на влаЗта

Много по-лесно е да си наемат преводач отколкото да научат български.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Hafen die Wahrheit

Мисля, че трябва един език човек да може да го владее поне в основните битови теми и чак след това да търси друг език за учене.
33
1
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 7 месеца
Ученето на много езици не е добре понеже във всеки език си има много неща който трябва да се знаят

Щом така мислиш ок, но да ми обясняваш, че във всеки език имало много неща които трябвало да се знаят, е просто несериозно.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 28

Продавачките не са длъжни да са експерти по езика. Ако могат да вземет парите на клиента и да го обслужат е добре.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 28

По курортите персонала често говори чужди езици но до ниво да обслужи чужденеца и да му вземе парите.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Абсолютно си прав,ние учехме литературен английски и когато говорят англичани ги разбирам по-лесно и бързо,отколкото други англоговорящи.Но се учи литературен английски,защото така е правилно и когато се представят в международни прояви или официални срещи е добре да се използва литературен английски,който е на по-високо ниво.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 26 Hafen die Wahrheit

Ученето на много езици не е добре понеже във всеки език си има много неща който трябва да се знаят. По-добре е едно дете да учи само английски без втори чужд език понеже в език като английския им много думи и изрази които не се знаят от повечето от претендиращите че знаят езика.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето реалността. Българчета в Столипиноно не говорят български. Не разбират в подготвителния клас какво им се казва дори. В 12 клас, след 12 години учене на английски език не могат да напишат Здравей. Колко е струвало обучението на това дете? В Германия и по 3 чужди езикът учат в гимназия, но в по-нисък клас училище 1 език е повече от достатъчен. В България не се говорят масово чужди езици от масовият българин. Попитайте полицай или продавачка в обикновен магазин. Не говорят. Факт.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 666
Някога учехме задължително руски и един западен език по избор и не беше чак толкова тежко.
Детето ми говори три езика свободно и още четири езика що-годе.Но с огромен труд и много години учене едновременно с практика.Мисля,че два езика не са кой знае какъв проблем,ако се преподават постепенно и с повече упражнения.
Един източен език по избор - някакъв славянски език или китайски,арабски и един западен език по избор - немски,английски,испански,френски или друг.