ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика

Признават дипломите, включително и в средното образование
7 юни 2018 16:00, Анисия Иванова
48
ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика
Снимка: МОН

Европейчетата да учат поне два езика извън майчиния си. Това е инициатива на ЕК, каза днес във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.

"Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика, освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави-членки, да се изучават в образователните системи", каза Сачева и уточни, че в това число влиза и българският език.

"Точно затова тази тема е важна за нас. Защото ще даде много по-голяма възможност български език да се учи във всички европейски държави", смята още тя.

На заседанието ще бъдат обсъдени и възможностите за взаимно признаване на дипломите, включително и в средното образование, каза още.

"Една от конкретните теми е за много по-лесна мобилност на децата от една държава в друга – когато се местят заедно със своите родители, много по-бързо и по-лесно да се признават дипломите", обясни тя, цитирана от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
Ще пишете есета само ако през тези 12 години не сте учил/а езика наравно с другите предмети в кварталното училище. В момента система е доведена да пълен провал и дори и български не могат да научат правилно.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 - За 12 години, да стигнеш смао до ниво "посоки", си е монументална загуба на време. Това се учи за 3-4 седмици, ако имаш по 2 часа на седмица.За 12 години очаквам, че ще пишем есета 16 страници есета над чуждоезични творби, а не че, ще си припомняме, кого се полза will и would.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 по света, можеш да намериш някой обикновен човек да ти обясни къде се намира нещо. Не преекспонирай нещата, не става въпрос да си говориш с продавачката за Световните залежи на руда, а за *** разговор от прости изречения на английски, които след 12 години учене би било редно да може да направи. Просто в училище отново нивото е академично и супер високо.
43
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Първо научете децата на български език! Че трагедията е огромна, неграмотните са страшно много. Само погледнете доста от коментарите тук и ще ви стане ясно колко трагично е положението.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Останалите предмети да се учат базисно и който има нужда да задълбочава в съответният предмет."Там е работата, че хората когато все още нямат знания, нямат и представата кой и кой предмет да учат и между кои предмети да направят взаимовръзка. За тази работа им трябва ментор. Т.е. учител. Примерно, няма как да задълбочиш в "бази от данни", ако преди това не си учил "дискретна математика". Ако сам решиш кое да избираш, може да се луташ и ще изгубиш ценно време и ресурс (има умора).
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Също така е научно доказано, че колкото повече се "твари" един мозък, толкова по-възприемчиви става той."Източник на тези "научни" факти?
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Абсолютно си прав,ние учехме литературен английски и когато говорят англичани ги разбирам по-лесно и бързо,отколкото други англоговорящи."Тук вече излъга. В изявително наклонение, очевидно описваш глагол в минало свършено време. Затова се пише "учИхме". Относно как говорят англичаните, дори не искам да си помислям. Няма други хора на света с по-развален английски език, от самите англичани. Като изключим разни от тяхното "голямо доБРУтро" в Ситито (което не е Англия, дори не е Лондон).
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китайския е един от най-трудните езици в света."Като гледам, българскиЯТ също е от най-трудните, за някои хора. Нищо, че им е майчин.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Децата ни сега , не могат да решат елементарни математически задачи и да пишат без правописни грешки. Затрупани са с огромно количество материал"Викаш, да не ги затрупват с материал, че да могат да научат нещо. Ако може и нищо да не им преподават, да може научени да изнезнат, а?Много ми е интересно, как ли се коригира проблемът с многото правописни грешки? Как по друг начин, освен с писане и четене? Нима многото материал, с който ги затрупват, създава това?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 10 езика да научи, като не ги ползва се забравят. Децата ни сега , не могат да решат елементарни математически задачи и да пишат без правописни грешки. Затрупани са с огромно количество материал, няма време за упражнения. И накрая завършват неграмотни. Концепцията на целия образователен процес е сбъркана. Трябва да се премахнат тестовете и да се изпитва устно, за да се научат да разсъждават.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Китайския е един от най-трудните езици в света.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Роб на влаЗтаМного по-лесно е да си наемат преводач отколкото да научат български.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitМисля, че трябва един език човек да може да го владее поне в основните битови теми и чак след това да търси друг език за учене.
33
1
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ученето на много езици не е добре понеже във всеки език си има много неща който трябва да се знаятЩом така мислиш ок, но да ми обясняваш, че във всеки език имало много неща които трябвало да се знаят, е просто несериозно.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Продавачките не са длъжни да са експерти по езика. Ако могат да вземет парите на клиента и да го обслужат е добре.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28По курортите персонала често говори чужди езици но до ниво да обслужи чужденеца и да му вземе парите.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбсолютно си прав,ние учехме литературен английски и когато говорят англичани ги разбирам по-лесно и бързо,отколкото други англоговорящи.Но се учи литературен английски,защото така е правилно и когато се представят в международни прояви или официални срещи е добре да се използва литературен английски,който е на по-високо ниво.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 Hafen die WahrheitУченето на много езици не е добре понеже във всеки език си има много неща който трябва да се знаят. По-добре е едно дете да учи само английски без втори чужд език понеже в език като английския им много думи и изрази които не се знаят от повечето от претендиращите че знаят езика.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето реалността. Българчета в Столипиноно не говорят български. Не разбират в подготвителния клас какво им се казва дори. В 12 клас, след 12 години учене на английски език не могат да напишат Здравей. Колко е струвало обучението на това дете? В Германия и по 3 чужди езикът учат в гимназия, но в по-нисък клас училище 1 език е повече от достатъчен. В България не се говорят масово чужди езици от масовият българин. Попитайте полицай или продавачка в обикновен магазин. Не говорят. Факт.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 666Някога учехме задължително руски и един западен език по избор и не беше чак толкова тежко.Детето ми говори три езика свободно и още четири езика що-годе.Но с огромен труд и много години учене едновременно с практика.Мисля,че два езика не са кой знае какъв проблем,ако се преподават постепенно и с повече упражнения.Един източен език по избор - някакъв славянски език или китайски,арабски и един западен език по избор - немски,английски,испански,френски или друг.