Европа днес: В неудобно положение към големите САЩ, Китай, Русия

Причината – много държави в обединение, което не е единно
7 юни 2018 22:00, Екип на Bloomberg
45

Европа е в много трудна ситуация и в неудобна позиция спрямо САЩ, Китай и другите големи държави. Това се определя най-вече от факта, че в Европа има множество държави, членки на едно обединение, но това все пак не е една цялостна и единна държава, което именно я поставя в това неудобно положение спрямо днешните велики сили.

Това каза проф. Масимо де Леонардис, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Идентичността на Европа е важна, но тя трябва да се изгради не върху приемането на каквото и да е, а върху приемането на определени ценности", добави още проф. Леонардис.

Според него има наличие на нови предизвикателства пред Европа, но може да се каже, че на континента има мир.

Леонардис смята, че популизмът е едно от новите предизвикателства пред ЕС, тъй като самият той връща проблеми в Европа, който не е могъл да реши.

Един от тях, според преподавателя, е анексирането на Крим чрез военни действия от Русия. Леонардис обаче смята че руската политика все пак не бива да бъде свеждана само до този факт. Според него в самата Европа има разделение на отношението на различните държави спрямо Русия.

"Наблюдаваме различно отношение на европейските държави спрямо Русия. В източните държави и балтийските, най-вече в Полша, виждат Русия като проблем, като заплаха. Страните от Средиземноморския басейн пък виждат Русия като партньор за решаване на конфликтни ситуации най-вече в Близкия Изтон", каза  Леонардис.

Според професора не може да се говори за заплаха в резултат на сближаването на Русия и Турция. Той определи това по-скоро като белег колко объркана всъщност е международната ситуация и как една страна членка на НАТО се сближава с основния враг на НАТО.

Като "гаранция за стабилност" той посочи членството на България в ЕС и НАТО и допълни, че Балканите не са толкова стабилни, колкото Западна Европа, но за момента няма нищо притеснително.

Според него Босна и Херцеговина и Косово са държавите, създаващи "леки главоболия", тъй като в едната държава има междуетническо съжителство, а другата все още не е международно призната. Леонардис допълни, че докато има международни гаранции и участие на Международната общност, няма причина и за притеснение относно тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Номер едно е Франция!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35, и в какво са номер едно? Нито отпуски имат, нито здравеопазване, гърмят се по цял ден и се друсат. Денонощно дрънкат с оръжие като другите пeщерни човеци руснаците.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са номер едно!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук не става въпрос за Русия или Европа. Просто стана ясно , че САЩ се отнася с Европа ,а и с останалите държави както с Русия. Не е важно дали от САЩ или Иран имаме повече полза, а че САЩ налагат собствените си интереси без да се интересуват от останалите държави. Днес им пречи Русия, утре ще дойде ред на Китай. Европа и Канада вече им пречат. Преди 30 г. стратегията им беше да изнесат производството си в Китай и да печелят от капитал, сега разбраха че са сбъркали и компесират на чужд гръб.
32
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Всеки, който се чуди на кого по-напред да се кланя изпада в неудобно положение. Това е!
31
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа сама се постави в това унизително положение с отказа си да се съобрази със САЩ по иранската сделка. На практика Иран постави ултиматум на ЕС да компенсира изцяло загубите на моллите от американските санкции влизащи в сила от 6-ти август. В същото време всички големи производители и инвеститори напускат Иран с мотива за нас е по-важен американския пазар от иранския. Планът на ЕС да компенсира фирмите губещи пари в Иран заради американските санкции се проваля с гръм итрясък.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 - ти правиш ли разлики между евро и лева? май -май - не! В България минималната заплата е 280 евро, а цените са дори по-скъпи от западноевропейските
29
2
 
9
 
! Отговори
Трак до 32 преди 5 години
Само виж разликата в търговското ни салдо между Германия и Русия.Ако Тръмп ни беше лидер , веднага щеше да посочи Русия за основен враг на България.
28
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Trak абе предпочитам ЕС пред раша, но чак толкова не се превъзнасяй. Да кажем че Германия ни е по-полезна от раша ванючка пияните къде стъпят само мизерия носят
27
27
 
14
 
! Отговори
Trak преди 5 години
Единна Европа е силна , разберете го българи.Без ЕС не Германия ще страда , а ние.Германия щеше да е много по богата ако нямаше ЕС.Но ние щяхме да си мизерстваме , като през 90те.
26
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На американците критерия за бедност е друг бедните там пият червено Джони а не Джак. В раша поемат антифриз. Въобще абе ванючка алкохолика 200 лева ти е Мин заплата измий си устата като говориш за бедни американци че миришеш
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 50 млн. американци са притежават отрицателни активи и са влизат в 10те процента най-бедни хора на земята.
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа - криза, неприятности.
23
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 не е вярно същност русофилството в България е лъжа или го има сред старите. Стандарта тук е осезаемо по-висок от на рашата а да не говорим за раша колониите като Молдова и сръбия 10 модерни млади и добре платени хора в университет оня ден ме очудиха приятно как като стана на въпрос всички се подиграват на рашата
22
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво и е голямото на ряша има 200 лева Мин заплата и БВП е по-малко от на Франция... Сменете си критериите за голям само с пиене на антифриз не става
21
27
 
15
 
! Отговори
8===o преди 5 години
русия е икономическо джудже.Голяма е само на територия и на гордост.
20
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** пак някакви евразийски съюзи бълнуват.
19
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как за 27 държави ЕС е рай, само за българските путьофили с празни погледи и липса на мисловна дейност е лоша. Една Литва се махна от Рашка и 400 еврон минимална заплата. В Латвия е 430 вече. Естония 500 евро. Румъния 408 евро. Хората искат войски от Нато само да са далеч от руския ботуш. Само *** бълнува някакви тъпизми. Айде пътя и в Сибир. Без вас другари ще ни е по- лесно да си отстояваме свободата, че ни писна да ни цакат с вашата подкрепа на ограбването ни
18
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко да е велика Русия с икономика колкото Испания?!?!?! На Путин му е велика пропагандата за пред зомбирани русофили в България. Иначе Ердоган само редовно го прави за смях, но някои са толкова заблудени, че не знаят къде са
17
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е това сега заради отказа от закон за Листрация и 30 г по- късно само комунисти на власт. ДС си раздаде всичко. Фалира всичко и си го взе на безценица и сега са работодателите в България. Свикнали да тъпчат и мачкат си продължават с това. Русия си ни смъква кожата чрез горивата и всякакви проекти и източва милиарди от България. Интелигенцията бяга виждайки, че спасение от коминисти и Русия НЯМА. И нормално виждайки колко неграмотници има които не схващат реалността.