Търговската война ЕС-САЩ започва на 1 юли

Лакът за нокти, уискито, боровинките и диамантите в черния списък на Брюксел
7 юни 2018 08:40, Екип на Dnes.bg
39
Търговската война ЕС-САЩ започва на 1 юли
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще започне да начислява по-високи мита върху американски индустриални и хранителни стоки от 1 юни. Мярката е отговор на по-скъпия внос на стомана и алуминий, който САЩ прилагат към европейските компании от началото на месеца.

Около 340 вида стоки ще бъдат обложени с от 10 до 50 процента вносно мито, съобщи Еврокомисията, която одобри вчера списъка. Той включва яхти, мотори, рибарски лодки, стоманени и алуминиеви изделия, части за автомобили, диаманти, бижута, огледала, стъклени чаши, обувки, платове, хартия и др. Под ответните мерки минават още фъстъченото масло, червените боровинки, царевица, ориз, портокалов сок, тютюн и някои видове уиски. В ограничителния списък на ЕС са попаднали и лакът за коса и нокти, кухненски пособия, карти за игра, пухени завивки, надуваеми дюшеци и електронни четци и речници.

Още по темата

Според Брюксел стойността на мерките възлиза на 2,8 млрд евро, докато европейските износители на стомана и алуминий ще бъдат ударени с около 6,4 млрд. евро от новите американски мита. ЕС предвижда на по-късен етап да добави още стоки, чийто внос в Европа ще бъде облаган по-скъпо, за да изравни салдото.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че поведението на САЩ не остава на ЕС друг избор, освен въвеждането на защитни мерки. Тя ги определи като пропорционални и в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Американският президент Доналд Тръмп обяви през февруари, че ще обложи с 25% вноса на стомана в САЩ и с 10% на алуминия. Той даде на два пъти по месец на ЕС за предоговаряне на условията, но миналата седмица стана ясно, че нови удължения на отстъпките няма да има и те ще влязат в сила от 1 юни. Оскъпяването на вноса беше предизборно обещание на Тръмп, който мотивира нуждата от него с доклад на Търговския департамент. В него се казва, че вносът при досегашните условия на стомана и алуминий застрашава националната сигурност на САЩ.

След обявяването на мерките Европейския съюз настояваше за изключване на европейските производители от протекционнистичния режим, позовавайки се на съюзническите отношения и прехвърляйки вината за излишъка на пазара на метали, довел до дъмпинг в цените, на други страни. Преговорите между Белия дом и Брюксел не доведоха до резултат, въпреки че лично германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон посредничиха в срещи с президента Тръмп за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До USAТи европеец ли си? Безродник. Само Европа & Vive la France! Тръмп е изкуфял старец и сащ ще си получат заслуженото.
29
9
 
6
 
! Отговори
USA преди 5 години
Тпъмп тепърва започва самозабравилите се левичари в Европката. Go USA!
28
5
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
аз не съм за нито един от двата отбора :)
27
8
 
5
 
! Отговори
САМО ТАКА! преди 5 години
МАЧКАЙ ГИ МИСТЪР ТРЪМП, МАЧКАЙ ТРЕТОПОЛОВИТЕ ЕВРОПИТЕЦИ.
26
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До екипа от Днес.бг: Поискайте коментар от нещатния сътрудник на ЦРУ и Пентагона Алекс Алексиев. Точно вчера му дадохте думата да разправя, че търговска война между ЕС и САЩ няма да има.
25
7
 
7
 
! Отговори
Американеца от Ел Ей преди 5 години
God bless America, God bless this great nation
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забравих и соята - 101% ГМО!
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под ответните мерки минават още фъстъченото масло, червените боровинки, царевица, ориз..чудо голямо - всичко това е 100% ГМО и не знам дали го купува някой въобще! Замразените и/ или пакетирани обелени и нарязани картофи - също 100% ГМО! Дебелите янки са точно дебели от тези три продукта основно - царевица, картофи и фастъци!
22
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До през това време 11А през това време тече обжалването и Холандците ако искат да не плащат глоби ще запорират само и ще чакат решението на съда. Ако все пак конфискуват - ЛЕЛЕ *** МАЛЕ - един кубометър Руски ГАЗ през Украйна след края на 2019г няма да премине - ако трябва ще построят Северен поток 3 и Южен поток 1 и 2 за една година за да поемат целия трансфер на ГАЗ но Повече Украйна няма да им пречи на Бизнеса.От това действие Украйна Губи МИЛИАРДИ трансферни и транспортни такси
21
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Още трябва! Соя, торове, фармация, ГМО, месо. Ако се намери решение на проблемите с Русия, може да се компенсират загубите и да се засилят позициите на еврото.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно 1 юНи или 1 юЛи?
19
3
 
7
 
! Отговори
раша преди 5 години
ето това е супер новина пресака ви сащ.сащ не ги интересува никои освен самите им интереси тяхната валута а световна.сами създадоха нато и сами ще го развалят осебено се обръщам към българите завас ще е виновен путин нали тека
18
3
 
9
 
! Отговори
Морски преди 5 години
САЩ са пътник.
17
3
 
11
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Крайно време е сащ да водят война макар и търговска с някой от техния ранг. За сега са напред с 200 бази на наша територия, но това ще се промени
16
0
 
12
 
! Отговори
hjghjgj преди 5 години
ще се включа във войната обявявам война на макдоналдс
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Християнин:)) От руски джоб в украински :)))
14
3
 
0
 
! Отговори
Християнин преди 5 години
До през това времеОт единият джоб преместили едни пари в другия.
13
1
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Анонимен 12Вярваш ли си, че едни свободни пари ще бъдат насочени там, където са необходими? Еврофондовете нали са точно такива пари? Какво стана с тях? Половината откраднаха, другата половина пръснаха за икономически безполезни неща като къщи за гости, селски стадиони, спортни зали, нискокачествено саниране и т.н
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се плаща за НАТО,а Европа да си направи самостоятелна система!Парите спестени от НАТО да се вкарат за инвестиране и среден,дребен бизнес в Европа и извън Европа.
11
19
 
4
 
! Отговори
през това време преди 5 години
Холандски съд конфискува активи на Газпром заради спора с НафтогазЧестито тавариш Путин.