Вложителите на КТБ могат да търсят обезщетение от БНБ

Дължи се компенсация за забавено възстановяване на депозити
7 юни 2018 20:47, Екип на Dnes.bg
15
Вложителите на КТБ могат да търсят обезщетение от БНБ
Снимка: архив, Reuters

Вложителите на КТБ могат да търсят обезщетение от БНБ за забавяне на връщането на депозитите им във фалиралата банка.

Това е мнението на главния експерт на Европейския съд в Люксембург, който разпространи позицията си днес.

Тъжителите могат да отправят исковете си по ГПК и по административно процесуалния кодекс, се казва в позицията, която е на път да изпревари българските магистрати, приключвайки преди тях първото дело по КТБ.

То е по жалба на Николай Кантарев, който търси компенсация от БНБ за несвършена работа по надзора на банката, довела до нейния фалит.

Кантарев си е възстановил средствата от сметката в КТБ, но освен това е  предявил иск за обезщетение срещу БНБ за вредите, които счита, че са му били причинени поради неупражнения от нея достатъчен банков надзор, изразяващ се в забавеното плащане на гарантирания му депозит в КТБ.

Ищецът се позовава на европейското законодателство за гарантиране на депозити, според което БНБ е трябвало да приеме решение за изплащането в 5-дневен срок, след като обяви депозитите за неналични, а не едва след като е отнела лиценза на КТБ, каквото е било изискването на тогава действалото българско законодателство.
За неналични се обявяват депозитите, които не се обслужват от кредитната институция поради невъзможност за плащане.

По този начин ищецът в главното производство твърди, че е претърпял вреди от нарушаване на правото на Европейския съюз.

Делото в Европейския съд в Люксембург е образувано по искане на Варненския административен съд, който иска разяснения за реда за търсене на обезщетение за вреди от нарушение на правото на ЕС.

 Главният експерт на съда днес заключава, че неналичността на депозити трябва да бъде обявена в срок от 5 работни дни след като компетентният орган е установил за първи път, че дадена кредитна институция не е изплатила дължимите и изискуеми депозити, независимо от решението за нейната неплатежоспособност и отнемането на банковия й лиценз. Неспазването на това изискване представлява достатъчно съществено нарушение на правото на Съюза, за да ангажира отговорността на държава членка, смята експертът на съда.

Варненският състав е посъветван  да приеме, че правото на ЕС допуска възможността в България да се прилагат, в зависимост от действащия публичен орган, два различни процесуални режима — по реда на Гражданския процесуален кодекс и по реда на Административно процесуалния кодекс — за предявяване на искове за отговорност на държавата поради нарушения на правото на Съюза, стига за частноправния субект да е ясно до кой процесуален режим трябва да прибегне в конкретния случай и този режим да позволява ефективното реализиране на правото на обезщетение.

Окончателното решение на съда ще излезе след няколко месеца, но обикновено то следва мнението на главния правен експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да кажем, че целият народ трябва да изплаща пари на хората които си бяха набутали парите в тази банка за да взимат лихва от 7%, при положение, че повечето банки по това време предлагаха лихва със сравнително по-ниска ставка? Това, че парите са ви там не означава, че трябва да легнете и да спите спокойно, финансов риск има навсякъде и клиентите са част от хората които трябва да следят дали нещата са адекватни в дадена институция.
14
3
 
0
 
! Отговори
Савата преди 5 години
Най-голямото морално обезщетение за всички ни ще бъде, когато Цветан Василев бъде осъден и вкаран зад решетките до края на живота си.
13
5
 
0
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Ако прокуратурата изчете по-бързо обвинението и осъдят Василев, вложителите ще могат лично от него да си ги потърсят.
12
4
 
0
 
! Отговори
Иванa преди 5 години
Наистина ми е странно защо никой не протестира, че човекът който го обра е на свобода и харчи откраднаните от тях пари.
11
4
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А така ! Суджуците окрадоха парите ,а народецът да плаща !!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Няма такваз държава преди 5 години
А какъв ли ще да е адреса на Арменския поп!?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Разбира се,това се подразбира!Но нали ти е ясно че адвокатите ще молят вложителите да водят делата, защото БНБ като ответник и доказано виновна ще плаща адвокатските разходи.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7По принцип може, но не е автоматично - трябва да се заведе дело
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това означава че компенсации могат да получат всички които са имали гарантирани депозити до 200 000 лв и не са били изплатени в 5 дневен срок!?Независимо че ги получиха 5 месеца по късно!А това са много пари които ще трябва да плати БНБ, демек пак от нашия джоб от пенсии, заплати, здраве!Но така става като в една държава командвана от тримата Шишковци дп, сц и Бб които дружно събориха банката, защото Цветан Василев отказа да ги слуша. И тия хора продължават да ни управляват. Срам!
6
0
 
0
 
! Отговори
Паричкииии преди 5 години
Е, аз си получих моите парички :)
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банката я фалираха Бойко и Пеевски, за да се върне ГЕРБ на власт, както и стана. Това се разбра от публикуваните разговори при Плевнелиев.
4
0
 
4
 
! Отговори
арменския поп преди 5 години
елате да ми се оплачете
3
8
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
А най-добре да си търсят парите от Цецо Василев, който гуляе с тях в Сърбия.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SHTE POLUCI PARITE NA KOKOSHI DEN
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще стане когато получат от умрел писмо.