Брюксел: Съдбата на Пенка е в ръцете на българите

Петицията в защита на добичето надмина 21 600 подписа
8 юни 2018 20:12, Екип на Dnes.bg
33
Брюксел: Съдбата на Пенка е в ръцете на българите
Кадър: Bulgaria ON AIR

Доколкото сме информирани, съдбата на кравата Пенка още не е решена и е изцяло в ръцете на българските власти. Това заяви днес Европейската комисия по повод българското добиче, което се заблуди и напусна територията на ЕС към съседна Сърбия.
 
След като беше върната, кравата е заплашена със смърт, защото е влязла на територията на общността без нужните документи, че е здрава. Според Европейската комисия става дума за правилата за внос на животни, чието месо се използва за храна.
 
Пенка беше доставена със здравни сертификати от сръбски ветеринар и въпреки че изглежда напълно здрава, българските санитарни власти обявиха, че най-вероятно тя ще бъде заклана, за да бъдат спазени европейските правила.

Още по темата

Еврокомисията обаче съобщи, че не е информирана, че такова решение вече е взето. Напротив, изследванията, които трябва да установят, че Пенка не е прихванала някаква болест в дните, в които е била нерагламентирано в Босилеградско, продължават.
 
Някои тестове отнемат повече време и резултатите все още се очакват, коментира говорител на Еврокомисията.
 
„Българските власти сега са отговорни за това да се докаже, че тя е здрава и ще може да се върне обратно в стадото си“, заяви говорителят.
 
Пенка се превърна в световна звезда и подкрепата за нейното спасяване не отслабва. Световните медии по цял свят, включително в Близкия изток и Югоизточна Азия публикуваха подробни статии за случая. В Индия, където кравите са свещени животни, темата представлява медиен хит. Най-много публикации обаче излязоха във Великобритания, където Пенка се превърна в символ на европейската бюрократщина и оправдание за Brexit-а. Най-големите британски таблоиди публикуваха анализи за пенкината участ и изпратиха на място кореспонденти в село Копиловци, за да видят кравата Пенка. Най-многотиражният вестник в Европа, германският „Билд“ също й посвети статия.
 
Британският вестник „Телеграф“ започна онлайн подписка, в която настоява за милост. Тя ще бъде внесена в Европейския парламент. За по-малко от седмица тя събра над 21 600 подписа.
 
Британският евродепутат Джон Флак писа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и на премиера Бойко Борисов с апел за милост към кравата Пенка и обеща да покрие разходите по всички тестове, които трябва да бъдат направени, така че животът й да бъде запазен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: брюкселкравата Пенка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
30
 
! Отговори
**** преди 5 години
Вече цяла седмица една камара народ от тези безмислени комисии и институции,се занимават с една крава и вземат заплати за това,ами кравите ако бяха две,направо щяха да си избият месечната заплата .
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее пенка. МилостПо добре новини за крави отколкото някаква българска простотия.
4
0
 
12
 
! Отговори
geri преди 5 години
все пак Пенка расте и се отглежда в регион, който е под закрилата на ЮНЕСКО, така че трябва да съгласуват намеренията си първо с горепосочената организация!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Румяна преди 5 години
Пълна ПАРОДИИЯ! Докъде стигна човечеството!!!
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно доказателство, че толкова *** народ няма никъде по света.Трае си докато го доят и стрижат вече 30 години, а рипа да защитава някакво добиче, което дори не е сигурно, че съществува.Честити нови цена на тока от 1 юли.С много обич от Гинка от Пазарджик.
1
2
 
24
 
! Отговори
Пончо преди 5 години
И какво ся?Не можем се оправим с една крава?пхаххахахх Дано предците ни гледат от някъде,1 седмица гледам за Пенка кравата,отивам да пия наздраве