ЕС отказва да седне на масата с Путин

Туск зове за освобождаването на украински политзатворник от Сибир
Обновена: 8 юни 2018 21:34 | 8 юни 2018 19:49, Екип на Dnes.bg
128
ЕС отказва да седне на масата с Путин
Снимка: Reuters

Европейският съюз отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп руският му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на 7-те най-могъщи икономики на света.

Лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция започват днес разговори в канадския град Шарлевоа и ще определят датата на следващото събиране на Г7. На тях присъстват по традиция и президентите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията.

Още по темата
Наясно съм със задълженията и целта на Г7, но ще ми е трудно да определя каква би могла да бъде целта на формати с други партньори като Русия", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Русия беше изключена от събиранията на световните лидери през 2014 г, след анексията на Крим. Американският президент обаче смята, че тя трябва да бъде върната на масата още на следващото събиране.

"Независимо дали ви харесва или не, но ние трябва да управляваме света и Г7, която беше Г8, преди да изхвърлят Русия. Те трябва да й разрешат да се върне", заяви Тръмп преди да отлети за Канада. Идеята получи изненадваща подкрепа от новия италиански премиер Джузепе Конте, който представлява крайно дясната коалиция, спечелила изборите в страната. Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.

"Сега е много по-важно да убедим американските си партньори за запазването на формата Г7, отколкото да търсим нещо ново, за което ще бъде трудно да дифинираме целта", добави Туск. Той предрече трудна среща в Канада, като хвърли вината основно върху Тръмп, с когото "останалите сме на различно мнение за търговията, климатичните промени и иранската ядрена сделка".

"Това, което ме тревожи най-много, е че основаният на правила международен ред е заплашен. Изненадващо не от обичайните заподозрени, а от главния си архитект и гарант - САЩ", каза Доналд Туск.

Преди няколко седмици от София той заяви, че с приятели като САЩ, Европа не се нуждае от врагове. От 1 юли ЕС въвежда по-високи мита за над 300 вида американкси стоки в отговор на по-високите тарифи за внос на стомана в САЩ.

"Няма да спрем да се опитваме да убедим американските си приятели и президента Тръмп, че подкопаването на този ред, е напълно безсмислено. Защото е в полза на тези, които търсят нов, постзападен ред, при който либералната демокрация и основните права ще престанат да съществуват", каза Туск в Канада, добавяйки, че САЩ и Европа нямат полза от това.

Според него "противопоставянето на агресивната позиция на Русия" е едно от нещата, които обединяват Г7, наред с търсене на политически изход в Сирия и обединяването на двете Кореи.

Туск апелира към лидерите на 7-те най-мощни държави да подкрепят исканията на украинския кинорежисьор Олег Сенцов за освобождаването на 64 украински политически затворници. Председателят на ЕС припомни, че Сенцов е участвал в Майдана в Киев и се е противопоставил на анексията на Крим от Москва. След политически процес в Русия той беше осъден на 20 г затвор за тероризъм и излежава присъдата си в лагер в Сибир. От 24 дни режисьорът е обявил гладна стачка докато не освободят затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До западно европеецБлазе ви на руските *** живеещи в западна Европа , хем получавате соц. помощи от западно европейските страни ,хем някоя друга рубла за тролене в полза на Путин....................................Те и затова цял ден висят по сайтовете и възхваляват Путин ! Не ходят на работа , получават по 800 или 1000 евро социални помощи като безработни , отделно тролят за Путин и от там си докарват по 200 или 300 евро на месец ! Затова цял ден висят по сайтовете !
69
4
 
8
 
! Отговори
Уикипедия преди 5 години
До Защо Китай не е Г7Прав е 70. Отворете уикипедия и вижте статията за Г7 вместо да мерите БВП, защото по размер на икономиката Русия е във втората педседетка
68
16
 
7
 
! Отговори
Защо Китай не е Г7 преди 5 години
До АнонименНе сте ли наясно, че Китай не е либерална демокрация и затова, както и Русия, не принадлежи на тази група. Освен, че са най-богатите икономики, тези страни са и лидери на свободния свят, което не може да се каже нито за Китай, нито за Русия
67
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
66 това са промити мозъци. Само реват, а не са никакви българи. А другите страдаме заради тях. Плямпат смехории, обаче един не отива при онзи на който целува ***. Лесно е от Германия, Италия, Австрия, Испания...да хвалиш някой тъпчещ народа си и държащ го в бедност. Българите винаги са биле лицемери и подай ...трибуквие. затова и си заслужаваме съдбата. Затова и нормалните бягат в държавите с добър живот. С такива промити мозъци, тази държава ще е вечен горящ казан.
66
2
 
10
 
! Отговори
КГБ преди 5 години
Този апел за освобождаване на затворника от Сибир не намирисва ли малко на историите студената война
65
13
 
5
 
! Отговори
западно европеец преди 5 години
До Румен до 61Екскурзията вижда реалноста,особено като пропътуваш няколко хиляди км и се срещаш с най-различни хора........................................Че ти как ги пропътува тези няколко хиляди км. по тези скапани руски пътища бе ?!Колко години ти бяха необходими да пропътуваш с автомобил разстоянието от Москва до Иркутск ?! Блазе ви на руските *** живеещи в западна Европа , хем получавате соц. помощи от западно европейските страни ,хем някоя друга рубла за тролене в полза на Путин
64
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш в Рашка тогава. Защо ни занимавате с някакви болни хора? Българинът ходи в Европа. Най- доброто място за живот. Сирия е на крачка от Рашка, но хората минават маса път за да дойдат в Европа. Не искат в Рашка. Оттървете ни от болните ви мозъци и дупенето на нагли руснаци. Отивайте си там при императора!!!! Заради такива като вас дупедавци България е леж. Писна ни да ни рекетира руснака а болни хора да му се кланят! Изчезвайте си там при онези . Вие нямате място в България!
63
3
 
1
 
! Отговори
Румен до 61 преди 5 години
И още нещо. Бил съм и в Танзания. За там си прав. МИЗЕРИЯ!
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току що погледнах в уикито и видях, че БВП на Китай е по-голям от този на Германия, Франция и Великобритания взети заедно. А защо Китай не е в г7???
61
2
 
6
 
! Отговори
Румен до 61 преди 5 години
Екскурзията вижда реалноста,особено като пропътуваш няколко хиляди км и се срещаш с най-различни хора. Много по-реална е представата добита от екскурзия отколкото от четене на платени малоумия,написани за гладкомозъчни.
60
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РуменДреме му на Путин. Вместо да пишете глупости си направете една екскурзия в Русия и Иран. Много ще се изненадате. Нищо общо с драсканиците на платените средства за масова дезинформация............................Екскурзията няма нищо общо с реалността ! Дори в Танзания има хубави места за чуждите платежоспособни туристи , но реалността как живее местното население е съвсем различна ! Когато посещаваш дадена страна ,не отивай в туристическите курорти , а отивай сред местното население
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май Путин не се интересува от пудела, наречен Европейски съюз.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Благодарим ти!Ами и на БРИКС таткото е от щатите "Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О'Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 г. "Бразилия богата селскостопанска продукцияРусия най-големият в света износител на минерални ресурсиИндия евтини интелектуални ресурсиКитай притежател на евтини трудови ресурсиРЮА (от 2010 г.) - природни ресурси
57
4
 
12
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Дреме му на Путин. Вместо да пишете глупости си направете една екскурзия в Русия и Иран. Много ще се изненадате. Нищо общо с драсканиците на платените средства за масова дезинформация.
56
1
 
13
 
! Отговори
Благодарим ти! преди 5 години
Благодарим ти, Доналд Трумп. Благодарение на твоята убийствена санкционна политика, БРИКС надмина Г-7 (БРИКС 31%, Г-7 30%) по БВП и Русия става все по-силна и независима от ЕС и Нато!
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До браво на ЕСАбсолютно правилно ! Силните на деня са ЕС !Ердоган също си позволи глупостта да плюе по ЕС ,но сега турската лира лети надолу и турската икономика се срива както в руската *** !
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе знам какво уважение са му засвидетелствали на П-н европейските държави,но направиха изгодни сделки с тях,за много милиарди.Това не означава обаче,че не продължават да си мечтаят за четвърти райх и не са нацисти.От друга страна,страните от ЕС бяха и предизвикани,защото имаше удари по Европа преди време.
53
3
 
15
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Кой е Туск? Никой не го е избирал и е назначен от партийни другарчета! Кой е Тръмп? Избран от американския народ президент! Не може чиновника Туск, без легитимация, да казва на един избран президент какво да прави!
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе като толкова му се кланяте на този Путин отивайте в Русия бе неграмотници. Отивайте там да видите реалността , да ви мачкат и тъпчат. Кво само целувате краката на този диктатор. Който е ходил в Европа знае късе е благоденствието. Който иска мизерия да ходи в Русия!!!! Ама не ви стиска да идете в диктатурата. Все в Европа бягате. Толкова промити и болни мозъци няма никъде. Заслужавате си мизерията!!! Путин всеки го бъзика ама болните мозъци не го вдяват
51
12
 
5
 
! Отговори
браво на ЕС преди 5 години
До тотиЕвропа се провали тотално ,а ако не уважаваш силните на деня си най слабия играч..............................................Силните на деня са ЕС , който не се съгласява с нас , губи !Русия е жив пример ,направихме така ,че икономиката й да заприлича на ***