ЕС отказва да седне на масата с Путин

Туск зове за освобождаването на украински политзатворник от Сибир
Обновена: 8 юни 2018 21:34 | 8 юни 2018 19:49, Екип на Dnes.bg
128
ЕС отказва да седне на масата с Путин
Снимка: Reuters

Европейският съюз отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп руският му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на 7-те най-могъщи икономики на света.

Лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция започват днес разговори в канадския град Шарлевоа и ще определят датата на следващото събиране на Г7. На тях присъстват по традиция и президентите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията.

Още по темата
Наясно съм със задълженията и целта на Г7, но ще ми е трудно да определя каква би могла да бъде целта на формати с други партньори като Русия", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Русия беше изключена от събиранията на световните лидери през 2014 г, след анексията на Крим. Американският президент обаче смята, че тя трябва да бъде върната на масата още на следващото събиране.

"Независимо дали ви харесва или не, но ние трябва да управляваме света и Г7, която беше Г8, преди да изхвърлят Русия. Те трябва да й разрешат да се върне", заяви Тръмп преди да отлети за Канада. Идеята получи изненадваща подкрепа от новия италиански премиер Джузепе Конте, който представлява крайно дясната коалиция, спечелила изборите в страната. Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.

"Сега е много по-важно да убедим американските си партньори за запазването на формата Г7, отколкото да търсим нещо ново, за което ще бъде трудно да дифинираме целта", добави Туск. Той предрече трудна среща в Канада, като хвърли вината основно върху Тръмп, с когото "останалите сме на различно мнение за търговията, климатичните промени и иранската ядрена сделка".

"Това, което ме тревожи най-много, е че основаният на правила международен ред е заплашен. Изненадващо не от обичайните заподозрени, а от главния си архитект и гарант - САЩ", каза Доналд Туск.

Преди няколко седмици от София той заяви, че с приятели като САЩ, Европа не се нуждае от врагове. От 1 юли ЕС въвежда по-високи мита за над 300 вида американкси стоки в отговор на по-високите тарифи за внос на стомана в САЩ.

"Няма да спрем да се опитваме да убедим американските си приятели и президента Тръмп, че подкопаването на този ред, е напълно безсмислено. Защото е в полза на тези, които търсят нов, постзападен ред, при който либералната демокрация и основните права ще престанат да съществуват", каза Туск в Канада, добавяйки, че САЩ и Европа нямат полза от това.

Според него "противопоставянето на агресивната позиция на Русия" е едно от нещата, които обединяват Г7, наред с търсене на политически изход в Сирия и обединяването на двете Кореи.

Туск апелира към лидерите на 7-те най-мощни държави да подкрепят исканията на украинския кинорежисьор Олег Сенцов за освобождаването на 64 украински политически затворници. Председателят на ЕС припомни, че Сенцов е участвал в Майдана в Киев и се е противопоставил на анексията на Крим от Москва. След политически процес в Русия той беше осъден на 20 г затвор за тероризъм и излежава присъдата си в лагер в Сибир. От 24 дни режисьорът е обявил гладна стачка докато не освободят затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще направят Г7 като се съберат?.Още на 25 септември 2009 бе решено, че Г20 ще замени Г7(тогава Г8) като основен икономически съвет на богатите нации. Виж там вече присъстват големите икономики, даващи почти целия световен продукт.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
47, в тубата има и достатъчно клипове за гетата в харлем, детройт и афрощатите. Да ти пусна ли линкове?
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУТИН ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТИ
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес незнам какво отказва, но достатъчно от ръководителите на големите европейски държави ходиха на крак при Путин, за да му засвидетелстват своето уважение. А иначе смoтани заглавия - дал Господ.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До колко ниско паднаПутин !.....................................................Путин никога не е бил на високо !Youtube - Жизнь в России !Животът в Русия !Велика Русия ,велика мизерия !Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!
45
4
 
13
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Европа се провали тотално ,а ако не уважаваш силните на деня си най слабия играч.
44
11
 
3
 
! Отговори
колко ниско падна преди 5 години
Путин !Вече разчита на посредници за да го сдобрят с демократичния свят ,който му е толкова различен и чужд и за това не спазва никакви демократични принципи и международни правила които русия е подписала ! Путин е в много тежко положение , от една страна този демократичен свят както казах му е много чужд ,а от друга страна доларите и еврото идват точно от този демократичен свят ! Сега заради санкциите наложени от демократичния свят , руската *** става все по миризлива !
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин направи отново Русия супер дьржава затова шорошите пикат А-95/А98/ и салярка
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е в Китай двете велики дьржави Америка аутсайдер тромпета едвам го тьрпят да не му дадьт импичмент или червено картонче тип Кенеди
41
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намразих русия заради руските ***.
40
16
 
6
 
! Отговори
Тръмп е ненормален ! преди 5 години
Каква работа има руската *** в Г 7 ?!Мястото на руската *** е сред страни като Таджикистан, Татаристан , Киргизистан и тем подобни в Евразия ! Пък като се присъединят Турция и Иран ,че станат буламач от " модерни ,демократични и развити евразийски страни "!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама кой е ЕС !? А Тромпета ? Трябва ли и на Русия такава маса при наличието на много други как там и викат шведски ли беше на булгарски абе онклюзив ся модно му викат
38
4
 
16
 
! Отговори
РККА преди 5 години
ЕС отказали защото на масата на Путин палячовците стоят прави...
37
3
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
От Еврохалифата пак се правят на интересни!Ама здраве да е-щом им харесва....
36
5
 
19
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 5 години
Смешници ,АЗ отказах да седна с вас на една маса .... Който не целува ръката на Императора , ще му целува ..... ;) ;)
35
21
 
7
 
! Отговори
какво унижение за преди 5 години
кремълското джудже !Дори Тръмп не може да помогне на джуджето да бъде допуснато на световната сцена за преговори !!! ЕС е един велик съюз и трябва да се гордеем ,че сме част от ЕС ! Ние не сме роби нито на САЩ ,нито на руската *** ! Със САЩ ще общуваме ,само ако САЩ спазват и подкрепят санкциите срещу руските диваци ! Това е нашата позиция ,който не е съгласен да си търси други партньори !
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До отпада митът ,чеАма вие преследвате хора,които симпатизират на Тръмп,бе!Това ли ви е демокрацията?
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тая Г7 на най-мощните икономики, като Китай не е там? Що за мaлoyмие?
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лафонтен30Русия ВЪОБЩЕ НЕ Я ИНТЕРЕСУВАТ джендърски сборища!!!! А това за гроздето ..........разправяй го на краварчетата, дето изпуснаха Крим под носа им!! Разправяй го на еуропските джендърчета, дето чакаха на тепсия ВСИЧКИ РУСКИ БЛАГА като се разпаднела!!! Е....сега Баба Меца ще ви каже къде зимуват раците!!!! Краварията с тия нейни 6 пуделчета ВЪОБЩЕ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ОПРЕДЕЛЯТ! Преди 15 години може би, и то само защото ограбиха соцлагера, а сега, като няма вече откъде, ще се самоизядат!
31
18
 
6
 
! Отговори
отпада митът ,че преди 5 години
ЕС робува на САЩ !Видяхте ли с очите си ,че ЕС е един независим и богат икономически съюз ,който не се подчинява на САЩ !ЕС няма да допусне руските диваци на масата за преговори докато руските *** не станат нормални хора ! Тръмп не е човекът , който ще ни диктува правилата на демокрацията ! Щом толкова много е загрижен за руските пияндури ,нека общува с тях ,а не с ЕС !