ЕС отказва да седне на масата с Путин

Туск зове за освобождаването на украински политзатворник от Сибир
Обновена: 8 юни 2018 21:34 | 8 юни 2018 19:49, Екип на Dnes.bg
128
ЕС отказва да седне на масата с Путин
Снимка: Reuters

Европейският съюз отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп руският му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на 7-те най-могъщи икономики на света.

Лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция започват днес разговори в канадския град Шарлевоа и ще определят датата на следващото събиране на Г7. На тях присъстват по традиция и президентите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията.

Още по темата
Наясно съм със задълженията и целта на Г7, но ще ми е трудно да определя каква би могла да бъде целта на формати с други партньори като Русия", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Русия беше изключена от събиранията на световните лидери през 2014 г, след анексията на Крим. Американският президент обаче смята, че тя трябва да бъде върната на масата още на следващото събиране.

"Независимо дали ви харесва или не, но ние трябва да управляваме света и Г7, която беше Г8, преди да изхвърлят Русия. Те трябва да й разрешат да се върне", заяви Тръмп преди да отлети за Канада. Идеята получи изненадваща подкрепа от новия италиански премиер Джузепе Конте, който представлява крайно дясната коалиция, спечелила изборите в страната. Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.

"Сега е много по-важно да убедим американските си партньори за запазването на формата Г7, отколкото да търсим нещо ново, за което ще бъде трудно да дифинираме целта", добави Туск. Той предрече трудна среща в Канада, като хвърли вината основно върху Тръмп, с когото "останалите сме на различно мнение за търговията, климатичните промени и иранската ядрена сделка".

"Това, което ме тревожи най-много, е че основаният на правила международен ред е заплашен. Изненадващо не от обичайните заподозрени, а от главния си архитект и гарант - САЩ", каза Доналд Туск.

Преди няколко седмици от София той заяви, че с приятели като САЩ, Европа не се нуждае от врагове. От 1 юли ЕС въвежда по-високи мита за над 300 вида американкси стоки в отговор на по-високите тарифи за внос на стомана в САЩ.

"Няма да спрем да се опитваме да убедим американските си приятели и президента Тръмп, че подкопаването на този ред, е напълно безсмислено. Защото е в полза на тези, които търсят нов, постзападен ред, при който либералната демокрация и основните права ще престанат да съществуват", каза Туск в Канада, добавяйки, че САЩ и Европа нямат полза от това.

Според него "противопоставянето на агресивната позиция на Русия" е едно от нещата, които обединяват Г7, наред с търсене на политически изход в Сирия и обединяването на двете Кореи.

Туск апелира към лидерите на 7-те най-мощни държави да подкрепят исканията на украинския кинорежисьор Олег Сенцов за освобождаването на 64 украински политически затворници. Председателят на ЕС припомни, че Сенцов е участвал в Майдана в Киев и се е противопоставил на анексията на Крим от Москва. След политически процес в Русия той беше осъден на 20 г затвор за тероризъм и излежава присъдата си в лагер в Сибир. От 24 дни режисьорът е обявил гладна стачка докато не освободят затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
28
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
7-те най-могъщи икономики на света.Е как може една развиваща се ресурсна икономика, да се нареди до най-могъщите! Абсурд!
9
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЕС кой го е канил на една маса с Путин, че да отказва?
8
6
 
33
 
! Отговори
ОРАКУЛ преди 5 години
Предсказвам,в следващото столетие двете мечки ще управляват света,пандата и белия мечок! Америка ще се разпадне,а Европа ще е като врящо котле на слаб огън! Ще има държави,които ще се изпарят от неадекватното управление на техния елит! Везирам и България,която под вещото ръководство на пожарникаря,на там се е запътила! З да се спасим трябват умни хора,а тези които ни клатиха почти 30 години в затвора!
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A Русия на осмо място ли е та да влиза в Г8 ?
6
28
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Русия сама съзнава, че не е толкова велика за Г 8...
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали Русия иска?
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за срещата на Путин в Китай защо не публикуваме нещо ?Или смятате че народа в България няма нужда да знае ?!
3
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия отказа да де върне в Г7 този формат е изчерпан !Тях ги устройва Г20 !Защо да го храни тези помиари от ЕС !?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г7, пък сте изброили само 6 държави, да не би седмата да е Китай?
1
6
 
39
 
! Отговори
Глупави Европеиди преди 5 години
Туск, много си ***! Толкова ли искаш Русия да привлече КИтай за съюзник? Най богатата държава на ресурси в съюз с най развиващата се икономика? Нито Европа нито САЩ ще имат опции за противодействие! Кухи джен,ьри накрая ще ядете ***!