Двете проклятия пред европейския просперитет

Бежанският натиск и социалното неравенство тровят Европа
11 юни 2018 11:37, Бойчо Попов
11
Двете проклятия пред европейския просперитет
снимка: Ройтерс

Никой, който пътува през Западна Европа, особено през лятото, не може да не бъде впечатлен от просперитета, красотата и качеството на живота на континента. Последното е по-малко очевиден в Съединените щати въпреки по-високия доход на глава от населението, отчасти защото страната е по-голяма и по-гъсто населена. Съединените щати не предлагат на пътешественика спектакъла на един идеално запазен пейзаж, който е снабден с музеи, отлични ресторанти и Wi-Fi, както бихте очаквали във Франция, Италия или Испания. Може да се твърди, че никой в човешката история не е живял толкова добре, колкото западноевропейците днес, пише в свой анализ Бранко Миланович, професор в City University of New York, и един от най-известните анализатори на темата за разпределянето на доходите, за блога си Global Inequality.

Но, както всички знаят, има дълбоко недоволство в целия континент, не на последно място в Италия: хората не са доволни от начина, по който работи европейската политика, с имиграцията, перспективите на по-младото поколение, несигурните работни места, конкуренцията с работници с ниски доходи в Азия или конкуренцията за наваксване на американските ИТ корпорации и американската стартъп култура. Миланович обаче се съсредоточава над двете „проклятия", които парадоксално излагат просперитета на Европа на риск.

Първото проклятие е свързано с миграцията. Фактът, че Европейският съюз е толкова проспериращ и мирен в сравнение с източните си съседи (Украйна, Молдова, Балканите, Турция), и - по-важното - Близкия изток и Африка, означава, че той представлява отлична цел за миграция. Hidden Field

Разликата в доходите между "ядрото" на Европа (бившата ЕС с 15 членове) и Близкия изток и Африка е не само огромна, тя продължава да се увеличава. Западноевропейският БВП на глава от населението сега е малко под 40 000 международни долара. В Субсахарска Африка той възлиза на 3500 долара - разликата от 11 към 1. През 1970 г. БВП на глава от населението в Европа е 18 000 долара, а в Субсахарска Африка - 2600 – разлика 7 към 1. И тъй като хората от Африка могат да увеличат доходите си десетократно при емигриране в Европа, не е изненадващо, че продължат да го правят въпреки всички препятствия, които срещат по пътя към Европа. Щеше ли един холандец да мисли по друг начин, ако може да спечели 50 000 евро годишно в родината си, но половин милион евро в Нова Зеландия?

Предвид размера на разликата в доходите миграционният натиск ще продължи поне още 50 години или дори ще се увеличи - дори ако Африка успее да настигне Европа през този век (което означава, че ще икономиката ѝ ще нараства по-бързо от тази на ЕС). Това напрежение не е статично, защото Африка е континентът с най-високия очакван ръст на населението, а броят на потенциалните мигранти ще се увеличи многократно. Докато съотношението на населението между Субсахарска Африка и ЕС днес е 1 млрд. към 500 млн. души, след около 30 години това съотношение ще бъде 2,2 милиарда към 500 млн. души.

Но, както всички знаят, миграцията създава траен и устойчив политически натиск върху европейските страни. Цялата политическа система е в състояние на шок, както показва кризата в Италия, изоставена от европейските си партньори в справянето с миграцията, или както илюстрират и решенията на Австрия и Унгария за изграждането на гранични стени. Едва ли има страна в Европа, чиято политическа система не е разтърсена от темата за миграцията: десният натиск в Швеция, Холандия и Дания, възходът на AfD в германския Бундестаг, новата популярност на „Златна зора“ в Гърция.

Повече за проблема със социалното неравенство четете в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Най сигурния начин да се победи доброто от злото е да се смесват. Космически закон, яхвето го знае и използва. От добрите оцеляват единици и попадат в добър свят, огромното им мнозинство обаче се срива в злите, и допълва и без това чудовищната навалица там.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все някой трябва да поеме отговорност,поне по родните им места да им се помогне,ако не в Европа,все пак тези хора бягат от война.И болшинството от тях нямат вина.А децата?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сега Европа ще си плати с лихвите."Нека да си плати с лихвите, ама Европа иска и ние да участваме, въпреки че не сме грабили.Яко, а?
6
4
 
7
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 5 години
До Анонимен 6Айде нема нужда да си плащаме с лихвите. Нашествието както е почнало, така може и да свърши с любезното съдействие на 30 милиметровите оръдия по патрулните катери. Просто либералната пaплaч трябва да бъде поставена на мястото си и да оставят сериозните хора да се погрижат за нашия общ дом - Европа. Изобщо не сме им длъжни на тия липсващи звена.
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Eвропа не била длъжна да събира генетичния *** на света? Моля? А като изтискваха всички ресурси от Африка и целия свят, за да живеят сега в изобилие, тогава защо не рева, а ? Сега Европа ще си плати с лихвите. Хората вече имат интернет и знание за това какво е и какво е било. Нашествието вече започна и това е само началото. Свиквайте.
4
0
 
13
 
! Отговори
д;р преди 5 години
проблемът на Африка е същия като на Европа. Едни и същи неграмотни икономисти предписват рецепти, които унищожават държавите. Никой няма да напуска държавата си, ако в нея има грижа и справедливост. Доходите са на последно място като стимул за емиграция.
3
6
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
Впрягай обратно в степите плоскочел монголоид . Писна ни от катунари в Европа.
2
1
 
17
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Аре пак лъжете хората. Историята не помни нито една цивилизация изключая Китайската която да е стигнала върха на благоденствието си и да не е загинала сам по себе си. Това са приказки от 1001 нощ за мирното съвместно съществуване и стригане на населението от върхушката.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвропа не е длъжна да събира генетичния *** на света. Вече е заприличала на тоалетна с цветните създания. Като дойдете тука все за джамии и халали ревете. Ами дупките от които идвате са си точно като за вас. На вашите си вярвания си развийте цивилизацията и обществото. Никой не ви иска.