Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!

Животинката стана символ за съдбата на британците след Brexit
11 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
121
Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!
Кравата Пенка. Архив: Булфото

Да живее Пенка! Това заяви говорителят на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, след като стана ясно, че българските власти ще помилват кравата.

Добичето се превърна в медийна звезда, след като преди седмица Агенция Франс Прес писа, че тя ще бъде нарязана на пържоли, тъй като неволно е напуснала ЕС.

"Случаят с кравата Пенка показа, че да излезеш от ЕС и да се върнеш е ОК", добави говорителят явно намеквайки за решението на Великобритания да напусне Съюза.

Още по темата

Случаят с Пенка бе подет най-активно от британската преса, която го използва като пример за вредата от евробюрокрацията и предизвика тревога за съдбата на британския добитък след Brexit. Големите таблоиди изпратиха кореспонденти в кюстендилското село Копиловци да опишат драмата на животното и неговия собственик, а ежедневникът "Телеграф" отвори онлайн петиция, настояваща животът й да бъде помилван.

Електронната подписка набъбна драматично през уикенда, след като "бийтълсът" сър Пол Макартни я подписа и се обърна с апел за подкрепа.

"Наистина ще бъде хубаво да видим тази бременна крава да получи опрощение. Тя не е направила нищо лошо“, писа Макартни в Туитър, където има почти 4 милиона последователи.

След неговия призив за подкрепа на петицията достигна 31 000 подписа.

В петък Еврокомисията съобщи, че съдбата на Пенка е изцяло в ръцете на българските власти, които могат да решат дали да отнемат живота й, или не. Според Брюксел заблудената крава е нарушила неволно правилата за вноса на животни за консумация от човека, излизайки и връщайки се в България без нужните документи.

Според собственика й Пенка се отделила от стадото си и пресякла границата на ЕС в посока Сърбия, вероятно подгонена от вълци. След като я намерили и се грижили за нея, сърбите я върнаха в България, където съдбата й бе поставена под въпрос.

След като първоначално обяви, че Пенка ще бъде заклана в съответствие с европейските правила, София беше подложена под огромен международен натиск. Българските ветеринарни власти бяха принудени да направят редица тестове, които потвърдиха първоначалното мнение на сръбските ветеринари, че Пенка е здрава.

Според съобщение от Министерството на земеделието кравата Пенка ще бъде върната на стопанина си до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стопанина,да я регистрира за евроизборите!Бас ловим,че Пенка,ще стане евродепутат!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава собственикът да си я заколи за собствена консумация след като си я прибере.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бл.134 в Зап. паркАко трябваше да избирам президент между Цецка Цачева и кравата Пенка сигурно щях да се спра на Пенка...
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам хора, мен ме е много срам от този случай. То бива да сме такива коне с капаци, та едно животно да не пощадим. Трябваше да станем за сях в цял свят, белким оставят кравата жива.
43
5
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
"Даже говедата вече бягат от Евросъюза. Само българите все още не са избягали." Поредните тъ.пизми на червените ***. Умна крава - бяга на запад, а не на изток. Хи-хи
42
3
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Пенка президент .Може и паметник ,например на мястото на Паметника на Съветскта армия в София, може и пред негоДвапати ура за президент Пенка
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеше да има и още повече драматизъм, ако П. Маккартни беше решил да предложи брак на кравата Пенка. Хем хуманно, хем са си лика-прилика.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холивуд не се ли е заел вече с филма за живота на кравата Пенка?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Великобритания обаче не е ясно ако се върне в ЕС дали няма да бъде направена на пържоли и изядена. Може и да не я споходи късметът на Пенка.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорителят на кравата Пенка е благодарил на говорителят на Жан Клод Юнкер.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега може да я вземат британците защото била символ на брекзит.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VictimizedИмат право да правят това разграничение защото кравата не може да си избере управник, а българскшят избирател мазохистки си избира ББ за кой път по ред
35
1
 
15
 
! Отговори
поздрав от сърце преди 5 години
Да живеят 20-те български милиардери!!!За милионерите не става дума.За 100 000 българи животът е рай.Остаяналете да си кажат лека нощ.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вие наред ли сте бе хора ? не се заслушвам, но от няколко дена се говори за някаква крава.
33
4
 
20
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Това идва да покаже, че в ЕС ги е грижа повече за една българска крава, от колкото за редовия български гражданин който е ежедневно съсипван от Бойко и хунтата му, които биват видно подкрепяни от Баба Меркел и този пияндурник Юнкер.Твърде тъжно, но очевидно е факт.
32
0
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Пенка е осъдена условно от БАБХ две години да не влиза в Сърбия.
31
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Страхотна новина! Дадох подписа си да живее Пенка. Ето че обединени можем да постигнем всичко!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие е*аватели се ве?! Всичко това е сероизно написано и наистина е имало такъв медиен шум и петиция,така ли?
29
0
 
12
 
! Отговори
С микрофона преди 5 години
До Анонимен 11Ако някой се беше сетил да я пита дали иска да се върне, можеше да се окаже, че и тя не ще. Дано някой от британските кореспонденти се сети да я заговори по темата
28
0
 
7
 
! Отговори
Хоган преди 5 години
До Анонимен 27Не може, защото трябва да има българско гражданство и най-вече да е над 18 г. Пенка е доста по-млада, както личи от снимката