Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!

Животинката стана символ за съдбата на британците след Brexit
11 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
121
Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!
Кравата Пенка. Архив: Булфото

Да живее Пенка! Това заяви говорителят на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, след като стана ясно, че българските власти ще помилват кравата.

Добичето се превърна в медийна звезда, след като преди седмица Агенция Франс Прес писа, че тя ще бъде нарязана на пържоли, тъй като неволно е напуснала ЕС.

"Случаят с кравата Пенка показа, че да излезеш от ЕС и да се върнеш е ОК", добави говорителят явно намеквайки за решението на Великобритания да напусне Съюза.

Още по темата

Случаят с Пенка бе подет най-активно от британската преса, която го използва като пример за вредата от евробюрокрацията и предизвика тревога за съдбата на британския добитък след Brexit. Големите таблоиди изпратиха кореспонденти в кюстендилското село Копиловци да опишат драмата на животното и неговия собственик, а ежедневникът "Телеграф" отвори онлайн петиция, настояваща животът й да бъде помилван.

Електронната подписка набъбна драматично през уикенда, след като "бийтълсът" сър Пол Макартни я подписа и се обърна с апел за подкрепа.

"Наистина ще бъде хубаво да видим тази бременна крава да получи опрощение. Тя не е направила нищо лошо“, писа Макартни в Туитър, където има почти 4 милиона последователи.

След неговия призив за подкрепа на петицията достигна 31 000 подписа.

В петък Еврокомисията съобщи, че съдбата на Пенка е изцяло в ръцете на българските власти, които могат да решат дали да отнемат живота й, или не. Според Брюксел заблудената крава е нарушила неволно правилата за вноса на животни за консумация от човека, излизайки и връщайки се в България без нужните документи.

Според собственика й Пенка се отделила от стадото си и пресякла границата на ЕС в посока Сърбия, вероятно подгонена от вълци. След като я намерили и се грижили за нея, сърбите я върнаха в България, където съдбата й бе поставена под въпрос.

След като първоначално обяви, че Пенка ще бъде заклана в съответствие с европейските правила, София беше подложена под огромен международен натиск. Българските ветеринарни власти бяха принудени да направят редица тестове, които потвърдиха първоначалното мнение на сръбските ветеринари, че Пенка е здрава.

Според съобщение от Министерството на земеделието кравата Пенка ще бъде върната на стопанина си до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можем ли да я предложим за евродепутат? За разнообразие, между калинките и една крава.
26
0
 
11
 
! Отговори
тцтцтцтцттцт преди 5 години
До Анонимен 15Как намеси Путин в тази тема , не ми стана ясно Но да ти вляза в тона , 2012/2013 ---->>> петрол 105/110 долара за барел - бензин 2.70- 2.80 лв . Някои месеци на 2016 -та , петролът - 40-42 долара за барел , бензин - 1.92- 1.98 . лв. .При билетите за междуградските автобуси е още по-интересно - и при 2.80 лв за бензин и при 1.80 за бензин - билетът е с една и съща цена !!!Изводите ги оставям на теб !!!
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В следващият епизод се оказва, че не Пенка, а нейната-сестра близначка, която е била тайно осиновена от крави в южна Америка, е била в Сърбия.Това също така е символична акция за да се привлече внимание към правата на транссексуалният ***. Сестрата близначка на Пенка всъщност и е брат, който е сменил полът си докато гостува в Обединеното Кралство, по време на пътуването си от Боенос Айрес.Вината е хвърлена върху Пенка от руски хакери, които се стремят да подкопаят евро ценностите.
24
4
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Никва милост - Пенка на кайма , англичаните на суджук. Не може така *** ми доди ми.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Браво! Пенка Президент! Ще и пойскам автограф. ""....................Това не е никак лоша идея ... поне няма да навреди, за разлика от човешките вредители
22
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже говедата вече бягат от Евросъюза. Само българите все още не са избягали.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ако сръбска крава мине тъдява дали някой ще я върне. Или поне синджира дали ще се върне.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добичето е невинно, веганите, 4-лапи, ООН и гейовете да осъдят Брюксел докажете, че има некаква полза от вас мижитурки.
19
1
 
9
 
! Отговори
Мавъра от Драгалевци преди 5 години
ВСИЧКО ДРУГО В ДЪРЖАВАТА Е НАРЕД.....ТА ОПРЯХМЕ ДО ПЕНКА-КРАВАТА. КОРУПЦИЯТА Е ОКОВАНА, МАФИЯТА-СКОПЕНА, А КОНТРАБАНДАТА Е 1%. НЯМА ПРЕСТРЕЛКИ, КЛАНЕТА, ВЗРИВЕНИ КОЛИ, АПАРТАМЕНТИ И ОФИСИ.....ИМА МИР, РАЗБИРАТЕЛСТВО И ТЪРПИМОСТ....АБЕ С ДВЕ ДУМИ *** РАЙ ТА НАПРАВО КИЧ......НЯМА САМОЗАБРАВЕНИ ПОЛИТИЦИ И КОРУМПИРАНИ МАГИСТРАТИ....КРАВАТА ПЕНКА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ В ДЪРЖАВАТА.......УРА ЗА ПЕНКА ДНЕС НЯМА ДА СТАНЕ НА СУДЖУЦИ.....МОЖЕ БИ УТРЕ....
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подгонили я вълци....брей, брей. Явно вълците не са посмели да нарушат границата и са се спрели на браздата.
17
1
 
11
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Браво! Пенка Президент! Ще и пойскам автограф.
16
0
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Юнкер ми оправи следобедното настроение, много се забавлявам с Пенка, сега чакам поредната картичка от Николета.
15
1
 
9
 
! Отговори
Ще се оправите,ама.. преди 5 години
Плондера направо да е взима в миниатерският съвет и без това си призна че ги събира от околовръстното а и магаре щеше да сложи на рая..та за президент......Е този ви управлява.Хахахахххаххххххххххххахах
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА! ЦЯЛ МЕСЕЦ ЛИ ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ПЕНКА? А С ГИНКА КВО СТАВА! А С ТОКА, БЕНЗИНА И ПАРНОТО???? ТВА НИ ИНТЕРЕСУВА!
13
0
 
23
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Всичко си има граници. Така и със тази крава. Ако и да ни занимаваха миналия месец 10 дни със алпиниста все пак човек е, сега дани занимават 10 дни с една крава не го разбирам. Журналистите се подиграват с обществото. Възмутително е , а претендират да са нещо повече от повечето хора. Един *** владее 10 дни общественото съснание, намесиха в проблема и Жан-Клод Юнкер. Смешна работа.Време е да се спре.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМАН! СТАЯ КРАВА! АБЕ ХОРА БЕЗ РАБОТА С ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВАТ! тОЙ ИМ ПРОПАДА СЪЮЗА, ТЕ - КРАВИ, ***.
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаят с кравата е показателен. Чудно ми е как политиците агитират хората да се връщат в България и в същото време осъждат на смърт единственото хайванче имало неблагоразумието да се върне.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добитъкът се отглежда за месо. Докато дава мляко ще живее, после в скотобойната.Защо хората живеят с илюзии и не виждат действителността. Ако няма приход от нея, никой да няма да прави и разходи - храна, лекарства, ветеринари.
9
0
 
19
 
! Отговори
98989898998 преди 5 години
"Според Брюксел заблудената крава е нарушила неволно правилата за вноса на животни за консумация от човека, излизайки и връщайки се в България без нужните документи"-------Еми да се надяваме , че ако има следващ път - няма да ги забрави в бързината /като те гони вълк не е шега работа, едва ли ти оставя време да мислиш за документи/А този вълк сигурно вече го е срам да излезе из гората, предполагам е разбрал какви главоболия е създал на родните чиновници
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ЕС спаси българският ***!!